Tačiau praėjusią savaitę jis su visu postamentu paslaptingai buvo išmontuotas.

Čia buvo – čia nebėra

Kaip pasakojo pavardės nenorėjusi viešinti panevėžietė Ingrida, dar praėjusią savaitę bevaikštinėdama miesto centre ji atkreipė dėmesį, kad iš skverelio Kranto gatvės pradžioje pradingo kalbininko, vertėjo, Panevėžio berniukų gimnazijos bei Panevėžio mokytojų seminarijos direktoriaus J. Balčikonio skulptūra – paminklas buvo nukeltas su visu postamentu.

Moteris sunerimo, ar tai akiplėšiška vagystė, ar kažkam paminklas ėmęs trukdyti.

„Kadangi šių darbų nebuvo galima atlikti vietoje, nuspręsta išmontuoti visą paminklą.“

Arvydas Narkevičius

„Prieš Senvagės rekonstrukciją buvo tiek įdomių skulptūrų, bet jos kaip iškeliavo, taip ir nebegrįžo. Dėl to labai gaila. Nejaugi kažkam ir mūsų šviesuolio J. Balčikonio skulptūra užkliuvo? Juk ji jau buvo tapusi savotišku šios vietos simboliu“, – stebėjosi panevėžietė.

Tačiau miesto architektai ramina, jog nieko blogo meno kūriniui nenutiko ir iki rudens panevėžiečių pamėgta bronzinė figūra vėl turėtų atsirasti toje pačioje vietoje.

Panevėžiečius, sunerimusius dėl dingusio J. Balčikonio paminklo, Savivaldybės architektai ramina: Kranto gatvės skverelio simbolis netrukus grįš į įprastinę vietą

Skubėjo užbėgti už akių

Panevėžio miesto savivaldybės Teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus vyriausiojo dizaino specialisto Arvydo Narkevičiaus teigimu, pačiam J. Balčikonio paminklui nieko neatsitiko. Tačiau jau kuris laikas į Savivaldybę plaukia skundai ir prašymai imtis priemonių, kad žymaus kalbininko skulptūra nenuvirstų, mat nuo nepalankių oro sąlygų iš granitinių plytelių gamintas postamentas ėmė aižėti ir skilinėti.

„Tikėtina, kad nuo drėgmės jau buvo pradėjusios byrėti granito plytelės. Kai prasidėjo Kranto gatvės rekonstrukcija, nuo vibracijos jos dar labiau atšokinėjo, tad buvo nuspręsta pjedestalą pakeisti į ištisines akmens plokštes. O kadangi šių darbų nebuvo galima atlikti vietoje, nuspręsta išmontuoti visą paminklą“, – paaiškino A. Narkevičius.

Pasak vyriausiojo dizaino specialisto, rangovas visus atliekamus darbus turės derinti su skulptūros autoriumi Algimantu Vytėnu.

Pakeitus postamentą, tikimasi, kad ateityje panašių problemų nebeturėtų kilti.

„Paminklas artimiausiu metu tikrai grįš į savo įprastinę vietą. Gal jau kitą mėnesį tai bus padaryta“, – patikino A. Narkevičius.

Iš antro karto

Paminklas kalbininkui Juozui Balčikoniui atminti Kranto gatvės skverelyje buvo atidengtas prieš 28-erius metus – 1996-ųjų rugsėjo 7 dieną, Panevėžio miesto šventės metu. Nors pirmą kartą idėja pastatyti paminklą J. Balčikoniui nuskambėjo dar 1988-aisiais įvykusiame Lietuvių kalbos draugijos steigiamajame susirinkime.

Tąkart buvo kreiptasi į Panevėžio miesto liaudies deputatų tarybos vykdomąjį komitetą su prašymu pastatyti paminklą J. Balčikoniui. Jam buvo parinkta ir vieta – skvere Respublikos gatvėje, į pietus nuo J. Balčikonio gimnazijos.

Konkurso nugalėtojais tapo skulptorius A. Vytėnas ir architektas A. Šironas. Lietuvių kalbos draugija idėjai įgyvendinti surinko apie 55 tūkst. rublių. Tačiau keičiantis politinei situacijai, paminklas anuomet taip ir nepastatytas.

Tik Lietuvai atgavus nepriklausomybę, 1993 metais, Lietuvių kalbos draugijos Panevėžio skyrius su prašymu imtis paminklo statymo darbų ir vėl kreipėsi į Panevėžio miesto tarybą.

Iniciatyva pastatyti kalbininko J. Balčikonio skulptūrą sulaukė pritarimo, iš miesto biudžeto šiems darbams skirta 45 tūkst. litų.