„Šeši iš dešimties (58,3 proc.) lietuvių, sužinoję, kad politikas, už kurį ketina balsuoti, yra prieš gyvūnų apsaugą, pakeistų sprendimą už jį atiduoti balsą Seimo rinkimuose. Tai yra stiprus signalas politikams, jog visuomenei gyvūnų apsauga yra labai svarbi“, – komentuoja gyvūnų apsaugos organizacijos „Tušti narvai“ vadovė Gabrielė Vaitkevičiūtė.

Net 90,2 proc. apklaustųjų teigia, jog jiems svarbu, kad gyvūnai Lietuvoje būtų apsaugoti nuo žiauraus elgesio. Be to, 72 proc. respondentų mano, kad ūkiniams gyvūnams, tokiems kaip karvės, kiaulės ir vištos, turėtų būti suteikta tokia pati teisinė apsauga kaip ir naminiams gyvūnams.

Kiaulės industrinėse fermose – šaldytuvo dydžio narvuose

Kad Lietuvoje turėtų būti uždrausta paršelius kastruoti be nuskausminamųjų, mano 77 proc. apklaustųjų, o draudimui kiaules laikyti narvuose, kuriuose jos negali apsisukti, pritartų net 80,1 proc. lietuvių.

„Šie apklausos rezultatai nestebina. Industrinėse fermose su kiaulėmis ir paršeliais yra elgiamasi itin žiauriai. Mūsų šalies įstatymai leidžia paršelius pjaustyti bei kastruoti be jokių nuskausminamųjų, o kiaules pusę jų gyvenimo laikyti šaldytuvo dydžio narvuose. Dauguma žmonių, sužinoję apie šias praktikas, negali patikėti, kad tai Lietuvoje legalu“, – teigia G. Vaitkevičiūtė.

Gyvūnų apsaugos organizacijos „Tušti narvai“ vadovė Gabrielė Vaitkevičiūtė

Lietuviai – prieš vištų, arklių ir veršelių kankinimą

„Net 72 proc. lietuvių pritartų draudimui vištas laikyti narvuose, jie siekia suteikti vištoms dedeklėms geresnes sąlygas. Tai labai džiuginantis rezultatas, matyti, kad visuomenė tampa vis sąmoningesnė“, – teigia G. Vaitkevičiūtė.

Apklausa taip pat atskleidė, kad 57,7 proc. respondentų pritartų draudimui Lietuvoje arklius skersti mėsai, o 65,4 proc. mano, kad mūsų šalyje turėtų būti uždrausta ką tik gimusius veršelius laikyti narvuose atskirtus po vieną.

„Gyventojų lūkesčiai aiškūs – jie nori pokyčių, kurie padėtų užtikrinti geresnes gyvenimo sąlygas industrinėse fermose laikomiems gyvūnams. Dabartinės praktikos yra matomos kaip gyvūnų kankinimas ir neatitinka visuomenės moralinių įsitikinimų“, – komentuoja G. Vaitkevičiūtė.

Gyvūnų apsauga svarbi ir renkantis, už ką balsuoti

50,9 proc. respondentų teigė, kad gyvūnų apsaugos klausimai yra svarbūs ar labai svarbūs renkantis, už ką balsuoti, o 58,3 proc. nurodė, kad jų balsavimo sprendimą pakeistų faktas, jog kandidatas, už kurį jie ketino balsuoti, yra prieš gyvūnų apsaugą.

„Apklausa parodė, kad politikai turėtų atkreipti dėmesį į šiuos rezultatus, ypač prieš artėjančius Seimo rinkimus. Jeigu išeitų apie politikų pozicijas gyvūnų apsaugos klausimais informuoti visus rinkėjus, turėtume gerokai draugiškesnį gyvūnams Seimą, o tai reiškia ir labiau gyvūnus saugančius įstatymus“, – priduria G. Vaitkevičiūtė.

Reprezentatyvų visuomenės tyrimą, siekiant išsiaiškinti gyventojų nuomonę dėl gyvūnų apsaugos klausimų, rugsėjo 20-spalio 9 d. atliko tyrimų bendrovė „Norstat LT“.