Levanonas pirmą sykį scenoje pasirodė būdamas ketverių, penkerių tapo nacionalinio pianistų konkurso Izraelyje nugalėtoju, o šešerių laimėjo aukso medalį tarptautiniame pianistų konkurse JAV ir koncertavo „Carnegie Hall“ scenoje Niujorke. Y. Levanonas studijavo pas žymiausius fortepijono profesorius Izraelyje ir užsienyje, sėmėsi patirties iš tokių menininkų kaip Murray’us Perahia ar seras Andrasas Schiffas.

„Būdamas 19 metų Izraelio pianistas Yoavas Levanonas jau stebina didžiule branda“, – taip „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ komentavo įspūdingą jaunojo muziko pasirodymą 2022 m. „Europa Open Air“ koncerte Frankfurte stebint 25 000 žiūrovų ir beveik pusei milijono televizijos žiūrovų. Po debiutų Boulezo salėje Berlyne, Amsterdamo „Concertgebouw“, Miuncheno „Prinzregententheater“ ir kitose prestižinėse salėse, 2023–2024 m. sezone jaunasis menininkas grojo rečitalius Ciuricho „Tonhalle“ ir Hamburgo Elbės filharmonijoje. Jis taip pat pasirodė su Liepojos simfoniniu, Poznanės filharmonijos, Madrido bendruomenės, Liucernos simfoniniu orkestrais. Su pastaruoju orkestru, diriguojant Michaeliui Sanderlingui, pianistas skambino Ferenco Liszto koncertus fortepijonui, šį įrašą planuoja išleisti „Warner Classics“.

Įspūdinga, kad Vilniaus festivalyje Y. Levanonas atliks būtent Lisztą – su LNSO skambins šio vengrų pianisto ir kompozitoriaus Pirmąjį koncertą fortepijonui. Interpretacijos ypatingumo nuojautą stiprina ir tai, kad orkestrui diriguos fantastiškasis prancūzų maestro Victorienas Vanoostenas, kuris taip pat yra pianistas.

Lilyje užaugęs V. Vanoostenas studijavo fortepijoną Paryžiaus konservatorijoje, taip pat – dirigavimą Paryžiuje ir Helsinkyje, o 2016 m. laimėjo ADAMI dirigentų konkursą. V. Vanoostenas kviečiamas diriguoti Paryžiaus kameriniam, Berlyno „Staatskapelle“, Vienos „Tonkünstler“, Monrealio „Métropolitain“ ir kitiems orkestrams, tarp naujausių jo darbų – G. Bizet „Perlų žvejų“, „Karmen“, J. Massenet „Tais“, F. Flotowo „Martos“ ir kitų operų pastatymai Tulūzoje, Berlyne, Marselyje, Frankfurte. Šiuo metu V. Vanoostenas yra Danieliaus Barenboimo asistentas Berlyno teatre „Staatsoper Unter den Linden“. Dirigentas apdovanotas Prancūzijos Respublikos ordinu už nuopelnus Prancūzijos kultūrai.

Vilniaus festivalio scenoje su LNSO susitiksiantys Y. Levanonas ir V. Vanoostenas atliks programą „Trys herojai: Wagner, Liszt, Strauss“, į kurią įsilies minėtasis Liszto Koncertas fortepijonui Nr. 1, dar skambės Richardo Wagnerio operos „Parsifalis“ uvertiūra ir Richardo Strausso simfoninė poema „Didvyrio gyvenimas“.

Programoje iškils trys įstabūs herojų paveikslai. Pirmasis iš jų – pasaulio gelbėtojas Parsifalis, paskutinės operos reformatoriaus R. Wagnerio to paties pavadinimo dramos-misterijos herojus. Šios operos uvertiūrą galima pavadinti simfonine poema. Didžiojo romantiko F. Liszto Pirmasis koncertas fortepijonui dažnai vadinamas muzikiniu romanu: medžiagos plėtojimas šiame koncerte primena rapsodiškai pasakojamą istoriją – fortepijonas tai iškilmingai rečituoja savo partiją it solidus oratorius, tai pasineria į melodijų vingius tarsi jaunatviškas romantinis herojus, tai pratrūksta žaižaruojančiu virtuoziškumu, kuriam parodyti reikia ypatingos technikos. R. Strausso simfoninė poema „Didvyrio gyvenimas“, skirtingai nuo kitų kompozitoriaus to paties žanro kūrinių, neturi literatūrinio šaltinio, ir tai davė dingstį įvairiausiems spėliojimams – kas tas didvyris? Kartą kompozitorius prisipažino, kad veikalo epigrafas galėtų skambėti taip: „Per kovą – į dvasios tobulumą, pasiektą skaudžių netekčių kaina.“

Koncertas „Trys herojai: Wagner, Liszt, Strauss. LNSO, Victorien Vanoosten, Yoav Levanon“ vyks birželio 7 d., penktadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Visi 28-ojo Vilniaus festivalio koncertai paskelbti interneto svetainėje www.filharmonija.lt.