Trumpiausiai gyvena sfinksai, ilgiausiai – mišrūnai

Nors naminės katės paprastai gyvena iki 18 metų, beplaukių sfinksų veislės vidutinė gyvenimo trukmė yra tik 6,8 metų – tai trumpiausiai gyvenanti katė iš visų naminių kačių veislių, rodo naujausi tyrimai.

Sfinksų katės yra beplaukių kačių veislė, kilusi iš Ontarijo provincijos Kanadoje. Kaip teigia Sfinksų kačių asociacija, šioje vietovėje 1966 metais trumpaplaukių kačių šeimoje gimė pirmas beplaukis patinas, vardu Prune. Laikoma, kad jis ir buvo šios veislės pradininkas.

Sfinksas

Ypatybė, kad ši veislė neturi plaukų, kurią lemia recesyvinis genas, dažnai lemia, kad jas renkasi tie, kurie yra jautrūs kačių plaukams. Neretai manoma, kad neturinti plaukų katė tiks žmonėms, kenčiantiems nuo alergijų gyvūnams. Vis dėlto, hipoalerginių keturkojų nėra – ir sfinksai, net jei neturi plaukų, gali sukelti alergines reakcijas.

O štai priešingai nei sfinksai, Birma ir Burma katės pasižymi ilgiausia gyvenimo trukme. Šios katės vidutiniškai gyvena 14,4 metų. Po jų seka mišrūnės, kurios gyvena 11,9 metų bei Siamo veislės katės, kurių vidutinė gyvenimo trukmė yra 11,7 metų.

Birma

Tyrėjai taip pat nustatė, kad vidutinė tikėtina kačių gyvenimo trukmė Jungtinėje Karalystėje siekia 11,7 metų, o patelės gyvena 1,33 metų ilgiau nei patinai. Be to, tyrimas parodė, kad grynaveislių kačių gyvenimo trukmė yra trumpesnė, lygiai kaip ir tų, kurios kenčia nuo per mažo ar per didelio kūno svorio.

Išanalizavo beveik 8 tūkst. mirties atvejų

Jungtinės Karalystės Karališkojo veterinarijos koledžo ir Taivano Chung Hsing nacionalinio universiteto patobiologai, nuo 2019 iki 2021 metų analizavusių arti 8 tūkst. veterinarijos klinikose užfiksuotų įvairių veislių naminių kačių mirties atvejų, nustatė, kad kačių gyvenimo trukmę lemia veislės nulemtos ligos. Tai reiškia, kad kiekviena veislė imlesnė vienoms ar kitoms ligoms, o tai turi įtakos jų gyvenimo trukmei. Mokslininkai savo išvadomis dalijasi „Journal of Feline Medicine and Surgery“ žurnale.

Komanda parengė pirmąsias įvairių veislių „gyvenimo trukmės lenteles“, kuriose „prognozuojama likusi gyvenimo trukmė ir mirties tikimybė įvairiose amžiaus grupėse bet kurioje populiacijoje“.

Burma

Tyrime teigiama, kad gyvenimo trukmės lentelės jau daugelį metų plačiai naudojamos žmonių visuomenės sveikatos srityje ir neseniai pradėtos naudoti šunų ir kačių populiacijoms vertinti.

„Supratimas apie veislei būdingą likusią gyvenimo trukmę gali padėti šeimininkams ir veterinarijos gydytojams priimant sudėtingus sprendimus dėl geriausio gydymo būdo, siekiant apsaugoti katės gerovę“, – pridūria tyrėjai.

Pagrindinė tyrimo autorė Kendy Teng, Taivano Chung Hsing nacionalinio universiteto Gyvūnų gerovės epidemiologijos katedros docentė, teigia, kad šios gyvenimo trukmės lentelės yra „svarbus etapas siekiant suprasti kačių gyvenimą“.

„Žinodami tikėtiną kačių gyvenimo trukmę, mes ne tik didiname informuotumą, bet ir padedame šeimininkams priimti teigiamus sprendimus jų kačių atžvilgiu“, – sako ji.

Straipsnis parengtas pagal šią publikaciją: https://edition.cnn.com/2024/05/08/world/cat-life-expectancy-study-scli-intl-scn/index.html.