Liepos 10–18 dienomis festivalio lankytojų laukia įvairiaspalvė programa: kamerinės muzikos vakarai, edukaciniai koncertai vaikams ir visai šeimai, literatūrinis susitikimas, fotografijos paroda bei chorinės muzikos vakaras. Šis festivalis jau seniai peržengė vien tik muzikos renginio ribas. Šių metų programa – aiškus universalumo ir plataus menų spektro įrodymas, rašoma organizatorių pranešime.

Plati programa įvairiose erdvėse

Anot organizatorių, šiemet festivalyje bus 10 įvairių muzikos, dailės, literatūros ir edukacinių renginių. Net 7 iš jų – nemokami, o trijų kamerinės muzikos vakarų koncertų suma bus skiriama Rokiškio krašto muziejaus fortepijono „Petrov“ restauracijai.

„Šis festivalis – tai ne tik kultūros sklaida, bet ir siekis prisidėti prie mūsų miesto gerovės. Džiaugiamės galėdami tai daryti kartu su visais festivalio dalyviais ir lankytojais“, – teigia J. Zajančauskaitė.

Šiemet festivalis apims įvairias Rokiškio vietas: Rokiškio krašto muziejų, Juozo Keliuočio viešąją biblioteką, Liongino Šepkos parką ir Kamajų Šv. Kazimiero bažnyčią. Programoje – renginiai visiems skoniams: nuo literatūrinio susitikimo iki afrikietiškų būgnų koncerto.

Rokiškio klasikinės muzikos festivalis

Kamerinės muzikos vakarai

17-ojo „Rokiškio klasikinės muzikos festivalio“ pirmoji diena – literatūros ir muzikos sintezė, lemtingas dviejų moterų susitikimas: Matildos Olkinaitės (1922–1941) – iš Panemunėlio kilusios Lietuvos žydų poetės ir Irenos Veisaitės (1928-2020) – teatrologės, literatūrologės, žmogaus teisių aktyvistės. Literatūrinio susitikimo metu bus pristatyta literatūros tyrinėtojos Redos Pabarčienės sudaryta knyga apie I. Veisaitę, kuri buvo M. Olkinaitės kūrybos balsas.

Vakariniame kamerinės muzikos koncerte muzikos garsais prabils M. Olkinaitės prozos ir poezijos kūriniai, kuriuos įgarsins smuikininkas Kostas Tumosa, klarnetininkas Vytautas Giedraitis, pianistė Simona Zajančauskaitė ir aktorė, Auksinio scenos kryžiaus laureatė Aušra Pukelytė.

Liepos 12 d., penktadienį, Rokiškio krašto muziejaus parke po dangaus skliautu ir senųjų medžių šakomis skambės koncertas „8 metų laikai“. Festivalio svečiai – „Kremerata Lituanica“ kamerinis orkestras, solistai smuikininkai Džeraldas Bidva, Dalia Dėdinskaitė ir Justina Zajančauskaitė.

Liepos 17 d. spalvingą ir prabangią Rokiškio krašto muziejaus menę užplūs meistriškai atliekamos Tango ir prancūzų muzikos skambesys. Festivalio svečiai – viena ryškiausių Lietuvos operos solisčių Ieva Prudnikovaitė ir ansamblis „4TANGO“. Klausytojai kviečiami į temperamentingą, netikėtumų kupiną muzikinį pasimatymą, kuris nukels į aistra, skambiais ritmais ir karščiu alsuojančią Lotynų Ameriką – skambės tango karaliumi tituluojamo vieno garsiausių argentiniečių kompozitorių ir atlikėjų Astoro Piazzollos muzika. Koncerto metu muzikai pakvies klausytojus ir atsigaivinti – saldžiais kvapais ir garsais iš Provanso, elegantiškai manieringai ir subtiliai skambės ir prancūzų kompozitorių muzika.

Minint austrų kompozitoriaus, Naujosios Vienos mokyklos įkūrėjo Arnoldo Schönbergo (1874–1951) 150-ąsias gimimo metines, liepos 18 d. festivalio baigiamajame koncerte skambės vienas svarbiausių jo kamerinės muzikos opusų – „Pragiedrėjusi naktis“, kuri bus atliekama neįprastu, fortepijoninio trio sąstatu. Šį vakarą seserys Simona ir Justina koncertuos kartu su violončelininku Roku Vaitkevičiumi. Koncerto vedėja – Rasa Murauskaitė-Juškienė.

Įtraukiančios veiklos vaikams ir šeimoms

Rokiškio klasikinės muzikos festivalis

Festivalio metu didelis dėmesys yra skiriamas edukaciniams koncertams vaikams bei visai šeimai. Vienas jų – Liepos 11 d. L. Šepkos parke įvyksiantis Afrikos būgnų koncertas-edukacija su Gedimino Mačiulskio suburta komanda. Koncerto metu skambės daugiau nei 100 būgnų, o juos išbandyti ir susiburti į tikrą būgnų orkestrą kviečiami ir klausytojai.

„Mums labai svarbi vaikų edukacija. Būgnų koncertą keliame arčiau mažųjų klausytoju ir jų tėvelių apgalvotai: L. Šepkos parke yra vaikų žaidimo aikštelė, pokalbiams buriasi senjorai, pasivaikščiojimams po darbų renkasi šeimos ir draugai. Tai – puiki vieta visiems susiburti ir tapti afrikietiškų būgnų orkestro nariais! Tuo pačiu norime išbandyti ir naujas miesto erdves, susipažinti su naujais klausytojais“, – sako Simona Zajančauskaitė.

Liepos 14 d., sekmadienį – net du edukaciniai renginiai. Pirmasis jų – kūrybinės dirbtuvės grafo Konstantino Tyzenhauzo parkotekoje. „2022 metais išleidome muzikinę knygą pagal šio prancūzų kompozitoriaus kūrinį „Didžioji zoologinė fantazija“ ir mums buvo nepaprastai smagu sulaukti Rokiškio krašto muziejaus iniciatyvos muzikiniais kūriniais prisidėti prie grafo Konstantino Tyzenhauzo parkotekos’’. Nuo 2023 m. gruodžio vidurio Rokiškio dvaro parke atsirado Grafo Konstantino Tyzenhauzo parkoteka – žvėrių figūrėlės su QR kodais, nuvedančiais į nuotaikingus Camille`io Saint-Saënso didžiosios zoologinės fantazijos kūrinius. Parke taip pat atsirado stendas apie parko istoriją, medžius, paukščius ir nenuspėjamą, bet visur suspėjusį grafą Konstantiną Tyzenhauzą.

Tos pačios dienos popietę – klasikinės muzikos scenos rokeriai ir maištautojai, savo charizma ir talentu po koncerto nepaliekantys abejingų – „Trio Agora“. Jei galvojate, kad tai bus įprastas klasikinio fortepijoninio trio koncertas – labai klystate! Vien klarnetininkas Žilvinas atvyks...net su 4 instrumentais! O pusės jų atliekamos programos paslapčių ir siurprizų nežino net patys festivalio organizatoriai. Į koncertą visai šeimai „Ei, jauga jauga“ jus kviečia trio įkūrėjai ir dabartiniai nariai Žilvinas Brazauskas (klarnetas), Natania Hoffman (violončelė) ir Robertas Lozinskis (fortepijonas).

Choras „Jauna muzika“

Chorinė muzika po bažnyčios skliautais

Šiemet festivalis plečiasi už jam įprastų erdvių ribų, įtraukiant Kamajus – Mažąją Lietuvos kultūros sostinę, kur liepos 13 d. Kamajų Šv. Kazimiero bažnyčioje koncertinę programą „Šviesos užkalbėjimas“ atliks choras „Jauna muzika“ (meno vadovas Vaclovas Augustinas). Pasak J. Zajančauskaitės, festivalis siekia prisidėti prie įvairių miestelio renginių ir garsinti Rokiškio vardą.

„Kamajai šiais metais yra paskelbti Mažąja Lietuvos kultūros sostine. Nusprendėme dalimi savo festivalio prisidėti prie jų organizuojamų renginių gausos.“ Choras „Jauna Muzika“ atliks subtiliai parinktą programą, kurioje atsispindės 20 ir 21 amžių sakralinės muzikos didybė bei jaudinančios kūrybinės paieškos. Koncerte skambės tiek garsių pasaulio kompozitorių sakralinės muzikos opusai, tiek ir jaunųjų lietuvių kompozitorių talentą ir originalumą atskleidžiančio konkurso „Vox Juventutis“ dalyvių bei laureatų kūriniai.

Antanas Ingelevičius. Paroda
Antanas Ingelevičius. Paroda

Ypatinga paroda

Liepos 10–rugpjūčio 25 dienomis kviečiame apsilankyti Rokiškio krašto muziejuje – čia bus pristatyta ypatinga fotografijos darbų paroda. 2022-aisiais Kaunui švenčiant Europos kultūros sostinės metus, Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Antanas Ingelevičius: kūrėjas ir miestas“ tapo kultūros sostinės programos dalimi. Šiais metais ši paroda atkeliauja į Rokiškio krašto muziejų ir bus 17-ojo „Rokiškio klasikinės muzikos festivalio“ programos dalis.

„Esame dėkingos Rokiškio krašto muziejui už išreikštą pasitikėjimą pristatyti šią parodą festivalio rėmuose. Šiais metais jaučiame tiesiogiai prisidėję prie nepažintų Lietuvos kūrėjų atminimo – Matildos Olkinaitės, Antano Ingelevičiaus. Vieni talentingi kūrėjai ir menininkai lieka nepažinti laiko tėkmėje, o kitų vardai ir kūryba apdovanoja ir lieka su mumis šimtmečiais.“

Festivalis laukia visų – nuo mažiausių iki vyriausių, nuo muzikos mėgėjų iki profesionalų. Ateikite, patirkite ir pasidalinkite šia kultūrine patirtimi su savo artimaisiais ir draugais.