Ši rūšis yra itin nykstanti, o laisvėje gyvena vos apie 500 Amūrinių tigrų. Rūšis yra įtrauka į Tarptautinę raudonąją knygą. Šiuo metu Amūriniai tigrai dažniau sutinkami pasaulio zoologijos soduose, nei gamtoje, tad šių tigrų išsaugojimui skiriamas didelis dėmesys. Nykimas susijęs su brakonieriavimu, miškų kirtimu ir kita žmogaus ūkine veikla.

Rytų Azijoje vis dar gajūs mitai apie mistines tigrų kūno dalių galias, pavyzdžiui, manoma, kad tigro antakiai gali apsaugoti nuo juodosios magijos, o tam tikri organai gali išgyti nuo įvairių ligų. Lietuvos zoologijos sodas dalyvauja retų rūšių išsaugojimo ir veisimo programoje (angl. European Endangered Species Programme), o Edas yra šios svarbios programos dalis. Prie kiekvienos gyvūnų rūšies, dalyvaujančios šioje programoje, voljero galima rasti specialų žymėjimą ir papildomą informaciją apie šios rūšies biologinius ypatumus.

Amūrinis tigras Edas šiais metais atšventė garbingą 13 metų sukaktį. Tigrai laisvėje vidutiniškai gyvena iki 15 metų, o nelaisvėje – iki 25 metų. Pirmą kartą Lietuvos zoologijos sode Amūrinis tigras atvyko dar 1967 metais. Iš viso Lietuvos zoologijos sode pasaulį išvydo 119 tigriukų.

Amūriniai tigrai yra stambiausi kačių šeimos atstovai – suaugusio patino svoris gali siekti net 300 kilogramų. Jie mėgsta miškingas vietoves, aukštas pievas, krūmynus. Tai susiję su jų medžioklės įpročiais. Tokiose vietovėse jie gali užsimaskuoti ir susilieti su aplinka, netikėtai užpulti savo grobį. Tam ypač padeda jų išskirtinis bruožas – kailio dryžiai. Tigro kailio dryžiai prilygsta žmogaus piršto antspaudui – pasaulyje nėra dviejų tigrų vienodu raštu.

Gyvendami natūralioje aplinkoje Amūriniai tigrai užsiima medžiokle, maitinimusi, savo teritorijos apsauga. Lietuvos zoologijos sode laikomam Edui taip pat kuriamos panašios sąlygos. Siekiant skatinti medžioklės instinktą, mėsa Edui kabinama ant aptvare įrengos pakylos, kartais maistas paslepiamas aptvare, maskuojamas įvairiais kvapais. Labiausiai Edas mėgsta jautieną. Šis galiūnas per dieną suėda apie 9 kg mėsos, jo racioną papildo ir triušiena.

Įdomu tai, kad tigrai, priešingai nei daugelis kitų kačių šeimos atstovų, mėgsta maudytis, tačiau niekada nelaipioja medžiais. Aptvare įrengtame baseine atsigaivinti progos nepraleidžiantis Edas po maudynių dažnai sulaukia nuostabos iš procesą stebėjusių lankytojų. Retas gali patikėti, kad šis gyvūnas mėgsta vandenį.

Lietuvos zoologijos sodo lankytojai, šalia Edo aptvaro gali rasti specialų QR kodą, kurį nuskanavus, galima prisidėti prie šios rūšies išsaugojimo bei aplinkos praturtinimo. Tai padaryti galima ir paspaudus čia.

Pranešime spaudai primenama, kad apsilankyti Lietuvos zoologijos sode galima kasdien 10:00-20:00 val. (pirmadieniais nuo 11:00 val.). Bilietus įsigyti galima https://bilietai.zoosodas.lt/ arba Lietuvos zoologijos sodo kasose.