Menininkai Barbora Matonytė, Denisas Kolomyckis ir Liudvikas Kesminas, save pristatantys kaip .XYZ Collective, ir menų agentūra „Artscape“, siekiant atkreipti visuomenės dėmesį į iššūkius su kuriais susiduria pabėgėliai ir prieglobsčio prašytojai, paruošė instaliaciją, kurį galėjo patirti kiekvienas norintis, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Po meninės akcijos vyko diskusija, kurios metu jauni į Lietuvą atvykę gyventi kūrėjai dalinosi savo patirtimis bei iššūkiais kasdienybėje, kuriant meną ir gyvenimus naujoje šalyje.

Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei menų agentūros „Artscape“ organizuojamas renginys siekia švęsti pabėgėlių ir prieglobsčio ieškančių žmonių indėlį, kūrybiškumą ir atkaklumą bei skatinti visuomenės sąmoningumą.

Instaliacijos keliu

Instaliacija „El Dorado“ siekia atkreipti dėmesį į pabėgėlių krizę, jų patiriamus iššūkius bei biurokratines kliūtis ir kultūrinius barjerus. „Dalyvių patirtys imituoja pabėgėlių kelionę – nuo dokumentų tikrinimo iki psichologinio spaudimo ir neapibrėžtumo. Tai meninis bandymas atskleisti pabėgėlių patiriamus išgyvenimus ir skatinti empatiją bei supratimą visuomenėje“, - sako .XYZ Collective menininkai.

„Dėl sudėtingų sąlygų savo gimtuosius namus palikę pabėgėliai susiduria su įvairiausiais integracijos iššūkiais. Šios meninės akcijos tikslas – tik maža dalimi pabandyti pajausti, kokie jausmai aplanko žmones įsukamus į biurokratinį aparatą. O vėliau, diskusijos metu, iš pirmų lūpų klausytis, kaip kuriami gyvenimai ir vykdoma meninė veikla naujoje šalyje,“ – sako menų agentūros „Artscape“ vadovė Aistė Ulubey.

.XYZ Collective gimė iš noro kurti alternatyva pagrindinėms galerijoms ir institucijoms, o taip pat ir kaip tam tikra galimybė eksperimentuoti ir eksponuoti savo darbus metant iššūkį įsitvirtinusioms meno normoms ir praplečiant konvencionalias eksponavimo bei temines ribas.

Tai jau antroji šio kolektyvo ir „Artscape“ meninė koloboracija socialinėmis temomis. Pernai MO muziejuje menininkai pristatė paveikų performansą drebėjimo Turkijoje ir Sirijoje aukoms palaikyti.

Pabėgėlių jaunimas Lietuvoje

Diskusijos „Migracija jaunų kūrėjų akimis: iššūkiai ir galimybės“ metu pabėgėlių jaunimas gyvenantis Lietuvoje dalijosi savo patirtimis.

Muzikantas Kadhimas Al-Farttoosi iš Irako į Lietuvą atvykęs prieš keletą metų, Katya Kononenko – abstrakti tapytoja ir grafikos menininkė iš Ukrainos bei podkastų kūrėjas ir mėgėjas muzikantas Yauhen Ihnatsyeu iš Baltarusijos.

Jie dalinosi mintimis, kad visi turi skirtingą santykį su „pabėgėlis“ žodžiu. Pavyzdžiui Kadim teigė, kad pats terminas „pabėgėlis“ – su tuo ateina įgimtas nesaugumo jausmas, nors pat žodis reiškia prieglobstį. „Tačiau juk iš tiesų, tam tikru momentu gyvenime kiekvienam reikia prieglobsčio; tai žmogaus teisė, kažkas natūralaus. Laikui bėgant radau ramybę būdamas pabėgėliu. Stengiuosi kurti pozityvų pabėgėlio įvaizdį. Turėtų gėdytis tie, kurie daro nesuvokiamai baisius dalykus pasaulyje, o ne pabėgėliai“, – sakė Kadimas.

Sapiegų rūmuose vykęs renginys yra KULTŪRŲ RITMU festivalio dalis. Kultūrų ritmu – tai idėja, kad skirtingos kultūros turi savo unikalius ritmus, atspindinčius jų tradicijas, patirtis ir saviraišką. Tokiu šūkiu jau antrus metus kviečiama švęsti Pasaulinę pabėgėlių dieną birželio 20 d. nemokamame muzikos festivalyje Bernardinų kieme, Vilniuje. Programa čia.

Birželio 13-20 dienomis Lietuvoje vyksta pabėgėlių savaitė, kurios metu įvairios organizacijos kviečia švęsti pabėgėlių ir prieglobsčio ieškančių žmonių indėlį, kūrybiškumą ir atkaklumą įvairiuose renginiuose.

Festivalį finansuoja Europos Sąjunga.

Organizatoriai: Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerija ir menų agentūra ARTSCAPE. Didysis partneris – Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūra (UNHCR). Partneriai: Vilniaus miesto savivaldybė, Lietuvos kultūros taryba.