Anglija žavėjosi nuo mažumės

„Mano knyga yra klasikinis anglų detektyvas, kurio veiksmas vyksta XIX amžiaus pirmoje pusėje, Viktorijos eros pačioje pradžioje, ir istorija yra apie jauną moterį, Emiri Morgan, kuri nagrinėja mįslingą žmogžudystę jos gimtajame miestelyje Sent Mertone“, – pasakojo jis.

T. Valiūnas prisipažino, kad nors Anglija jį visada žavėjo, pačiam dar neteko lankytis aprašytuose kraštuose: „Čia toks įdomus paradoksas, kad būtent tose vietose, kurias aš aprašau, konkrečiai nesu buvęs, tačiau mes gyvename XXI amžiuje, technologijų amžiuje, ir kiekvienas galime technologijų pagalba keliauti į įvairius kraštus, apie juos ieškoti informacijos – būtent tai aš ir dariau“. „Mane Anglija visuomet žavėjo tarsi tokia labai įdomi šalis. Kažkada dėl savęs dariau tokią kaip ir analizę, kokias knygas aš daugiausiai skaitau, kokia yra knygų geografija. Padaręs tokį nedidelį tyrimą pastebėjau, kad absoliuti dauguma mano knygų yra klasikiniai anglų romanai, britų klasika – gal tas nuo pat mažumės mano domėjimasis Anglija, jos literatūra ir istorija, mane ir atvedė į tai, kad pirmoji mano knyga yra apie XIX amžiaus pirmos pusės Angliją“, – svarstė jis.

 „Lažybos prie karsto“

Atspindi moters padėties visuomenėje pokyčius

T. Valiūnas pasakojo knygą rašęs temos namuose Dzūkijoje, prie Dusios ežero, internetu keliaudamas po aprašomas Anglijos vietas, ieškodamas istorinių paveikslų, istorinių šaltinių, stengdamasis susieti, kaip tas kraštas atrodė tada ir atrodo šiandien.

„Specialiai rinkausi tokią vietą, Dartmūro nacionalinį parką, kuris būtų mažai pakitęs per laiką, kur būtų išsaugotas tas natūralus kraštovaizdis, kad net remdamiesi šių laikų vaizdais mes galėtume tikrai priartėti ir prie to, kaip visa tai atrodė praeityje“, – pasakojo jis.

Būtent XIX amžiaus pirmą pusę T. Valiūnas sakė pasirinkęs dėl to, kad jam tas laikotarpis atrodo labai žavus, elegantiškas, romantiškas.

„Aš kaip jaunas istorikas esu romantikas, ieškau tokių žavių laikotarpių, žavios aplinkos, tradicijų. Man atrodo, XIX amžiaus pradžia, Viktorijos eros pradžia, kada jauna karalienė atsisėda į sostą, yra lūžis Anglijos istorijoje, kuomet apskritai tiek visuomenė ima labai sparčiai keistis, tiek galbūt ir moters padėtis visuomenėje ima pamažu kisti. Galbūt tai dar viena priežastis, kodėl mano pasirinkta herojė yra detektyvė moteris ir būtent iš viduriniosios klasės, kas galbūt irgi yra neįprasta“, – kalbėjo jis.

Prozos rašymas – itin metodiškas darbas

Pasak T. Valiūno, romano ar apskritai prozos rašymas yra labai metodiškas darbas: „Galbūt kodėl aš apskritai pasirinkau detektyvo žanrą, kaip vieną savo pirmųjų, nes jis reikalauja labai didelės logikos, išankstinio pasiruošimo ir susiplanavimo, kaip rašysi. Reikėjo keletą mėnesių dirbti prie knygos siužeto parengimo ir, kai jau ateina pats rašymo metas, tai tikrai nėra kaip poezija, kur tu gal prisėdai įkvėpimo pagautas, – kartais tenka atsisėsti ir rašyti, net jei tau tą dieną nelabai norisi, bet tiesiog istorija turi judėti pirmyn. Tikrai tos romantikos nėra tiek daug, kiek galbūt ir aš pats įsivaizdavau kadaise“. Kalbėdamas, kas jam yra geras detektyvas, T. Valiūnas pabrėžė netikėtus veikėjo motyvus: „Man atrodo, tai yra svarbiausias detektyvo aspektas, ta vyšnia ant torto, kuri turėtų nustebinti, kodėl psichologiškai žmogus ryžtasi kažkokiam nusikaltimui, kas jį atveda į tokį pragaištingą žingsnį“.

T. Valiūnas svarstė, kad nei amžiumi, nei lytimi jo skaitytojai neapsiriboja.“Manau, mano knygos skaitytojas yra tas, kas mėgsta mįsles, detektyvus, taip pat galbūt tas, kuris yra naujas detektyvo žanre, tačiau galbūt jį žavi istorija ir būtent per tą istorijos prizmę mes įvedame skaitytoją ne tik į istorinę aplinką, bet ir į šią mįslingą paslaptį, kurią ir aiškinasi mano herojė“, – kalbėjo jis.