Dainų šventės svečius pasveikino Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda.

„Mieli žaliuojančių girių, gaivių ežerų ir jūros, skaisčios saulės, visos Lietuvos žmonės. Brangūs lietuviai visame pasaulyje. Sveikinu mus visus Dainų šventės šimtmečio proga. Šioje didingoje istorijoje subrendome, susitelkėme į darbų skirtingų balsų chorą, iš šios bendrystės mūsų nenugalima stiprybė, šioje stiprybėje – mūsų ateitis, o šiandien mes visi, tūkstančiai dainuojančių Lietuvos žmonių, tvirtai remiamės į savo tapatybę, švenčiame bendrą istoriją ir brangų protėvių palikimą. Džiaukimės šia akimirka, dalinkimės šviesa su greta esančiu, mėgaukimės, mintimis ir balsais aukštyn kelkime Lietuvą, gražių, kilnių ir drąsių žmonių šalį. Šią dieną pradėjome ir pažymėjome vieningai ir garsiai visame pasaulyje skambančia tautiška giesme, ir ateinantiems šimtui metų taip gražiai stiebkimės, įsiklausydami į žodžius dainų, kurias šiandien visi kartu atliksime. Branginkime, puoselėkime ir ateities kartoms perduokime tėvynės meilę. Užtraukę naują giesmę ir toliau tvirtai eikime Lietuvos keliu“, – kalbėjo jis.

Skaičiuojama, kad specialiai Dainų dienai pastatytoje parko estradoje dainavo 378 chorai, beveik 12 000 atlikėjų.

Dainų diena „Kad giria žaliuotų“ apibendrino visą šimtmetį mininčios Dainų šventės savaitę. Šimtmetis – kaip istorijos laikotarpis, ir šimtmetis – tarsi nesibaigianti daina, kurios žodžiai – mūsų valstybės ir mūsų kultūros istorija, ryškiai atsispindinti ir šimtametėje Dainų šventės tradicijoje. Daina – kertinis ir nepakeičiamas šios tradicijos žodis, į kurį susitelkia Dainų dienos kūrėjai, šventės programą sudarę iš svarbiausių ir skambiausių kūrinių, liudijančių kintantį laiką ir dainavimo kultūros kelią, įprasminančių mus – dainuojančią, kūrybingą tautą, skirtingais balsais atliepiančią tuos pačius dainos žodžius.

Šimtmečio Dainų dienoje daina atsivėrė ne tik dalyvių ir žiūrovų balsais. Kaip teigė organizatoriai, daina čia tapo pasakotoja, klausytoja ir pašnekove, daina čia mąstė, kalbėjo, jaudinosi, ruošėsi ir klausėsi mūsų, prabylančių ir nutylančių bendrystėje. Dainos balsas ir mūsų žodžiai apie ją, mūsų tyla ir dainos žodžiai apie mus – 2024 m. Dainų dienoje visa tapo vieniu, kaip ir žaliuojanti giria, žemę sujungianti su dangumi.

Dainų dienos kūrybinės grupės meno vadovas Alfonsas Vildžiūnas, narės Danguolė Beinarytė ir Regina Maleckaitė, režisierius Dalius Abaris, scenarijaus autorius Mindaugas Nastaravičius.

Prieš prasidedant finaliniam koncertui vilniečiai ir miesto svečiai džiaugėsi šventinėmis eitynėmis nuo Katedros iki Vingio parko.