Centrinės Ukrainos Čerkasų srities folkloro ansamblis „Kozachka“ dalyvaus birželio 29 d. 18 val. Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro koncertų salėje vyksiančiame tarptautinio folkloro festivalio „Baltica“ didžiajame koncerte „Atsivėrimai“ bei kituose festivalio renginiuose.

Folkloro ansamblio vadovė Olha Martynenko pasakoja, kaip karo metu jaučiasi kolektyvo narės ir ką joms reiškia liaudies daina. Vadovė pažymi, kad „Kozachka“ moterims dainavimas – tarsi gaivaus oro gurkšnis, galimybė laikinai pamiršti kasdienes problemas ir pailsėti nuo buities darbų. Visos moterys moka daug liaudies dainų, išmano įvairius ritualus ir labai mėgsta dainuoti, tad į repeticijas skuba bet kokiu oru ir bet kokiomis aplinkybėmis.

Visos ansamblio „Kozachka“ narės yra iš Čigirino miestelio. Šio krašto tradicinėms liaudies dainoms būdingas daugiabalsiškumas, kai atliekant dainą vienu metu skamba skirtingi balsai. „Vedančioji labai aukštame registre užveda dainą, taip nustatydama melodijos aukštį, tempą ir tėkmę, o jai žemais balsais pritaria likusios dainininkės“, – pasakoja O. Martynenko. Visos kartu dainuodamos moterys sukuria bendrą dainos charakterį ir skambesį.

Ansamblyje darniai sugyvena 15 narių, jauniausiai – 65 metai, vyriausiai šiemet sukaks 82-eji. Ansamblio puoselėjamos dainos yra atsineštos iš namų, iš gimtinės – surinktos iš mamų, močiučių, kaimynų, pažįstamų, taip pat užrašytos iš ekspedicijose apklaustų pateikėjų. Kruopštumo ir ištvermės reikalaujantis fiksavimo darbas davė savo vaisių – visa, kas išsaugota, dabar skamba koncertuose, mokymuose, susitikimuose su kaimų bendruomenėmis, mokiniais, kariaujančiaisiais fronte.

Pasak kolektyvo vadovės, ukrainiečių liaudies dainos atspindi Ukrainos žmonių gyvenimo istoriją, kuri per daugelį amžių klostėsi skirtingai: „Žmonės patirta itin daug sunkumų, kančios ir skausmo. Štai kodėl mūsų dainos yra liūdnos, jautrios, kartais net tragiškos. Nepaisant to, mūsų ansamblio narės yra labai linksmos, optimistiškos moterys. Juk tik nuoširdūs ir tikrai liaudies dainas mylintys žmonės gali dainuoti šio žiauraus, nesuprantamo, niekam nereikalingo karo metu. Esu įsitikinusi, jog folkloro kolektyvo veikla gali būti vertinama kaip pasipriešinimo okupantui būdas. Mūsų daina – mūsų ginklas kovoje su okupantais!“

Ansamblio narės aktyviai prisideda prie paramos kariaujantiems – rengia labdaros koncertus, už juos gautas lėšas perveda Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms, mezga kamufliažinius tinklus, renka maistą, gamina mėsos konservus ir siunčia juos į frontą.

Tarptautinis folkloro festivalis „Baltica“, kuriame bus galima išvysti ukrainiečių folkloro ansamblį „Kozachka“, kolektyvus iš Estijos, Graikijos, Latvijos, Maroko, Slovakijos, taip pat Lietuvos, vyks birželio 28 – liepos 2 d. Vilniuje, Kaišiadorių ir Kauno rajonuose. Visi festivalio renginiai nemokami.