Atidarymo ceremoniją pradėjo Vilniaus universiteto mišrus choras „Pro Musica“, atlikęs specialiai šiam renginiui parengtą programą, kuri pakvietė žiūrovus į kelionę per Lietuvos chorinės muzikos istoriją – nuo klasiko Juozo Naujalio kūrybos iki šiuolaikinių kompozitorių, įkvėptų liaudies muzikos ir sakralinių motyvų.

Vakaro svečius pasitiko kulinarinė patirtis, sukurta „Le Banquet Éternel“ įkūrėjo Martyno Kliučininko. Jo sukurtame meniu - tradicinės lietuviškos virtuvės motyvai ir šiuolaikinės gastronomijos eksperimentai.

Scenoje ypatingą pasirodymą surengė Prancūzijoje gyvenanti lietuvių šokėja Lora Juodkaitė, jos autentišku braižu tapę meistriški sukiniai pynėsi su Céline Dartanian poezija ir kūrė įsimintiną pasirodymą atveriantį mistiškus Lietuvos gamtos vaizdinius. Breiko šokėjas Rokas Šaltenis kvietė labiau įsižeminti surengdamas draugišką kovą su prancūzų breiko meistrais „Bad Trip Crew“.

Davido Lescoto režisuoti rašytojo Romain Gary prisiminimų skaitymai atgaivino garsaus rašytojo vaikystės Vilniaus prisiminimus, leidusius žiūrovams pasinerti į Antrojo pasaulinio karo laikų miesto atmosferą.

Viso renginio metu Lietuvos kultūros vingiais žiūrovus lydėjo charizmatiškoji Miss Plastica, kurdama ypatingą atmosferą Théâtre de la Ville susirinkusiems svečiams.

Vienu iš netikėčiausių vakaro akcentų tapo Magnetinės Dainavos dueto – Luko Klimkevičiaus ir Džiugo Bražiūno – performansas, kuris teatro foje erdvėje pristatė lietuviškos pirties interpretaciją, pilną tradicinių ritualų ir miško kerų.

Renginio kulminacija tapo energingas vakarėlis miesto aikštėje šalia Théâtre de la Ville, kurioje elektroninės muzikos kūrėja Monikaze (Monika Zenkevičiūtė) į šokius po atviru dangum įtraukė ne tik „Focus Lituanie“ atidarymo svečius, bet ir atsitiktinius praeivius. Jos muzika sinchronizavo autentišką Paryžiaus miesto pulsą ir Lietuvos šiuolaikinės elektroninės muzikos garsus, kurdama gyvą, šventinę atmosferą iki vėlyvos nakties.

Viso renginio metu lankytojai taip pat galėjo pasivaikščioti po Mikalojus Konstantino Čiurlionio kūrybos parodą, kurioje yra eksponuojamos 25 šio menininko darbų reprodukcijos.

Pagrindinėje programoje – žmogiško trapumo ir tvirtybės temos

Įvairialypė „Focus Lituanie“ atidarymo dienos programa atskleidė Lietuvos scenos menų unikalumą ir gebėjimą įkvėpti tarptautinę auditoriją, pažadėdama dar daugiau išskirtinių kultūrinių susitikimų kitomis dienomis. Jau rytoj prasideda pagrindinė „Focus Lituanie“ programos dalis, kurioje - žmogiško trapumo ir tvirtybės temos atskleis Lietuvos, kaip mažos Europos tautos, unikalumą bei gilų ryšį su gamta ir kultūriniu paveldu.

Tarp svarbiausių programos kūrinių – Eglės Švedkauskaitės spektaklis „Fossilia“ (Lietuvos nacionalinis dramos teatras), tyrinėjantis tremties temą, Agnietės Lisičkinaitės „Hands up“ (Be kompanijos), analizuojantis demokratijos ir žmogaus teisių klausimus, bei Karolio Kaupinio „Radvila, Darius Vytauto“ (Operomanija), fiksuojantis Lietuvos demokratijos užgimimą. Kamilės Gudmonaitės spektaklis „Šventė“ (OKT / Vilniaus miesto teatras) skatins žiūrovus atsigręžti į žmones su negalia, kurie teatro scenoje vis dar retai matomi. Dovydo Strimaičio premjeroje „Hairy“ pasirodys Prancūzijoje savo kūrybinę karjerą tęsianti Lora Juodkaitė. Gabrielės Labanauskaitės, Gailės Griciūtės ir Viktorijos Damerell muzikinis performansas „Sporto grupė“ (Operomanija) gilinsis į šiuolaikinio žmogaus saviieškos, savikūros ir nuolatinio tobulėjimo temas. Jaunajai auditorijai bus pristatyti du darbai – Zvi Sahar lėlių teatro spektaklis „Didysis sprogimas“ (Klaipėdos lėlių teatras) ir Birutės Banevičiūtės šokio spektaklis „Neregėtas pasaulis“ (Dansema).

Programą taip pat papildys naktinės kultūros renginiai su performatyviais Miss Plastica ir dueto Magnetinė Dainava pasirodymais, o ją užbaigs „Ambulance on Fire“ ir prancūzų DJ dueto Paulette Sauvage koncertas.

Su išsamia „Focus Lituanie programa galite susipažinti čia.

„Focus Lituanie“ organizuoja Teatro Informacijos Centras kartu su Théâtre de la Ville, projekto partneriais OPEROMANIJA ir Lietuvos šokio informacijos centru. Projektas yra Lietuvos sezono Prancūzijoje 2024 dalis, kurį organizuoja Lietuvos kultūros institutas kartu su INSTITUT FRANÇAIS.