Ansamblių vakaro kūrėjai ir atlikėjai interpretavo gyvybės medį kaip pasaulio sampratą. Programoje susitiko keturios dieviškosios stichijos – Ugnis, Oras, Vanduo ir Žemė, auginusios tautos gyvybės medį.

Naujos, specialiai Dainų šventei parašytos liaudies dainų išdailos skambės šiuolaikiškai, neprarasdamos originalumo, chorinis dainavimas susipynė su folkloru, o nauji liaudiškos muzikos kapelų ir liaudies instrumentų orkestro kūriniai išsiskyrė ypatingu skambesiu.

Gyvybę kurianti stichijų sąveika atsispindėjo ir Ansamblių vakaro programos choreografijos sprendimuose: folklorinis šokis derėjo su sceniniu tautiniu ir šiuolaikiniu šokiu. Vienas kitą papildydami, kontrastuodami jie kūrė nepamirštamą reginį, kurį dar sustiprino specialūs kostiumai, naujausios vaizdo ir šviesų technologijos, scenografija.

Teatralizuotą Ansamblių vakaro programą atliko per 4000 dainininkų, muzikantų ir šokėjų. Skambėjo žinomi, žiūrovų pamėgti kūriniai ir net 20 naujų, specialiai šiai programai sukurtų kompozicijų.