Skyriuje gydomi patys sunkiausi atvejai

Didžiausio šalyje veterinarijos klinikų tinklo „DR.VET“ direktorė Aušrė Rubė sako, kad investicijos į naują intensyviosios terapijos ir slaugos centrą siekia apie 100 tūkst. EUR.

„Įkūrėme šį centrą smarkiai padaugėjus atvejų, kai gyvūno gyvybei iškyla pavojus dėl traumų, apsinuodijimų ar įvairių ligų. Turimų vietų ligoninės stacionare ėmė nebepakakti, todėl praplėtėme vietų skaičių stacionare daugiau negu dvigubai, taip pat aprūpinome jį visa naujausia įranga, kurios dėka galime stebėti visus pagrindinius gyvūno būklės rodiklius ir nedelsiant visą parą reaguoti“, – teigia A. Rubė.

Vilniuje atidarytas moderniausias Baltijos šalyse gyvūnų intensyviosios terapijos ir slaugos centras

Gyvūnų ligoninės vadovė, veterinarijos gydytoja Kristina Raulinaitė pažymi, kad gyvūnams, kaip ir žmonėms, reikalinga profesionali ir operatyvi sveikatos priežiūra, o tam būtina moderni įranga. Juolab kad pacientų skaičius gyvūnų ligoninėje vis auga, o kartu daugėja ir sunkių susirgimų, traumų, apsinuodijimų ir kitų negalavimų, su kuriais susiduria augintiniai.

„Įkūrus naująjį centrą vietų skaičių stacionare praplėtėme nuo 18 iki 41. Visos vietos stacionare aprūpintos moderniausia įranga: gyvūnams tiekiamas deguonis, nuolat stebimi širdies, kraujospūdžio, kvėpavimo, deguonies prisotinimo ir kiti būtiniausi rodikliai, matuojama kūno temperatūra. Intensyviosios terapijos skyriuje nuo šiol turime visą maksimaliai sudėtingų situacijų sprendimui pritaikytą įrangą. Šiame skyriuje gydomi patys sunkiausi mūsų pacientai, kuriems prireikia reanimacijos paslaugų, vykdoma nuolatinė priežiūra visą parą ir nuolat gelbstimos gyvūnų gyvybės“, – teigia K. Raulinaitė.

„Dr.Vet“ Lazdynų gyvūnų ligoninės vadovė Kristina Raulinaitė

Padaugėjo apsinuodijusių narkotinėmis medžiagomis

Pasak veterinarijos gydytojos, dažniausiai gyvūnų ligoninės stacionare gydomi automobilių partrenkti šunys ir katės, apsinuodiję, saulėje perkaitę, o šaltuoju metų laiku – nušalę gyvūnai. Dažnos ir kitos traumos bei įvairios ligos.

K. Raulinaitė pranešime spaudai pastebi, kad pastaruoju metu padaugėjo žmonių narkotinėmis medžiagomis apsinuodijusių šunų. Atidarius naująjį intensyviosios terapijos ir slaugos centrą, jame per pastarąsias keletą savaičių jau buvo gydomi keletas įvairiomis narkotinėmis medžiagomis apsinuodijusių šunų.

„Tipiškas atvejis atrodo taip – šeimininkas vedžioja šunį kieme ar kur nors parke, tada augintinis kažką pagriebia nuo žemės ir suėda. Gyvūnui staiga pasidaro silpna, sutrinka jo sąmonė, atsakas į aplinkos dirgiklius ir termoreguliacija, organizmą ištinka šokas, sutrinka jo funkcijos, gyvūnas gali netekti sąmonės. Atvežus šunį į ligoninę, suteikiame skubią pagalbą, atliekame tyrimus ir gyvūno šlapime randame narkotinių medžiagų. Dažniausiai tai būna marihuana“, – sako veterinarijos gydytoja K. Raulinaitė.

Vilniuje atidarytas moderniausias Baltijos šalyse gyvūnų intensyviosios terapijos ir slaugos centras

Pasak gyvūnų ligoninės vadovės, tarp keturkojų pacientų pasitaiko ir nemažai nuo įvairių nelaimingų atsitikimų nukentėjusių gyvūnų. Pavyzdžiui, neseniai ligoninės stacionare buvo gydomas stipriai išsekęs šuo, kuris buvo pabėgęs nuo šeimininkų ir po kelių dienų rastas įkritęs į šulinį.

Gydymo ir nuolatinės specialistų priežiūros dažnai prireikia ir įvairiomis lėtinėmis ligomis sergantiems augintiniams. „Pavyzdžiui, tarp pacientų turime nemažai diabetikų – tiek šunų, tiek kačių, kuriems reikia nuolat ir reguliariai tikrinti gliukozės kiekį kraujuje, leisti insuliną“, – priduria K. Raulinaitė.

Siekiant apsaugoti gyvūnus nuo papildomo streso, naujajame centre taip pat įrengtos atskiros stacionaro patalpos šunims ir katėms bei atskiros vietos stacionare tiems gyvūnams, kuriems yra reikalinga ramybė ir tyla. Be to, visos vietos stacionare yra šildomos bei pritaikytos skirtingo dydžio gyvūnams.

Vilniuje atidarytas moderniausias Baltijos šalyse gyvūnų intensyviosios terapijos ir slaugos centras

Dar viena naujovė – naujajame centre bus teikiamos trumpalaikės priežiūros bei slaugos paslaugos sveikatos problemų turintiems bei vyresniems gyvūnams. Gyvūnų viešbučiai paprastai neturi veterinarijos gydytojų, tad tokiu būdu tikimasi padėti tiems keturkojų šeimininkams, kurie išvykdami atostogų neturi kur saugiai palikti savo sergančio, alergijų, įvairių negalavimų turinčio ar vyresnio amžiaus sulaukusio augintinio.

„Yra įvairių sveikatos problemų turinčių gyvūnų, kuriems nerekomenduojama keliauti ir kuriuos turi stebėti specialistas. Kai kurie gyvūnai vartoja medikamentus arba turi tam tikrų konkrečioms veislėms būdingų sutrikimų, dėl kurių negali vykti į šiltus kraštus, nes esant dideliam karščiui, dėl patiriamo streso keliaujant, gali staiga pablogėti gyvūno būklė. Tokie sutrikimai būdingi, pavyzdžiui, anglų ir prancūzų buldogams, mopsams, taip pat persų veislės katėms“, – sako K. Raulinaitė.

Didžiausioje Lietuvoje Lazdynų gyvūnų ligoninėje visą parą teikiamos būtiniausios gyvūnų gydymo paslaugos – nuo ligų diagnostikos iki sudėtingiausių operacijų. Tarp ligoninės pacientų yra šunys, katės, triušiai, jūrų kiaulytės, lemūrai, papūgos, vėžliai, gyvatės, driežai, įvairios žuvys ir net krevetės. Čia taip pat veikia gyvūnų kraujo bankas, kuriame kaupiamas gyvūnų kraujas ir atliekamas gyvybes gelbstintis gyvūnų kraujo perpylimas.