Parodos organizatorius Lietuvos nacionalinis kultūros centras siūlo pamatyti parodą dailėtyrininkų, etnologų, archeologų, menininkų, gamtininkų ir kitų kultūros lauko žmonių akimis – kiekviena ekskursija atveria vis kitus liaudies dailės kontekstus.

„Parodą pavadinome „Iš šerdies“, nurodydami kryptį, kur glausti ausį, norint išgirsti, kas ataidi iš požemių, iš anapus, iš Protėvių žemės, ką kalba mūsų kraujas, kokius vaizdus, mitus, pirmavaizdžius atsinešame iš praeities į mūsų pakitusią, bet vis dar gyvą mitologinę sąmonę“, – sako parodos kuratorė dailininkė, skulptorė Aušra Jasiukevičiūtė.

Ekskursijoje „Kad išeitų iš kiauro į tuščią, tada išeitų“, kurią ves religijotyrininkas, mitologas, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto vyresnysis mokslo darbuotojas, žurnalo „Būdas“ redaktorius Dainius Razauskas, lankytojai bus kviečiami į parodą pažvelgti per mitologijos prizmę.

Gamtininkė, ekologijos ir aplinkosaugos mokslų daktarė Gintarė Grašytė ekskursijoje „Kviečiu į girią“ ragins liaudies kūryboje atrasti ir pajusti, kaip giria iš gelmių šaknimis atkeliauja, šerdimi kyla ir kaupiasi, lapais ir žiedais išsiskleidžia.

Muziejuje taip pat vyks Lietuvos dailininkų sąjungos narės, Vytauto Didžiojo universiteto Menų fakulteto doktorantės, grafikės Oksanos Judakovos ekskursija „Apie gruntinius vandenis, maitinančius Pasaulio medį“ bei dailėtyrininko, etnologo, Lietuvos istorijos instituto Etnologijos ir antropologijos skyriaus mokslo darbuotojo hum. m. dr. Vytauto Tumėno ekskursija, kurioje dėmesys kryps į tai, kaip parodoje pasireiškia tautodailės reiškinių įvairovė, kaip eksponatų pasirinkimas atspindi tradiciją ir naujoves, profesionalumo, mėgėjiškumo, meno ir amato santykius.

Etnologas, gamtos mokslų daktaras Libertas Klimka kvies į laisvą pasižvalgymą po Liaudies dailės parodą, dalysis mintimis apie lietuviškosios raiškos reikšmę bendruomeniškumui. Ekskursiją ves ir parodos sudarytoja, Lietuvos nacionalinio kultūros centro tautodailės specialistė Asta Valiukevičienė, pasakosianti istorijas, kaip gimsta kūriniai, kas juos įkvepia, su kokiais palinkėjimais jie keliauja į parodas, bei parodos architektės Laura Kuršvietytė ir Jūratė Volkavičiūtė, atskleisiančios savitą žvilgsnį į tautodailę per organišką parodos erdvės architektūrą.

Rugsėjo 26 d. vyks Liaudies dailės parodą apibendrinanti konferencija „Iš šerdies“: liaudies dailės esamybė ir perspektyvos“, kurioje bus aptariami parodos rezultatai, diskutuojama apie tautodailės ir jos paribių sampratas, jautrias ribas tarp tradicijos ir naujovių, balansavimą tarp profesionaliojo ir liaudies meno. Konferencijos lektoriai – Aušra Jasiukevičiūtė, menotyrininkė, prof. Ramutė Rachlevičiūtė, Oksana Judakova, etnografė, muziejininkė Dalia Bernotaitė-Bieliauskienė, Vytautas Tumėnas.

Ekskursijų datos:

Rugsėjo 12 d. 17.30 val. „Kad išeitų iš kiauro į tuščią, tada išeitų“ (veda Dainius Razauskas);

Rugsėjo 13 d. 16.00 val. „Kviečiu į girią“ (veda Gintarė Grašytė);

Rugsėjo 17 d. 16.00 val. „Kas lieka už meistro dirbtuvių durų?“ (veda Asta Valiukevičienė);

Rugsėjo 19 d. 16.00 val. „Liaudies dailės kūrinių atskleidimas per jų prigimtį“ (veda Laura Kuršvietytė, Jūratė Volkavičiūtė);

Rugsėjo 20 d. 17.00 val. „Apie gruntinius vandenis, maitinančius Pasaulio medį“ (veda Oksana Judakova);

Rugsėjo 25 d. 16.30 val. „Liaudies dailės parodos „Iš šerdies“ ekspozicijos ypatybės“ (veda Vytautas Tumėnas);

Rugsėjo 26 d. 18.00 val. – „Tautodailė – tautos kūrybingumo raiška“ (veda Libertas Klimka).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją