Kaip teigia klinikos įkūrėjas, veterinarijos gydytojas Vytautas Siaurys, šio centro atidarymas Lietuvoje – itin reikšmingas proveržis šalies veterinarijoje, kuris padės itin tiksliai, čia ir dabar nustatyti augintinių ligos židinius bei išplitimą, daug greičiau suteikti būtiną pagalbą, parinkti efektyvesnius gydymo būdus.

„Centre veikia tokia pati įranga kaip ir žmonėms skirtoje sveikatos apsaugos sistemoje, tik šis kompiuterinis tomografas yra pritaikytas išskirtinai gyvūnams. Tai viena moderniausių įrangų, naudojama didžiausiose pasaulyje veterinarijos klinikose. Jos pagalba nuo šiol ir mūsų gydytojai galės itin tiksliai atlikti gyvūnų ligos diagnostiką“, – sako veterinarijos gydytojas.

Anot jo, tyrimai tomografu ne tik įneš daugiau tikslumo, bet ir leis įvertinti bei pritaikyti geriausius gydymo būdus.

„Kitaip nei rentgeno aparatai, su kompiuteriniu tomografu visą gyvūno skeleto ir organų struktūrą galima stebėti 3D vaizdu bei tiksliai nustatyti, kur yra ligos židinys. Naujos įrangos savybės suteikia galimybę gauti geresnės kokybės vaizdo rezultatus bei per kelias minutes nuskenuoti visą gyvūną. Tad greita ir tiksli diagnostika leidžia greičiau parinkti tinkamą gydymo būdą.

Iki šiol, pacientą, pavyzdžiui, su stuburo išvarža ir esant galūnių parezei, siųsdavom kolegoms, tyrimų rezultatų tekdavo laukti, tad negalėdavome suteikti skubiai reikalingo gydymo. O esant minėtai stuburo problemai, kiekviena diena labai svarbi, delsimas gali kainuoti negrįžtamus pakitimus, dėl kurių gali būti prarasta judėjimo laisvė. Dabar taip svarbią diagnostiką galime atlikti pas save čia ir dabar“, – sako V.Siaurys.

Lietuvoje – pirmasis kompiuterinio tomografo centras gyvūnams

Tyrimus kompiuteriniu tomografu klinikoje galima atlikti visiems mažiems gyvūnams iki 70 kg svorio – šunims, katėms, paukščiams, gyvatėms, graužikams. Anot klinikų „Siaurio Šnauceris“ veterinarijos gydytojo Manto Eitmanavičiaus, vienos procedūros metu galima atlikti platų rentgenologinių tyrimų spektrą.

„Šios unikalios įrangos pagalba galime nustatyti gyvūno galvos pakitimus, stuburo išvaržas, krūtinės ląstos ir pilvo ertmės pažeidimus, lūžius, patempimus, kaulų, sąnario pakitimus ir įvertinti ar jau reikalingas sąnario endoprotezavimas, taip pat daug greičiau ir efektyviau pastebėti minkštųjų audinių bei kraujagyslių patologijas, piktybinių navikų požymius“, – pasakojo veterinarijos klinikos atstovas M.Eitmanavičius.

Kaip teigia gydytojas, minėtos įrangos montavimas ir specialistų paruošimas truko kone metus. Veterinarijos gydytojai stažavosi Pietų Korėjoje, specializuotoje laboratorijoje, kurioje tobulino žinias, dirbant su naujausia įranga. Mokymų metu buvo atliekami įvairūs gyvūnų tomografiniai tyrimai, individualūs užsiėmimai, susipažįstant su kompiuterinio tomografo specifiškumu ir pritaikymu veterinarijos medicinoje. Mokymus vedė 30 metų darbo patirtį turinti lektorė iš Jungtinių Amerikos Valstijų.

Lietuvoje – pirmasis kompiuterinio tomografo centras gyvūnams

„Prieš trisdešimt metų pradėję veiklą, visuomet siekėme ne tik Lietuvos, bet ir kaimyninių šalių gyvūnams suteikti inovatyviausius gydymo būdus, kurie yra prieinami kitose pažangiose pasaulio šalyse. Gyvūnai kaip ir žmonės, susiduria su įvairiausiomis ligomis, kurios gali baigtis jų mirtimi. Todėl labai svarbu skatinti pažangą ir veterinarijos srityje, kad suteikiamos paslaugos gyvūnams būtų kuo arčiau žmogaus medicinos“, – sako minėtų veterinarijos klinikų įkūrėjas V.Siaurys.

Kaip rašoma pranešime spaudai, Kaune veikia dvi „Siaurio Šnauceris“ klinikos, jose dirba aukštos kvalifikacijos veterinarijos specialistai, taip pat yra vienintelės Lietuvoje, teikiančios kvalifikuotas gyvūnų inkstų hemodializės paslaugas. Pirmosios Baltijos šalyse atliko tokias sudėtingas operacijas kaip klubo sąnario endoprotezavimas, smegenų vandenės, širdies stimuliatoriaus implantavimą. Pirmieji Lietuvoje onkologiniams pacientams pradėjo taikyti chemoterapinį gydymą, atlieka sudėtingas kataraktos operacijas. Viena klinikų Kaune veikia visą parą, jose yra įsikūrusios dvi moderniausios, vienintelės Lietuvoje, molekulinės laboratorijos.