„Naujas aplankas – ikona, atpažįstama visiems, kurie naudojasi kompiuteriu, tarp kurių yra ir dažnas šių dienų dramaturgas. Juodraščiai, begalę kartų redaguoti pjesės variantai ir galiausiai baigtas kūrinys – visi jie gyvena šios skaitmeninės ikonos prieglobstyje. Tai naujos, šiuolaikinės dramaturgijos namai“, – skelbia organizatoriai.

Tarptautiniai darbai ir platesnė programa

Festivalį „Naujas aplankas (2)“ atidarys Juozo Miltinio dramos teatro ir Iwano Wyrypajewo vadovaujamos Lenkijos teatro kompanijos „Teal House“ (Varšuva) bendra premjera „Mahamaya Electronic Devices“. Kaip ir pernai, festivalio metu bus parodyti šeši pagal šiuolaikinę dramaturgiją Lietuvoje sukurti spektakliai. Žiūrovai bus kviečiami ne tik į jų peržiūras, bet ir į susitikimus su spektaklių kūrybinių komandų atstovais.

Festivalio metu visi norintieji bus kviečiami iš arčiau susipažinti su dramaturgijos kūrimu, išsibandyti savo jėgas dramaturgijos dirbtuvėse, kurias ves teatro meno vadovas, režisierius ir dramaturgas Aleksandras Špilevojus. Dalyviai bus kviečiami ne tik pasinerti į dramaturgijos kūrimo procesus bei įgyti rašymo scenai žinių, bet ir išgirsti savo kūrinį, skaitomą Juozo Miltinio dramos teatro aktorių – kūrybines dirbtuves užbaigs sukurtų pjesių pristatymas ir skaitymai. Daugiau informacijos apie dramaturgijos dirbtuves – jau netrukus.

Dar viena festivalio naujiena – scenos suteikimas jauniausiems dramaturgams. Festivalyje debiutuos Juozo Miltinio gimnazijos moksleiviai, parodysiantys du spektaklius: „Tuščio kambario istorija“ pagal Respublikinio jaunųjų dramaturgų konkurso laureatės Saulės Bartkevičiūtės pjesę ir spektaklį „CV arba kas aš esu“ pagal Justo Tertelio pjesę.

Dėmesys lietuviškai dramaturgijai

Kaip ir pernai, didžioji festivalio programos dalis – lietuviška. Žiūrovai turės galimybę scenoje susipažinti su dramaturg(i)ų kūriniais: Virginijos Rimkaitės absurdo bruožais pasižyminčia pjese apie neįprastos šeimos gyvenimą „Patina“, Daivos Čepauskaitės komiška drama apie senatvę „Kai mes būsim jauni“, Raimondo Klezio jaunuolio atsiminimais apie gyvenimą mažame mieste „Avinai“ bei Mindaugo Nastaravičiaus poetiška drama apie laukimo ir atsisveikinimo būsenas „Laukys“. Festivalyje taip pat bus parodytas spektaklis pagal ukrainiečių dramaturgo Pavlo Arie pjesę „Civilio dienoraštis“, kuri buvo parašyta per pirmąsias keturiolika Rusijos karo prieš Ukrainą dienų.

Festivalis „Naujas aplankas (2)“ neturės jokios komisijos, jokių nominacijų, jokių laureatų ar konkurencijos. „Tikime, kad tikrai kūrybai viso to nereikia. Tekaraliauja festivalyje drama, kūrėjų ir žiūrovų smalsumas, atvirumas bei meilė teatro menui“, – skelbia organizatoriai.

Festivalio programa:

- 15 d. 18 val. MAHAMAYA ELECTORIC DEVICES (dram. Iwan Wyrypajew, rež. Iwan Wyrypajew ir Mykola Mishyn, Juozo Miltinio dramos teatras). Didžioji salė.

- 16 d. 13 ir 18 val. pažintinė ekskursija „Panevėžys, miltai ir Miltinis“. Ekskursija nemokama. Būtina registracija el. paštu agne@panevezysnow.lt

- 17 d. 18 val. PATINA (dram. Virginija Rimkaitė, rež. Eglė Švedkauskaitė, Valstybinis Šiaulių dramos teatras). Didžioji salė.

- 18 d. 18 val. CIVILIO DIENORAŠTIS (dram. Pavlo Arie, rež. Stas Zhyrkov, Alytaus miesto teatras). Laboratorija.

- 19 d. 18 val. KAI MES BŪSIM JAUNI (dram. Daiva Čepauskaitė, rež. Aleksandr Špilevoj, Nacionalinis Kauno dramos teatras). Didžioji salė.

- 20 d. 12 val. AVINAI (dram. Raimondas Klezys, rež. Justas Tertelis, Teatras „No shoes“). Laboratorija.

- 21 d. 14 val. Panevėžio Juozo Miltinio gimnazijos moksleivių spektakliai: CV, ARBA KAS AŠ ESU? (dram. Justas Tertelis, rež. Algis Želvys), TUŠČIO KAMBARIO ISTORIJA (dram. Saulė Bartkevičiūtė, rež. Sofija Šiaučiūnaitė-Svirkienė). Renginys nemokamas.

- 21 d. 18 val. LAUKYS (dram. Mindaugas Nastaravičius, rež. Olga Lapina, Juozo Miltinio dramos teatras). Didžioji salė.

- 22 d. 18 val. Pjesių skaitymai. Juozo Miltinio dramos teatro aktoriai skaitys dramaturgijos dirbtuvėse sukurtas pjeses. Renginys nemokamas.