Anot ŠMC direktoriaus Kęstučio Kuizino, „pagrindinis „Sugrįžimo dienų“ projekto tikslas yra atverti ir parodyti po kapitalinio remonto atnaujintą Šiuolaikinio meno centrą ir leisti lankytojams pasimėgauti jo architektūros grožiu bei derme, kviečiant visus netrukdomai paklaidžioti po tuščias parodų sales, vestibiulius ir kitas lankytojams skirtas erdves.

„Sugrįžimo dienų“ lankytojai girdės garsus iš praeityje čia vykusių projektų, svarbiausių parodų, garso instaliacijų, tačiau be fizinių kūrinių pastato erdvėse. Taip siekiama pagerbti žymaus architekto Vytauto Čekanausko praeito amžiaus septintame dešimtmetyje suprojektuotus parodų rūmus – vieną gražiausių modernistinės Lietuvos architektūros statinių, atgimstantį naujam gyvenimo etapui su iš esmės atnaujinta pastato technine infrastruktūra bei nauju interjeru, kurį kruopščiai ir itin atsakingai, atsižvelgdami tiek į Čekanausko, tiek į ilgamečio ŠMC institucijos architekto Valdo Ozarinsko autorinį palikimą, sukūrė architektai Audrius ir Marina Bučai.“

Visas dešimt „Sugrįžimo dienų“ nuo liepos 25 iki rugpjūčio 4 d. Šiuolaikinio meno centro lankymas bus nemokamas. ŠMC lankytojai galės išgirsti garso kūrinį „Sienų atmintis“, kurį iš daugelio šiose patalpose anksčiau skambėjusių garsų į vientisą koliažą sujungė garso menininkas ir ilgametis ŠMC naktinis budėtojas Antanas Dombrovskij.

Taip pastato erdvėse maždaug valandos trukmės garso takelyje atgims Kazio Varnelio, Shilpa Gupta, Artūro Railos, Sebastián Diaz Morales, Lino Rimšos, Vladimiro Tarasovo, Arthur Jafa, Arturo Bumšteino, Maxim Tyminko, Valdo Ozarinsko, Vaivos Grainytės, Linos Lapelytės ir Rugilės Barzdžiukaitės, Liam Gillick, João Penalva, Jurgio Paškevičiaus, Monolake, Jurgio Mačiūno, Martin Creed bei Gedimino ir Nomedos Urbonų kūrinių garso takeliai ir garso projektai.

Dvi projekto dienos bus skirtos publikos susibūrimams, performanso menui ir kitiems renginiams. Liepos 26 d. 18 val. lankytojus ŠMC pastato prieigose pasitiks ir į vidų pakvies Artūro Railos 1998 m. performanso „Cancelled“ („Atšaukta“) perdirbinys „Approved“ („Patvirtinta“), įgyvendinamas kartu su pučiamųjų instrumentų orkestru ir šokėjų grupe.

Vėliau tą patį vakarą ŠMC didžiojoje salėje pasirodys italų menininko ir choreografo Michele Rizzo suburta šokėjų trupė su jau ne vieną Europos muziejų apkeliavusiu minimalistinio klubinio šokio performansu „Higher xtn.“.

„Sugrįžimo dienų“ gyvus pasirodymus užbaigs rugpjūčio 3 d. ŠMC kino salėje įvyksianti kompleksiška visos dienos trukmės renginių programa „Choreographic Devices“, kurią sudarė kuratoriai ir menininkai Murat Adash, Ofri Cnaani, Edgar Schmitz ir Sara Sassanelli.

GYVŲ PASIRODYMŲ PROGRAMA

Liepos 26 d., penktadienį:

18:00 Artūras Raila – „Approved“

Atlikėjai: Kauno pučiamųjų instrumentų orkestro „Ąžuolynas“ mušamųjų instrumentų grupė (Karolis Jurgaitis, Džiugas Daugirda, Ovidijus Kutniauskas) ir šokėjos Kornelija Tamašauskaitė, Aurika Vasiliauskaitė, Jonė Vasiliauskaitė, Patricija Juknevičiūtė.

Choreografas: Dainius Bervingis

19:00 Michele Rizzo – „Higher xtn.“

Idėjos autorius, choreografas: Michele Rizzo

Atlikėjai: Max Göran, Michele Rizzo, Antonia Steffens, Júlia Vavra, Milena Weber

Muzika: Lorenzo Senni

Rugpjūčio 3 d., šeštadienį:12:30–21:30 Choreographic Devices

Vienos dienos performatyvus simpoziumas, kuriame choreografija pasitelkiama kaip tarpdisciplininė tyrimų ir praktikų metodologija.

Kuratoriai: Murat Adash, Ofri Cnaani, Edgar Schmitz, Sara Sassanelli

Dalyviai: Murat Adash, Eglė Budvytytė, OMSK Social Club, Ofri Cnaani, keyon gaskin, Paveldo institutas, Tarren Johnson, Agnė Jokšė, Michael Kitchin, Raimundas Malašauskas, Sara Sassanelli, Edgar Schmitz, SERAFINE1369, Esther Siddiquie, Himali Singh Soin, Eve Stainton, Vaida Stepanovaitė, Protektorama toxica.

Po šio dešimties dienų trukmės pastato atidarymui skirto įžanginio projekto ŠMC vėl sugrįš rugsėjo 6 d. su 15-ąja Baltijos trienale, kurią kuruoja Tom Engels ir Maya Tounta.