Atidarymo dieną festivalio žiūrovai galėjo pamatyti tarpdisciplininės menininkės Marijos Baranauskaitės – Liberman pasirodymą „Ančių performansas“, kuriame tvenkinyje plaukiojančios antys netikėtai atsidūrė dėmesio centre. Iki šiol, pasitelkusi performansų meną, M. Baranauskaitė tyrinėjo, ką reiškia pasirodyti žiūrovams, kurie būtų ne žmonės, o objektai, pavyzdžiui – sofos. „Ančių Performansas“ drąsiai praplečia šią sritį, mat šį kartą pasirodymas yra skirtas žmonėms. Pasirodymo metu skatinama pažvelgti į gyvūnų ir žmonių santykius naujomis akimis. Šio sprendimo priežastys ir posthumaniškieji pagrindai pristatyti performatyvioje paskaitoje, kurios metu nurodoma pasirodymo struktūra, o po šios paskaitos žiūrovai leidosi į kelionę po miestą, judėdami link tikrosios pasirodymo scenos. Tai be galo prasmingas ir įpareigojantis pasiruošimas prieš kulminaciją prie tvenkinio!

Ketvirtadienį taip pat buvo parodytas suomės, reziduojančios Kaune, Aino Mäkipää šiuolaikinio cirko darbas – „Gandras“. Aino susižavėjo gandrais atvykusi gyventi į Lietuvą. „Besikartojančios gandrų kelionės puikiai atspindi, mano kaip cirko menininkės neužtikrintą, nuolatos judėti iš vienos vietos į kitą verčiantį gyvenimo būdą. Gandro dualumas, elegantiška išvaizda ir iššūkių pilna kasdienybė mane intriguoja bei tampa pagrindu spektaklio scenografijai“, – teigia šiuolaikinio cirko menininkė.

Atrasti, patirti ir žaisti mieste ir su miestu, SPOT festivalio metu bus galima liepos 11-14 dienomis, Vilniaus erdvėse, visi festivalio pasirodymai nemokami. SPOT festivalio programą rasite – menuspaustuve.lt