Šeštą kartą vykęs „ConTempo“ šiais metais aplankė 27 skirtingas erdves Kaune ir Kauno rajone. Sporto salės, bažnyčios, bibliotekos, muziejus, angarai ir daugybė kitų spektakliams nebūtinai pritaikytų vietų, atvėrė duris dalyviams ir žiūrovams.

„Pamenu, kai daugiau nei prieš pusmetį, ieškant pasirodymams netradicinių erdvių, jų šeimininkus reikėjo įtikinti, kad verta įsileisti dalyvius ir mumis pasitikėti. Dabar, jau praėjus festivalio šurmuliui, įvykus demontažui, grąžinus visus raktus, jaučiu, kad esame laukiami ir vėl. Tai mums didelis įvertinimas“, – pasakoja „ConTempo“ prodiuserė Klaudija Aleksandravičiūtė.

Jau pirmąją festivalio dieną kamuoliukais miestą užliejusia menine akcija ir Lietuvos menininkų premjeromis prasidėjęs festivalis subūrė beveik 1000 žiūrovų. Ne mažiau dėmesio sulaukė ir likusią savaitę vykusi programa, kurią kūrė Europos meninikai. Iš viso spektaklių lankytojai galėjo susitikti su 56 atlikėjais – šokėjais, akrobatais, aktoriais, muzikantais.

Anot festivalio vadovės ir programos sudarytojos Gintarės Masteikaitės, „ConTempo“ reikalingumą ir aktualumą rodo augantis žiūrovų skaičius bei susidomėjimas. „Didžioji dalis mokamų renginių buvo labai greitai išparduoti, o nemokamuose renginiuose sulaukėme rekordinio skaičiaus žiūrovų. Džiugino širdį matant kiek daug žmonių rinkosi pažiūrėti ne vieną, o net kelis skirtingus spektaklius, domėjosi naujomis erdvėmis ir vyko iš vieno rajono miestelio į kitą. Įdomu tai, kad sulaukėme nemažo skaičiaus naujų žiūrovų, kurie festivalį atrado tik dabar“, – pasakoja G. Masteikaitė.

„ConTempo“ festivalis sulaukė 14 trupių, kurių sudėtyje – ne tik menininkai, jų vadybininkai, bet ir techninis personalas. „Tai išties didelė žmonių grupė, kurie nuo keleto dienų iki savaitės apsistojo Kaune, didžioji dalis jų – pirmą kartą Lietuvoje. Džiugu tai, kad sulaukėmė meno kritikų ir užsienio profesionalų, kurie lankėsi mūsų mieste, stebėjo festivalio pasirodymus, bendravo su menininkais, festivalio komanda. Sulaukėme begalės gerų atsiliepimų iš trupių komandų dėl organizavimo, supratingumo, empatijos ir tiesiog – gebėjimo girdėti menininką, suteikti pagalbą, kai reikia per trumpą laiką įkurdinti darbą naujoje erdvėje. Jautėmė tą ir iš žiūrovų“, – pasakoja K. Aleksandravičiūtė.

Iš viso per 8 festivalio dienas įvyko pusšimtis renginių – net 32 valandos sceninio vyksmo. Pasirodymus dovanojo menininkai iš 10 Europos šalių, dalis jų Lietuvoje pasirodymus rengė pirmąjį kartą.

„Supratome, kokią didelę įtaką „ConTempo“ daro kultūros auditorijos auginime ir edukacijoje. Tai – festivalis verčiantis išeiti iš komforto zonos ne tik žiūrovus ir dalyvius, bet ir mus, jį kuriančius. Labai džiaugiamės ir dalyvių įvertinimu – gaudėme komplimentus apie puikiai parinktas lokacijas ir aukštą komandos profesionalumą. Laukia tikrai nemenkas iššūkis planuojant kitų metų programą ir jos įgyvendinimą, nes norime, kad būtų dar geriau. Festivalis tikrai vyks 2025 m. rugpjūčio pradžioje ir galime jau dabar pažadėti, kad tikrai nustebsite žiūrėdami kai kuriuos pasirodymus“, – apie ateities planus pasakoja G. Masteikaitė.