Triušių parodoje įžvelgė gyvūnų kankinimą: čia nėra jokios pramogos

Narvuose vos telpančių triušių nuotraukomis pasidalinusi parodos lankytoja Andrijana mano, kad parodos organizatoriai gyvūnų gerove nepasirūpino. Ją neramina ir skelbimai, kuriuose matyti, kad ateityje prekybos centre bus rengiama ir daugiau panašių parodų – štai, artimiausioje bus eksponuojamos jūros kiaulytės.

Susisiekusi su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), ji teigia gavusi atsakymą, kad skundas dėl šios parodos yra užregistruotas ir bus nagrinėjamas.

„Čia nėra jokios pramogos. Tai yra gyvūno kankinimas. Užsukau į „Vilnius Outlet“ ir pastebėjau dalykus, kurie kelia labai didelį susirūpinimą. (...) Kai kuriems triušiams šie narvai yra akivaizdžiai per maži. Kai kuriuose jų nebėra vandens. Kai kurie triušiai nejuda – guli kaip vegetuojantis mėsos gabalas. Net stebėjau kurį laiką, ar kvėpuoja. Vaikams tai – pramoga, bet nuo tokios masės žmonių ir riksmų, pirštų kaišiojimų, šie gyvūnai patiria didžiulį stresą“, – pastebi prekybos centre apsilankiusi Andrijana.
Triušių paroda Vilniaus prekybos centre

Dvi dienas trukusi triušių paroda papiktino ir lankytoją Indrę – dalindamasi nemaloniais įspūdžiais socialiniuose tinkluose, ji rašo, kad paroda susidomėjo, nes ir pati kadaise augino ne vieną triušiuką. Parodos lankytoja tikėjosi, kad čia „jie turės didelę erdvę, kur turės vietos palakstyti, pasislėpus pamiegoti, prižiūrėtojai nuolat kontroliuos, kad niekas netrikdytų jų ramybės ir jiems netrūktų vandens”, tačiau tikrovė buvo liūdnesnė.

„Triušių didumas įspūdingas, bet narvų mažumas atvirkščiai proporcingas jų dydžiui. Triušis turi dvi paras išsėdėt narve, kuriame net atsistot vos vietos užtenka. Apeinant triušius pamačiau dar šiurpesnių vaizdų. Vaikai per narvo grotas kiša pirštus ir baksnoja tuos triušius, ir visai be sąžinės graužaties išpila triušiukų vandenį, o tėvai sulindę į telefonus net nemato, ką jų vaikai išdarinėja. Prižiūrėtojų nėra jokių, tie triušiai tokiomis sąlygomis turi išbūti bent 2 dienas“, – piktinasi Indrė.

Gyvūnų pasitelkimas lankytojams pritraukti atrodo smerktinas

Vaizdai iš triušių parodos suglumino ir organizacijos „Tušti narvai“ vadovę Gabrielę Vaitkevičiūtę. Jos manymu, parodos organizatoriai gyvūnų gerovės neužtikrino, o gyvūnų eksponavimo dėl pramogos idėja turėtų būti smerktina.

„Gyvūnai laikomi narvuose, kurie vos didesni nei jie patys. Nėra jokios galimybės laisvai judėti ar tuo labiau – pasislėpti. Tai sukelia didelį stresą. Tuo labiau, kad triušiai jautrūs gyvūnai ir gali išsigąsti žmonių ar garsų. Iš nuotraukų matosi, jog į gyvūnų gerovę nebuvo atsižvelgta“, – komentuoja organizacijos „Tušti narvai“ vadovė G. Vaitkevičiūtė.

„Gyvūnų naudojimo kaip daiktų, į kurių poreikius nereikia atsižvelgti, bet kurie padeda pritraukti daugiau lankytojų į prekybos centrą, idėja turėtų būti smerktina. Tačiau šiuo atveju galima įtarti ir Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pažeidimą, nes gyvūnų naudojimas parodose, jeigu dėl to gyvūnams sukeliamas skausmas, baimė ar kančia, yra laikomas žiauriu elgesiu su gyvūnais“, – tęsia G. Vaitkevičiūtė.

Prekybos centro atstovas: jei gyvūnų gerovė nebus užtikrinta, organizuoti parodų neleis

Kaip teigia AB „Ogmios centras“ marketingo vadovas Edgaras Valickas, „Vilnius Outlet“ valdytojas renginių organizavimui pasitelkia trečiuosius asmenis sutartiniais pagrindais, o šiuo konkrečiu atveju šias paslaugas teikė VšĮ „Veislinių gyvūnų augintojų klubas“. Tai reiškia, kad renginių organizavimo paslaugas teikiantys asmenys ir turėjo pasirūpinti, jog būtų užtikrinta gyvūnų gerovė.

„Minėti asmenys buvo įsipareigoję renginio organizavimo paslaugas teikti, be kita ko, kvalifikuotai, vadovaujantis aukštesniais nei vidutiniais tokio pobūdžio veikloje taikomais standartais bei gerąja praktika.

Dėkojame, kad pasidalinote lankytojų abejonėmis dėl gyvūnų gerovės užtikrinimo – išnagrinėsime šį klausimą su renginio organizavimo paslaugas teikiančiais asmenimis, ar nurodyta situacija buvo netinkama gyvūnams, ar galima ir kaip būtų galima pagerinti gyvūnų eksponavimo sąlygas ateityje.
Vilnius Outlet

„Vilnius Outlet“ tikslas, kad organizuojant tokias gyvūnų parodas eksponuojamiems gyvūnams būtų užtikrinami aukščiausi gyvūnų gerovės standartai, todėl apsvarstysime galimus papildomus svertus, kad renginio organizavimo paslaugas teikiantis asmuo užtikrintų eksponuojamų gyvūnų gerovę arba nebeleisime šiam asmeniui organizuoti triušių parodų“, – sako E. Valickas.

Inspektoriai vykdys triušių parodos patikrinimą

„Delfi“ žurnalistams VMVT atstovai paaiškino, kad, pagal šiuo metu galiojančią tvarką, apie planuojamas parodas, renginius su gyvūnais privaloma informuoti VMVT teritorinį departamentą ne vėliau kaip prieš 3 darbo dienas. Tarnybos atstovai patvirtina, kad dėl minimos parodos organizavimo VMVT buvo informuota.

Kaip toliau dėstoma VMVT atsakyme, veterinarijos reikalavimai pramoginiams ir kitiems renginiams naudojamiems gyvūnams galiojo iki 2018 metų. Gyvūnų parodos dažniausiai yra organizuojamos privačių iniciatyvų, gyvūnų organizacijų (vienos populiariausių yra šunų, kačių, jūrų kiaulyčių ir kitų gyvūnėlių augintinių parodos) edukaciniais bei kitais tikslais. Už gyvūnų gerovės užtikrinimą, Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo laikymąsi gyvūnų parodos metu yra atsakingi tokių parodų organizatoriai.

„VMVT patikrinimai gyvūnų renginiuose, parodose yra atliekami įvertinus riziką ar gavus pranešimą. Dėl šio konkretaus atvejo „Vilnius Outlet“ vykusios triušių parodos VMVT gavusi pranešimą dėl galimai pažeistos gyvūnų gerovės ir artimiausiu metu atliks administracinį patikrinimą“, – rašoma tarnybos atsakyme žurnalistams.