Į kokius klausimus vertėtų atsakyti prieš įsigyjant šuniuką?

Vien norėti šuniuko – neužtenka. Reikia labai atsakingai ir nuoširdžiai įvertinti savo galimybes bei atsakomybių kiekį, kuris atsiras kartu su nauju augintiniu.

Vienas pirmųjų klausimų, turinčių natūraliai kilti Jūsų galvoje, yra Jūsų gyvenamoji vieta: ar ten pakankamai vietos, o jei būstas ne Jūsų, ar būsto savininkas leidžia gyventi su augintiniais? Taip pat, labai svarbu, kad augintinio atsiradimo klausimas būtų aptartas ir su kitais šeimos nariais ir jie pritartų naujo augintinio atsiradimui.

Kitas, ne ką mažiau svarbus klausimas yra Jūsų finansinė padėtis, nes kokybiškas maistas bei augintinio priemonės kainuoja tikrai nemažai, o kur dar situacijos, kai prireikia veterinaro pagalbos, todėl labai atsakingai turime įsivertinti ir tai.

Na, ir paskutinis, bet ne mažiau svarbus klausimas, į kurį turite atsakyti, tai Jūsų laikas ir pomėgiai. Ar pakankamai laiko galėsite skirti augintiniui? Ar mėgstate aktyvų laisvalaikį bei žygius, ar visgi gulėjimas ant sofos yra tai, kas labiausiai patinka. Nuoširdus atsakymas į šiuos klausimus padės ne tik galutinai apsispręsti, bet ir nuspręsti, koks augintinis tai turėtų būti. Gal visgi vietoj sportinės veislės šuns derėtų rinktis akvariumą su žuvytėmis?

Ką reikia žinoti prieš įsigyjant šuniuką?

Kai jau priėmėte sprendimą įsigyti augintinį, labai svarbu pasirinkti tinkamus šuniuko veisėjus, jei šuniuko nepriglaudžiate iš prieglaudos. Inga Uzkalnė, veislyno „Chochoba chihuahuas“ vadovė, pabrėžia, kad visų pirma reikia įsitikinti, ar veislynas yra registruotas, ar šuniukas turi kilmę patvirtinančius dokumentus.
Šuniukai

Veisėja primena, kad pagal Lietuvos Respublikos gyvūnų gerovės įstatymą bei Lietuvos kinologų draugijos taisykles, jaunesnio nei 8 savaičių šuniuko negalima parduoti, perduodamas augintinis privalo būti skiepytas ir ženklintas poodine mikroschema, vadinasi, jei Jums siūlomas šuniukas yra jaunesnis ar neskiepytas, vertėtų pasidomėti pasirinktu veislynu detaliau.

Veisėja atvirauja, kad labai svarbu ne tik išklausinėti informacijos apie tėvus, bet ir pamatyti pačio veislyno virtuvę. „Nieko neslepiantys veisėjai mielai įsileidžia naujuosius šeimininkus“, – teigia Inga. Veisėjos nuomone, veislyno virtuvę svarbu pamatyti ir dėl tokių, iš pirmo žvilgsnio nereikšmingų dalykų, kaip ar šunys lojo, kai užėjote į namus, kaip jie elgiasi ir komunikuoja su šeimininku, kaip reaguoja į aplinką.

Kelionė namo

Veisėja Inga Uzkalnė akcentuoja, kad parsivežus augintinį namo iš veislyno reikia duoti jam laiko priprasti bei adaptuotis. Nes ne tik neliko mamos ir pažįstamo žmogaus šalia, bet ir kardinaliai pasikeitė aplinka, atsirado nauji kvapai, nauji daiktai. Veisėja primena, kad legalūs ir patikimi veislynai ne tik patars kaip greičiau pripratinti šuniuką prie naujų namų, bet ir rekomenduos kuo jį maitinti, kaip jį prižiūrėti, ir ves Jus už rankos viso proceso metu.

Veisėjos nuomone, mitybos išlaikymas bent pirmas dienas yra labai svarbu, nes šuniukui patiriant stresą dėl pasikeitusios aplinkos, nesinorėtų, kad jis patirtų stresą ir dėl sveikatos sutrikimų. Inga savo veislyne šunis ir šuniukus maitina RAW mityba.

„Man atrodo, kad šuo yra plėšrūnas, todėl jam daug sveikiau yra maitintis žalia mėsa nei sausu maistu“, – teigia pašnekovė, o paklausta, kokie esminiai pokyčiai lėmė tokį jos sprendimą, nedvejodama atsako: „Sveikesni dantys, laimingesni šunys bei tvirtesnis kūnas“.

Svarbiausia – namų paruošimas

Šeimininkai, kurie augino savo šuniuką nuo mažens, pritars, kad turbūt kiekvienas turėjo situacijų, kai brangiam mūsų turtui grėsė ar buvo padaryta žala.

„Šuniukas tikrai nenori nieko specialiai sugadinti, tiesiog taip nutinka, kai labai įsijautęs bandai susipažinti su aplinka, o ir nelabai supranti, kad šeimininkės bateliai buvo tokie brangūs jai“, – teigia šunų dresuotoja Diana Makarovaitė.
Šuo namuose

Specialistė pabrėžia, kad vienas pagrindinių mūsų veiksmų įsigijus augintinį yra tinkamas namų mažajam keturkojui paruošimas. Vadinasi, visi mums svarbūs ir brangūs daiktai turėtų būti padėti savo vietose, kurios nebus pasiekiamos šuniukui. „Kitaip mažasis inspektorius tikrai padės Jums susitvarkyti“, – juokiasi Diana. Taip pat, ruošdami namus, apgalvokite ir saugumo aspektus: užkamšykite plyšius, kur šuniukas galėtų užstrigti, paslėpkite laidus ar labai aštrius daiktus.

Kaip auklėti šuniuką ir kada tinkamas laikas pradėti?

„Labai dažnai šeimininkus klaidina su skiepais susijusi informacija. Veterinarai teigia, kad į lauką šuniuką galima vesti tik po visų skiepų, todėl šeimininkai galvoja, kad mokytis galima tik nuo tada, kai šuniukas pradeda eiti į lauką, tačiau tai netiesa. Šuniuko mokymasis prasideda nuo tos minutės, kai augintinis peržengė Jūsų namų slenkstį“, – teigia dresuotoja.

Dianos nuomone, svarbu vadovautis esminiu principu, kad visa atsakomybė dėl šuniuko elgesio priklauso Jums. Kol neišmokėte šuniuko kaip elgtis konkrečioje situacijoje, tol neturite teisės ant jo pykti už blogą elgesį.

„Šuniukas kaip ir mažas vaikas, turi ribotą energijos kiekį, ribotas galimybes vienu metu įsisavinti daug informacijos bei privalo kokybiškai ilsėtis“, – patirtimi dalijasi šunų dresuotoja, – „todėl rekomenduočiau pradėti ne nuo kelių komandų mokymo, bet nuo ryšio stiprinimo, patirties, kad su šeimininku yra super smagu, kūrimo, bei mokymo pabūti ir kokia nors veikla užsiimti pačiam.“