Direktoriaus pareigas einantis katinas Perlas lėtai vaikštinėja ant stalo. Muziejininkė L. Šimkienė sako, kad jis puikiai atlieka savo pareigas, pasitinka lankytojus, pasižiūri, ar visi tvarkingai elgiasi.

„Direktorius jis yra todėl, kad yra vyriausias iš katinų, gyvenančių muziejuje. Jų iš viso dabar čia gyvena šeši. Jis puikiai vadovauja. Yra škotų stačiausis. Jam jau – 11 metų. Prižiūri visus katinus – visą savo kompaniją“, – pasakoja moteris.

Pasak L. Šimkienės, ne tik Perlas, bet ir kiti muziejuje gyvenantys katinai turi savo pareigas:

„Turim sekretorę Morką. Dažnai užima direktoriaus vietą ir šiaip visur jos pilna, be jos nė koks renginukas čia nevyksta. Ji turi visus apžiūrėti, viską aplėkti, sutvarkyti. Jeigu kas – truputėlį ir pasipyksta su kitais.

Turim, kaip sakome, ryšiams su visuomene atstovą, gidą Irisą, kuris tikrai praeis pro lankytojų kojas, pasiglaustys. Irisas irgi čia vaikštinėja, visus priiminėja. Toks labai, labai draugiškas katinas.

Turim Vanilę. Ji tokia baikštukė. Bet irgi atlieka tam tikras pareigas – sėdi katinų kambary, prižiūri, kad maisto niekas kitas neimtų, vandenuko neišpiltų.

Turim Mildutę. Ji tokia tinginiukė, mėgsta pamiegoti. Bet kolektyve reikia ir tokių. Ji labai draugiška lankytojams, žmonėms patiki ir pilvuką [paglostyti – aut. past.], visi gali ją paglostyti, – pasakoja muziejininkė ir priduria, kad štai Morką paglostyti pavyks ne visada: – Ji gali truputį ir grybštelti.

Irisas irgi mėgsta glaustytis, visus pavedžios, aprodys visas sales, visus eksponatus, kurių mes čia turime labai, labai daug.“

Kalbėdama apie muziejaus eksponatus, L. Šimkienė sako, kad jų čia yra iš viso pasaulio: „Turime jau apie 6 tūkst. eksponatų, tačiau, kas malonu, kad žmonės iš tolimų kraštų, žinodami, kad yra toks muziejus, vis dar atveža vieną kitą katinuką ir mums padovanoja. Taigi eksponatų vis daugėja ir tai labai smagu.

Daugiausia turime statulėlių, bet taip pat turime ir paveikslų, šukų, piniginių, dabar – ir telefoną Garfildą, kurį padovanojo moteris iš Švedijos.“

Visą LNK reportažą iš Šiauliuose esančio Katinų muziejaus galite pamatyti čia: