Amazonės – papūgos, galinčios pergyventi savo šeimininkus

Nors iš pradžių moteris rūpinosi mažesnių veislių papūgėlėmis, prieš keletą metų nutarė naujų augintinių ieškoti tarp didžiųjų papūgų. Taip prieš daugiau nei trejus metus iš vieno Lenkijos veislyno jos namuose atsidūrė amazonė Snapė, o visai neseniai – ir Hugo.

Kitaip nei įprastesni augintiniai, didžiosios papūgos gyvena apie 70–80 metų, todėl tikėtina, kad jos pergyvens savo šeimininkus. Visas gyvenimas V. Žukauskienės papūgoms dar prieš akis – Snapei 3,5 metų, o Hugo yra pusės metų paukštis.

Vis dėlto, kaip ir kiti augintiniai, papūgos taip pat gali turėti įvairių sveikatos problemų, todėl joms reikalinga rūpestinga priežiūra. V. Žukauskienė įvardija, kas svarbiausia, kad papūga augtų sveika.

„Papūgas vedame pas veterinarą, darome kraujo tyrimus, profilaktinius patikrinimus, tai rekomenduojama daryti kartą per pusmetį ar metus. Labai svarbu yra mityba ir laisvas skraidymas. Mes leidžiame joms daug skraidyti, kad mankštintųsi. Jos labai daug juda. Taip pat labai svarbu yra vitaminai – kalcio papildai, o vaisiai ir daržovės yra kiekvienos dienos mitybos racione. Naudojame granuliuotą pašarą, kuris yra specializuotas papūgoms. Tai nėra grūdų mišiniai – tai granulės, kuriose vitaminai ir kalorijos yra subalansuotos paukščiams“, – sako V. Žukauskienė.
Violetos Žukauskienės augintiniai

Šeimos bute papūgoms netrūksta erdvės paskraidyti. Kadangi V. Žukauskienė su vyru dirba pamainomis, namuose visuomet kas nors yra ir praktiškai visą laiką papūgos gali būti paleistos, o į savo narvus sugrįžta tik pamiegoti. Tačiau Snapė ir Hugo laiką leidžia ne tik namuose – kartais jos yra išvedamos ir į lauką.

„Mes einame į lauką. Turime pavadėlį, dedamės jį ir vedžiojame. Kaimynai reaguoja keistai – visi labai nustemba, ateina paglostyti, pačiupinėti. Aišku, atsiklausia, ar snapas nėra pavojingas“, – sako V. Žukauskienė.

Papūgų šeimininkė tikina, kad iš paukščių elgesio matyti, ar papūga gerai nusiteikusi, ar ne. Vienas iš signalų, kad reikėtų būti atsargesniems – jeigu papūga pikta, išsiplečia jos vyzdžiai. V. Žukauskienė prisipažįsta, kad ir patiems šeimininkams papūgos yra ne kartą captelėjusios, tačiau, kaip sako ji, pats kaltas esi, kai lendi prie papūgos, kuri nori ramybės.

Vis dėlto, V. Žukauskienė pažymi, kad papūgos nėra konfliktiškos.

„Papūga nėra piktybinis paukštis. Bet jeigu ji turi piktumo jausmą dėl kažkokios priežasties, dažniausiai pirmą kartą ji įspėja, laisvai pagrasina snapu. Jeigu įkyriai lįsi, tai aišku, jai taip pat, kaip ir žmogui – atsibodo, paėmė ir kanda. Ji neturi kitokios išeities apsiginti“, – sako papūgų mylėtoja.

Moka ir kalbėti, ir triukus demonstruoti: protu prilygsta 3,5 metų amžiaus vaikui

Anot jos, dėl skanėstų papūgos gali išmokti įvairiausių triukų. Papūgos yra protingi ir imlūs gyvūnai, o amazonės mėlynkaktės protas prilygsta 3,5 metų amžiaus vaikui. Tačiau V. Žukauskienė pastebi, kad, norint kažko išmokti, reikia dažnai kartoti, antraip naujos žinios pasimiršta.
Violetos Žukauskienės augintiniai

Ar tiesa, kad papūgos mėgsta dažnai kalbėti? Anot V. Žukauskienės, papūgos išties kalba, tačiau tai priklauso nuo jų nuotaikos. Jeigu namuose bus ramybė ir šeimininkai miegos, papūgos triukšmo nekels, o jeigu namuose klausomasi muzikos ir garsiai bendraujama, papūgos prisijungia prie kompanijos rėkimu, cypimu.

„Jos kalba žodžiais, kai kurios ir sakiniais. Dažniausiai jos tapatina žodį su veiksmu. Jeigu aš paduodu kažką ir sakau „skanu“, jinai kitą kartą matys, kad aš kažką laikau rankoje, ir sakys „skanu“, nes to pageidaus. Tas pats būna prie šaldytuvo – jeigu mes prieiname prie jo ir sakome, kad kažką paduosime, ji jau, būna, rėkia: „skanu, skanu“. Vyras grįžta po darbo, atidaro duris, ji jau rėkia „labas“. Kai ji girdi, kad kažkas ateina – ji sveikinasi, nes tą veiksmą sutapatina su žodžiu“, – sako V. Žukauskienė,

Namuose Snapei ir Hugo netrūksta veiklos – čia papūgoms įrengtos šakų laipyklės tiek ant voljero, tiek kambariuose, kurias šeimininkai pasigamino patys. Anot V. Žukauskienės, jei papūgos neturėtų veiklos, sugraužtų šeimininkų daiktus. Todėl jos turi daug žaislų, skirtų būtent didžiosioms papūgoms, nes mažų papūgėlių žaislus greitai suniokoja.

„Mėgstamiausi žaislai yra tie, kurie būna greitai sunaikinami. Patinka virvės ir visokie vijokliai, kurie skirti laipiojimui, kopimui ar tiesiog pereiti iš vienos vietos į kitą. O labiausiai mėgsta medinius žaislus, kuriuos gali snapu naikinti. Taip pat labai mėgsta kartoninius žaislus, o kartais net, nustebsite, gali į paprasčiausią kartoninę dėžę įlipti kaip katinas ir ją graužti“, – pasakoja papūgų mylėtoja.

Interjerą pritaikė papūgoms: netinkama aplinka gali kelti pavojų

Pasak jos, visas namų interjeras yra pritaikytas papūgoms – tai svarbu ne tik dėl to, kad paukščiai neniokotų aplinkos, bet ir kad patys nesusižeistų.
Duok leteną. Sparnuotieji Violetos augintiniai Hugo ir Snapė bei ką praryja keturkojai?

„Manau, jeigu visi šeimos nariai myli gyvūną, tai jie prisitaikys prie jo. Jeigu neprisitaikysime prie gyvūnų, tai turėsime labai didelių nuostolių. Jeigu šviestuvas nebus prisiglaudęs prie pat lubų, tai papūga ant jo tupės, nugrauš laidą. Aišku, papūgai nelabai kas atsitiks, nes jos neturi seilių, jų liežuvis sausas ir elektra jų nenupurtys, bet mes liksime be šviesos“, – sako V. Žukauskienė.

Papūgų šeimininkė prisimena, kad augintinės yra apgraužusios naujo televizoriaus laidus, taip pat mėgsta kandžioti kitų prietaisų laidus, kroviklius ir visa kita, „kas ne vietoje padėta“. Būna, kad papūgos įlenda į pyragą ar kotletų lėkštę – jei šie nesaugiai palikti ant stalo, o gyvūnas laisvas, tai kodėl gi ne?

Galima sakyti, kad didžiosios papūgos yra puikus augintinis žmonėms, kuriems trūksta tvarkos ir disciplinos, mat norėdami išsaugoti savo daiktus būtų tiesiog priversti juos susitvarkyti. V. Žukauskienė įsitikinusi, kad taip pat papūgos puikiai tinka vienišiams, nes reikalauja daug dėmesio.

Dažnai augintiniai turi mylimiausią šeimos narį – ne išimtis ir papūgos. V. Žukauskienė pastebi, kad didžioji Snapė labai myli jos vyrą, nes jis niekada jos nebarė, o mažasis Hugo dažniau glaudžiasi prie šeimininkės.

Sprendimas auginti papūgą turi būti priimtas atsakingai

Nors Snapė ir Hugo gyvena kartu, jų šeimininkė pastebi, kad net ir vienai gyvenančiai papūgai nebus liūdna, jei ji sulauks pakankamai bendravimo iš savo šeimininko. Be abejo, blogiausia gyvūnui yra tuomet, kai jis vienas uždaromas mažame narve, kuriame neturi jokios veiklos.
Violetos Žukauskienės augintiniai

„Labai gaila, kad kai kurie žmonės papūgas perka labai neatsakingai. Galvojama, kad paukštelį uždarysime į narvą, bus labai gražu ir tvarkinga. Nė velnio. Būna betvarkė, su juo reikia užsiimti, jam irgi būna nuobodu. Jis turi turėti veiklos, jam reikalinga tinkama mityba. Po to būna taip, kad visi tai dovanoja, tai atiduoda tuos gyvūnus. Gaila, nes gyvūnui labai didelis stresas keisti šeimininką“, – sako V. Žukauskienė.

Jeigu kada nors svajojote auginti papūgą, jų mylėtoja pataria pasidomėti, kokias sąlygas svarbu užtikrinti jų laikymui.

„Mes iš pradžių galvojome apie arą, bet ji labai triukšminga, o pagal reikalavimus jai reikia turėti ne mažiau kaip 100 m2 ploto. Ara mums bet kuriuo atveju nebetinka, o ir jos snapas didžiulis, aišku, ne tik niokos viską, bet ir gali būti pavojingas, ypatingai jei šeimoje yra vaikų. Čia ir šito snapo užtenka, jos skaniai kanda – jos pačios savarankiškai graikiškus riešutus savo snapu atidaro“, – savo augintinių gabumus atskleidžia V. Žukauskienė.

Norintiems įsigyti papūgėlę, ji pataria sprendimą priimti atsakingai, nes tai nėra žaislas. Todėl papūga jokiu būdu negali tapti netikėta dovana – tai turi būti gerai pasvertas visos šeimos sprendimas.

„Papūga yra gyvas gyvūnas, jo dovanoti tikrai nereikia. Bet kokiu atveju, reikėtų atsisėsti ir pakalbėti, ar mes tikrai norime to gyvūno. Svarbu apsitarti šeimoje su visais, nes gyvūno priežiūra – ne vieno žmogaus darbas. Jam reikia labai daug vietos ir laiko, kaip ir kiekvienam. Tai nėra žaislas, kurį pasodinsime, ir jis labai gražiai ir tvarkingai sėdės. Jam reikia dėmesio, šilumos ir meilės“, – pabrėžia V. Žukauskienė.