Dabar jie gyvena sename dviaukščiame pastate, kuris kadaise buvo dalis Shingo vidurinės mokyklos.

Menininkai iš Lietuvos mokyklą pavertė Universaliu menų kaimu užsienio menininkams. K.Lenauskas ir E.Mitikevičiūtė yra pirmieji kaimelyje apsigyvenę menininkai.

Prieš lietuviams atsikraustant, vietiniai gyventojai jiems padėjo išvalyti pastatą ir buvusį sandėlį paversti vonia.

Bendras kaimo plotas – daugiau nei 1000 kvadratinių metrų. Skulptorius ir tapytoja buvusias klases naudoja kaip savo ateljė ir privačias gyvenamąsias patalpas.

Nors sniego toje vietovėje prikrenta iki metro, o temperatūra žiemos naktimis gali nukristi iki -5, E.Mitikevičiūtė sakė, kad šaltis nekelia jokių nepatogumų, nes Lietuvoje žiemą temperatūra kartais nukrenta ir iki -20ºC.

Tačiau ji sakė iki šiol niekada nepatyrusi nieko panašaus į spalį įvykusį žemės drebėjimą, kuris buvo jaučiamas Fukushimos prefektūroje.

E.Mitikevičiūtė, piešimo besimokiusi vietinėse pradinėje ir vidurinėje mokyklose, kaip dažus naudoja kavą ir yra sukūrusi apie 20 akvarelės spalvų.

Ji taip pat šiek tiek pramoko kalbėti japoniškai, nes dalyvaudavo vietinės bendruomenės renginiuose ir vietos gyventojams gamino nacionalinius patiekalus. Šie atsidėkodami lietuvei pademonstravo japoniškos virtuvės privalumus.

K.Lanauskas tikisi lauke sukurti skulptūrą iš akmenų, kuriuos surenka apylinkėse. Dabar jis kuria modelius, kad vietiniai gyventojai galėtų pasirinkti kurie jiems patinka labiausiai. Prieš išvykdamas iš Japonijos lietuvis skulptūrą padovanos miestui.

Menininkai savo darbus tikisi pristatyti 2005 metų Pasaulio ekspozicijoje, kuri nuo kovo mėnesio veiks Aichi prefektūroje. Lietuviai nori plačiau paskleisti informaciją apie Universalų menų kaimą. Iki tol kaime vasario 12-13 dienomis vyks paroda. Ir menininkai, ir Nishiaizumachi gyventojai nekantrauja pamatyti pirmą kartą viešai eksponuojamus darbus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją