Nuo 2016-ųjų Vilniaus galerijų savaitgalis simboliškai žymi parodų sezono pradžią. Rugsėjo 5–8 dienomis, kaip ir kasmet, šis renginys siekia atkreipti dėmesį į plačią sostinės šiuolaikinio meno panoramą, skatina parodų lankytojus atrasti naujus kultūros žemėlapio taškus, patirti kviestinių kuratorių pristatomus požiūrio kampus.

Šiais metais VGS pakeitė kryptį – kuruoti meno savaitgalio programą nuo šiol kvies galerijas ir meno erdves kartu su jų kuratorių komandomis. Pirmąja komanda tapo vieno kūrinio galerija „apiece“ ir jos įkūrėjos M. Černiakaitė ir A. Trakšelytė.

Devintojo VGS kuratorės šiais metais pasiūlė susitelkti ties ĮPROČIŲ tema. Jų idėja – mainais, naujais bendravimo ir bendradarbiavimo įpročiais grįsta programa, kviečianti išplėsti meną pristatančių erdvių sampratą, pergalvoti meno organizacijų paskirtį ar veikimo principus.

Savaitgalio kuratorės teigia, kad ši įpročius keičianti provokacija yra nukreipta ir į parodų lankytojus, kuriuos galerijų mainai gali maloniai nustebinti kitokia nei įprasta paroda, taip pat galimybe atrasti naujas, mažiau lankomas galerijas Vilniuje.

Įpročių kaita, nomadiškumas ir mobilumas galerijos „apiece“ kuratorėms nėra svetimos. Nuo 2018 metų M. Černiakaitė ir A. Trakšelytė rengė vieno kūrinio parodas Didžiojoje gatvėje. Kai ten neteko vitrininio lango, su „apiece“ klajojo tarp Vilniaus ir Palangos, kol 2021 metais apsistojo vitrininiame mažosios architektūros pastate Naujamiestyje.

Kuratorės teigia, kad nepaisant nuolatinės vietos, jos ir toliau keliauja, tik ne erdvėmis, o veiklomis – dalyvauja įvairiuose projektuose, rengia galerinius mainus su panašiomis erdvėmis užsienyje, kviečia rengti „apiece“ parodas ir kitus kuratorius.

VGS metu vienai parodai susikeisti erdvėmis ryžosi septynios galerijos: „InTheCloset“ keičiasi su „Offshore Eyes“, „Rooster Gallery“ – su „apiece“, VDA Lauko ekspo – su parodų erdve „5 malūnai“.

Programa ĮPROČIAI pasirodė įdomi ir muziejinei institucijai – prie mainų programos planuoja prisijungti Lietuvos nacionalinis muziejus, kuris keturiuose padaliniuose ketina eksponuoti menininko Roberto Narkaus kūrinius. Juos pristatys galerija „Vartai“.

Vilniaus miesto galerijos, o taip pat muziejai, nedalyvaujantys įpročius keičiančiuose mainuose, rugsėjo 5–8 dienomis jungiasi prie bendros VGS programos ir kviečia lankytojus į naujas parodas, specialius renginius arba siūlys įvairias nuolaidas.

Į VGS projektą šiais metais įsitraukia ir instagramo paskyros avocado_ibuprofen kūrėjas. Nuo 2017 metų paskyroje talpinami autoriniai komiksai, tekstai ir memai. Daugiau nei 115 000 sekėjų turinti socialinių tinklų paskyra sufleruoja, kad jos turinys atliepia šių dienų aktualijas: socialinių tinklų prasmę perteklinės informacijos nūdienoje, galerijų vaidmenį XXI amžiuje bei menininko gyvenimą šiandienoje. Vienokia ar kitokia forma avocado_ibuprofen kvestionuoja ir įpročių temas, nepaisydamas įprasto elgesio normų bei nestokodamas humoro.

Liepos mėnesį avocado_ibuprofen rezidavo Sodas 2123 menininkų rezidencijos programoje, kurioje susipažino su miesto galerijomis, jų ypatumais bei meno bendruomene. Būtent rezidencijoje, bendradarbiaujant su dizainere Gaile Pranckūnaite, komunikacijos specialistėmis Stefanija Jokštyte ir Egle Trimailovaite, pradėtas kurti VGS vizualinis identitetas bei renginio atributika.

VGS vyks rugsėjo 5–8 dienomis. Galerijų savaitgalį rengia VšĮ „Galerijų savaitgalis“ kartu su Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė.