Tai ne pirma tokia teatro socialinę atsakomybę ir rūpestį sudėtingo likimo vaikais atskleidžianti akcija: kone kasmet jie kviečiami apsilankyti teatro renginiuose ir spektakliuose. Štai ir praėjusį savaitgalį 20 šeimynose globojamų vaikų nemokamai apsilankė orkestro pučiamuosius instrumentus patraukliai pristatančiame edukaciniame muzikiniame vaidinime „Teatras suburia draugus“.

Ekskursijų po teatro užkulisius metu jaunieji teatro žiūrovai supažindinami su teatro gyvenimu: pamato, kur spektakliams gaminamos dekoracijos, kur siuvami ir saugomi artistų kostiumai, pasivaikšto visas scenos paslaptis menančiais užkulisių takais. Tokiose ekskursijose LNOBT vien šiais metais jau pabuvojo daugiau kaip du tūkstančiai Lietuvos vaikų.

„Nūdienos vaikų klausimai ekskursijos gidui būna labai tikslūs, konkretūs ir neretai susiję su technologijomis. Pavyzdžiui, moksleiviai domisi, kodėl orkestrantai grodami vis dar seka natas popierinėse partitūrose, o ne naudojasi šiuolaikinėmis planšetėmis, kiek kvadratinių metrų ploto scenoje tenka vienam artistui arba kodėl kabinamos dekoracijos negali viršyti nustatytos svorio ribos“, – pasakoja kartais pati ekskursijas po teatrą moksleiviams vedanti LNOBT meninės veiklos departamento vadovė Jurgita Skiotytė-Norvaišienė.

Ji pastebi, kad kuo jaunesni vaikai pradeda lankytis renginiuose – tuo daugiau šansų teatrui „užsiauginti“ naują žiūrovų kartą. Būtent todėl LNOBT jau šeštą sezoną sėkmingai plėtoja žaismingą kūdikiams skirtų koncertų ciklą „Muzika mažoms ausytėms“, o paūgėjusius kviečia į daugiau žinių apie muziką suteikiančius pasimatymus – tokius, kaip neseniai pradėtas rodyti ir jau ne viename Lietuvos miestelyje viešėjęs spektaklis „Teatras suburia draugus“.

Įrodyta, kad klasikinės muzikos klausymas skatina vaikų smegenų vystymąsi. Tad LNOBT veikla prisideda prie to, kad ateities kartos užaugtų jautresnės ir sąmoningesnės.

„Savaime suprantama, vaikai į teatrą neateina vieni, todėl jiems skirti edukaciniai renginiai padeda pritraukti, sudominti operos, baleto žanrais ir juos atlydinčius suaugusius. Šito irgi nereikėtų pamiršti“, – akcentuoja J. Skiotytė-Norvaišienė.

LNOBT rūmuose veikia ir dvi mažuosius lavinančios meno studijos, kurių auklėtiniai dalyvauja teatro spektakliuose: tai klasikinio ir modernaus šokio kolektyvas „Polėkis“ (vadovė Indrė Pačėsaitė) bei Vaikų operos studija (vadovė Samanta Bielskytė). Rugsėjį jos abi lauks naujų šokėjų ir dainininkų savo užsiėmimuose.