Sulaukė pasipiktinimo

„Lankytis „Vilnius Outlet“ kviečiame smagiAUAUAU ir linksMIAU. Geriausias apsipirkimo, laisvalaikio ir pramogų patirtis kurdami visai šeimai, jos negalėtume įsivaizduoti be mūsų visų mylimų augintinių. Todėl esame gyvūnams draugiška vieta. Užsukite pas mus apsipirkti bei puikiai praleisti laiką kartu su savo mylimais keturkojais – pasirūpinome, kad jie „Vilnius Outlet“ erdvėse jaustųsi saugiai, maloniai bei patogiai. Siekdami užtikrinti savo lankytojų ir jų augintinių komfortą, prašome laikytis kelių paprastų taisyklių“, – skelbė prekybos centras socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

Viena iš taisyklių ir sukėlė lankytojų pasipiktinimą. Prekybos centras nurodė: „Mylime visus gyvūnus, tačiau pas mus atvykti kviečiame su katėmis ir šunimis iki 20 kg.“

Lankytojai suskubo dalintis savo nuomone ir tikino, kad tai – diskriminacija.

„Tai reiškia nedraugiški gyvūnams, jeigu įleidžiate tik iki 20 kg. Kažkokia diskriminacija. Šunį tašės dydžio praleisite, o tokį kaip labradorą – tai ne, nes matote per didelis. GĖDA“, – po prekybos centro socialiniame tinkle paskelbtu įrašu komentavo lankytoja Dorota.

„Siūlau prie įėjimo pastatyti svarstykles ir žmogų, kuris svers. Turiu 3 šunis. Vienas sveria 18, kitas 19, trečias 20. Galiu ateiti su visais 3, tik su 2 ar nė su vienu?“ – ironiškai klausė lankytoja Ana.

Pamačiusi šį įrašą suskubo sureaguoti ir už gyvūnų teises bei gerovę pasisakanti Seimo narė, laisvietė Ieva Pakarklytė: „Hmmm. Keistokas sprendimas ir vizualas pro šalį – šios veislės šunys sveria VIRŠ 20 kg.“ Čia ji referuoja į prekybos centro įraše pasirinktą naudoti veimaranerio veislės šunį, kuris pasižymi didesne svorio kategorija, nei ruošėsi priimti prekybos centras.

„Gal pakeiskit nuotrauką į kokį jorkšyrą ar pudeliuką, nes veimaraneriai sveria VIRŠ 20 kg! Apgailėtinas sprendimas, nes šuns būdas ir išsiauklėjimas nepriklauso nuo jo svorio. Deja, bet labai dažnai būna netgi priešingai“, – pridūrė įrašą komentuojanti Ieva.

Svoris neturi įtakos charakteriui

Lietuvos kinologų draugijos darbinių šunų teisėjų ir dresuotojų kolegijos narė, šunų trenerė ir jų šeimininkų mokytoja, sertifikuota RAW mitybos specialistė Diana Makarovaitė sako, kad tokia politika „labai keista“.

Šunų trenerė Diana Makarovaitė ir jos augintiniai

„Šuns dydis ir svoris nedaro jokios įtakos. Kodėl šuo, kuris sveria 21 kg, bet yra puikiai išauklėtas, su savo šeimininkais vaikšto mieste, eina į kavines, į kitus prekybos centrus, negali ateiti čia ar į kitą parduotuvę? Man tai labai keista ši politika, nes grindys neįlūš nuo sunkesnio šuns.

Žmonės, kurie turi didesnių dydžių šunis, dažnai iš karto eina į dresūrą, kad tą šunį mokėtų valdyti ir panašiai. Tai realiai ar šuo sveria 19 kg, ar sveria 22 kg, bet yra išauklėtas, svoris nelabai ką lemia. Negali sakyti, kad 20 kg ir daugiau sveriantis šuo prasčiau elgiasi prekybos centre, nes tai priklauso nuo to, kaip jis yra išauklėtas. Negali ir sakyti, kad 20 kg sveriantis šuo palieka daugiau plaukų, nes tai yra netiesa – mažas šuo, kuris šeriasi, gali palikti daugiau plaukų.

Tai ar geriau tas pats mano Baronas, Azijos aviganis, kuris sveria 60 kg, bet einantis tvarkingai šalia, nekilnojantis niekur kojos ir nesišlapinantis prekybos centre, nesikabinėjantis prie žmonių, nepuolantis kitų šunų, esančių prekybos centre, ar šuo, sveriantis 5 kg, bet ant visų lojantis, kilnojantis koją ant salelių jas pažymėti, puldinėjantis kitus šunis? Dydis nesprendžia šuns elgesio“, – sako šunų trenerė.

Šunų trenerė Diana Makarovaitė

Ji įvertino ir reklamoje pasirinktą vaizduoti veimaranerio veislės šunį: „Aš tą reklamą irgi mačiau, tai su visa pagarba komunikacijos specialistams, tas nepriėmimas didesnių veislių, kai reklamoje naudojama būtent tokia veislė, truputį keistai susižiūrėjo, tikrai.“

Trūksta žinių

Paklausta, kokios priežastys lemia, kad kai kurie gyvūnai ir jų šeimininkai vis dar tebėra diskriminuojami net ir tose vietose, kurios pristato save draugiškomis augintiniams, D. Makarovaitė išskiria du pagrindinius kliuvinius.

„Gal tikrai trūksta to supratimo ir žinių, kad jeigu šeimininkas vedasi didelį šunį į prekybos centrą, tai reiškia, kad jis moka jį valdyti, nes jeigu jis negali valdyti savo šuns, negali jo išlaikyti arba šuo kelia kažkokias problemas, tai natūralu, kad toks šeimininkas ir nesives savo šuns į prekybos centrą.

Kitas dalykas – šunys, kurie eina su savo šeimininku į prekybos centrus, dažniausiai visur kartu vaikšto su savo šeimininku ir jie yra pratę prie tos aplinkos. Tai manau, kad ši dalis yra labai svarbi, kad mes ne tai kad diskriminuojame, bet mes nesuvokiame, kad tas didelis šuo gali kartais būti geriau išauklėtas negu mažesnis, vien todėl, kad jį fiziškai sunkiau išlaikyti ir šeimininkai iš karto yra priversti dėti daug darbo ir laiko, kad susikalbėtų su savo šuniu.

Šuo Vilniuje

Galbūt bandant teisinti prekybos centrų savininkus ar komandą, galimai gal tai yra dėl kitų pirkėjų, kurie bijo šunų. Natūraliai mūsų visuomenėje yra sukurtas toks pagrindas, kad maži šuniukai visi yra mieli ir faini, nors jie loja ir kimba tau į kelnių klešnę, bet dideli šunys, kurie eina ramiai, šalia savo šeimininko, jie vis tiek atrodo baisesni. [...] Bet iš mano patirties, kiek esu buvusi tiek su savo šunimis, tiek su mokinių šunimis prekybos centruose, tai nesu turbūt nė vieno žmogaus sutikusi, kuris pasibjaurėtų ir sakytų, kodėl čia tie šunys susirinkę. Kaip tik visi labai draugiškai priima.

Kai pamačiau tą reklamą, nuoširdžiai sakau, nesupratau pagrindo, kodėl yra toks apribojimas uždėtas ir kodėl mes vis dar skatiname diskriminaciją. Negalima šunų lyginti su žmonėmis, bet man tolygu, kad dabar neįleistų manęs į prekybos centrą, nes aš sveriu daugiau negu 60 kg. Tai gal mano toks sudėjimas? Gal aš tiesiog daugiau sveriu? Man tai neuždraudžia tvarkingai elgtis“, – sako ji.

Prekybos centras „Ozas“

D. Makarovaitė veda grupines pamokas augintinių šeimininkams, kurios vyksta ir įvairiose viešose vietose. Viena tokių – užsiėmimai kituose Vilniaus prekybos centruose. Ten, pasak D. Makarovaitės, jokių išimčių augintiniams nėra.

„Nereklamuoju nieko, bet man geriausią įspūdį yra palikę „Ozas“ ir „G9“ prekybos centrai, todėl kad ten nesame patyrę jokios diskriminacijos ir šunys yra ir suloję, ir ateiname su didelėmis grupėmis, bet visur priima ir nėra jokių taisyklių.

Man atrodo, kad yra labai nesąžininga didesnių šunų šeimininkų atžvilgiu, nes tie šeimininkai investuoja visą savo laiką, žinias, pinigus, stengiasi tuos šunis auklėti ir tada sužino, kad vis dėlto negali įeiti į prekybos centrą, kai jis skelbiasi, kad yra draugiškas gyvūnams“ , – sako ji ir priduria, kad Vilniuje tikrai apstu tokių vietų, kurios sako esą esančios draugiškos gyvūnams, tačiau užėjus vidun greitai prisistato apsaugos darbuotojas ir nurodo, kad yra tam tikrų išimčių, pavyzdžiui, gyvūno svoris ir dydis. Tad minėtas prekybos centras, iš pradžių nurodęs augintinio svorio ribą, nėra vienintelis toks atvejis šalyje.

Poziciją suskubo pakeisti

„Delfi“ susisiekti su prekybos centro atstovais nepavyko, tačiau savaitgalį pastarasis poziciją pakeitė – minėtame „Facebook“ įraše, komentarų skiltyje, kreipėsi į lankytojus tikslindamas naujai įvestas taisykles.

„Dėkojame visiems už aktyvumą ir išsakytus komentarus. Manome, kad daugumos išsakytos pastabos yra teisingos, todėl suskubome atnaujinti lankymosi su augintiniais vidaus tvarkos taisykles. Nuo šiandien „Vilnius Outlet“ laukiami augintiniai, neskirstant jų pagal svorį.

Mums rūpi mūsų lankytojų ir jų augintinių saugumas prekybos centre, tad lauksime jūsų! Dėkojame visiems už supratingumą ir kantrybę, o jei turite papildomų klausimų ar pasiūlymų, visada laukiame!“ – rašo prekybos centras.