HELIUM programos akcentai: cirkas apie mirties baimę, sauskelnės, stiklo šukės bei 200 kg svarmenų

„Įprastai, kai galvojame apie cirką, mąstome apie nuostabą, sudėtingus triukus, įspūdingą scenografiją, tačiau šiuolaikinis cirkas gali būti ir kitoks! Tai ir atsiskleis dalyje šių metų festivalio programos. Žiūrovai galės patys tapti kai kurių pasirodymų dalimi, judesio kalba nagrinėti rimtas temas, išvysti lietuviškos parduotuvės – krautuvės kasdienybę scenoje, pamatyti sauskelnių surežisuoto cirko projektą ar grožėtis žongliravimu keliaujant po skirtingas Menų spaustuvės erdves“, – apie HELIUM programą pasakoja jos sudarytoja Gabrielė Kundrotaitė.

Pirmomis festivalio HELIUM dienomis, po kelerių metų pertraukos, bus galima išvysti plačią Baltijos šalių šiuolaikinio cirko programą, kurioje estės Gretės Gross pasirodymas „Kehakone“, primenantis šiltą apkabinimą, lietuvių „Teatrono“ komandos spektaklis „Itch“, pasakojantis apie mirties baimę, trupės „būda.collective“ darbas „Maisto prekės“, tyrinėsiantis parduotuvės kasdienybę, Marijos Baranauskaitės – LibermanSauskelnių projektas“, trupės „Taigi cirkas“ jėgų vizualizavimo įkvėptas spektaklis „inTENSE“ bei lietuvių ir latvių kūrybinės komandos „Art for rainy days“ pasirodymas, kuriame susitiks šokis bei akrobatika ant virvės – „How a spiral works“.

„Šių metų HELIUM programoje ir konceptualūs cirko darbai, siūlantys alternatyvų požiūrį į visuomenėje nusistovėjusias normas ir spektakliai, priversiantys abejoti, ar tai, kas matoma scenoje, iš tiesų yra tikra. Šiemet programoje išvysime užsienio kūrėjų darbus, rodytus didžiausiuose šiuolaikinio cirko festivaliuose bei naujausius Baltijos šalių kūrėjų darbus, kurių dalis spalio mėnesį bus pristatyti ir Prancūzijoje“, – dalinasi G. Kundrotaitė.

Rugsėjo 9-18 dienomis, Menų spaustuvės erdvėse aštrių pojūčių mėgėjų lauks prancūzų „Dissociee“ darbas „Pacemaker“, kuriame cirko pasirodymas atliekamas ir ant stiklo šukių, žongliravimą, vizualiuosius menus ir aplinką apjungs nyderlandų „Tall Tales Company“ judantis pasirodymas „Square Two“, dėmesį kaustys belgų trupės „Cie Circumstances“ įspūdingas fizinio cirko ir šokio spektaklis „Exit“, nustebti privers slovakų kūrėjų Roman Škadra darbas „Girevik“, kuriame pasirodys vyras ir du šimtai kilogramų svarmenų, ištvermę tikrins danų kompanijos „Don Gnu“ naujausias darbas „Stamina“.

HELUM pokyčiai: po šių metų festivalis bus organizuojamas kas antrus metus

Šiuolaikinio cirko festivalis HELIUM šiuos metus pasitinka ir su pokyčiais – po šių metų festivalio jis bus rengiamas kas antrus metus.

„Dar metų pradžioje parengtoje strateginėje „Menų spaustuvės“ programoje susiplanavome ne vieną pokytį artimiausiems metams. Vienas jų – tarptautinio šiuolaikinio cirko festivalio HELIUM organizavimas kas antrus metus, todėl jau nuo šių metų šis festivalis tampa bienale. Tokį pasirinkimą lėmė tikrai ne viena priežastis, tarp kurių tikriausiai svarbu paminėti festivalio formatą ir iššūkius, su kuriais susiduriame planuodami festivalio programą. Turime tik vieną techniškai daugumai cirko pasirodymų pritaikytą salę bei 7-8 dienas festivalio renginiams pristatyti, todėl mūsų norai jau ne vienerius metus prasilenkia su fizinėmis galimybėmis. Be to, planuodami būsimas organizacijos veiklas pastebėjome, kad užsienio trupių spektaklių įtraukimas į scenos menų organizacijų repertuarus vis dar retas reiškinys. Dažniausiai tokie spektakliai yra siejami su Lietuvoje organizuojamų tarptautinių festivalių programomis. Šios ir keletas kitų priežasčių paskatino mus permąstyti šiuolaikinio cirko kaip žanro pristatymą „Menų spaustuvės“ auditorijai ir pasirinkti kiek kitokią formą, todėl jau nuo kitų metų šiuolaikinio cirko gerbėjus kviesime sekti mūsų repertuarą ir lankytis šiuolaikinio cirko užsienio kūrėjų spektakliuose visus metus, o į festivalį HELIUM sugrįžti 2026 metais“, – pokyčiais dalinasi Menų spaustuvės vadovė Jolita Balandytė.

Artimiausiais metais šiuolaikinis cirkas išliks viena iš Menų spaustuvės prioritetinių veiklos sričių, tad cirko pasirodymų ir edukacinių veiklų bus galima tikėtis ir dar daugiau.

„Ir toliau palaikysime profesinę cirko bendruomenę, prisidėsime prie šio žanro žinomumo didinimo įvairiomis edukacinėmis veiklomis, jau šių metų spalio mėnesį, bendradarbiaujant su asociacija „Teatronas“, Menų spaustuvėje įkurdinsime šiuolaikinio cirko mokyklą „Cirko Sapiens“ bei visus metus kviesime vaikus ir jaunimą į neformalaus ugdymo užsiėmimus. Labai tikimės, kad ilgalaikėje perspektyvoje tai taps ne tik priemone jaunajai auditorijai geriau pažinti šiuolaikinį cirką, dalyvauti užklasinėje veikloje, bet ir susieti savo profesiją su šiuolaikiniu cirku“, – pasakoja J. Balandytė.

Šiuolaikinio cirko festivalis HELIUM jau rugsėjo 8-19 dienomis, Menų spaustuvės erdvėse. Visą festivalio programą rasite – menuspaustuve.lt

Festivalio HELIUM programą finansuoja: Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė, Flandrijos vyriausybės parama, Nyderlandų scenos menų fondas.