„Ačiū už Jūsų laišką. Apgailestauju, turime laisvus kambarius, tačiau su šunimis nepriimame viešbutyje“, – vienas iš Vilniaus viešbučio atsakymų, neregiams su šunimis vedliais besikreipiant dėl nakvynės.

Iš 20 Vilniaus viešbučių, į kuriuos neregiai kreipėsi dėl nakvynės galimybės, vos iš 6 gautas teigiamas atsakymas dėl galimybės juose apsistoti kartu su šunimis vedliais, tačiau daugumos kambarių paros kaina — nuo poros iki keturių šimtų eurų.

Du viešbučiai prašo susimokėti iki 40 Eur siekiantį papildomą mokestį parai už galimybę kambaryje apsistoti su keturkoju pagalbininku. 6 viešbučiai atsakė, kad su gyvūnais nepriima. Likusieji teigė, kad norimomis dienomis neturi laisvų vietų.

Kaip teigia Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos (LASS) prezidentas Paulius Kalvelis, šiuo metu į Vilnių atvykstantiems svečiams su šunimis vedliais yra iššūkis rasti nakvynės galimybę.

„Lietuvoje yra priimti įstatymai, reglamentuojantys šunis pagalbininkus, kurie turėtų palengvinti neįgaliųjų galimybes laisvai judėti su paruoštais šunimis vedliais, tačiau atrodo, ši sistema neveikia taip, kaip turėtų. Birželį atvykstantiems sąjungos svečiams iš užsienio, sunkiai sostinėje randame, kur apsistoti. Dauguma viešbučių, kurie priima šunis vedlius, yra iš tiesų brangūs, įsikūrę miesto širdyje. Rasti labiau prieinamomis kainomis nėra lengva užduotis“, – sako P.Kalvelis.

Įžvelgia ir edukavimo problemą

LASS prezidento teigimu, tikėtina, kad dauguma atsakymus pateikusių viešbučių šunis vedlius traktuoja kaip įprastus augintinius. Visgi, šunys vedliai pasižymi išskirtiniu paruošimu.

„Šunys vedliai yra specialiai paruošti, paklusnūs, išmokinti atlikti daugybę neregio užduočių. Jie yra nuolat egzaminuojami, atnaujinamos jų žinios. Tai nėra įprasti augintiniai. Tačiau tikėtina, kad Lietuvos visuomenė nėra tinkamai informuota apie šių keturkojų specifiškumą ir parengimą“, – teigia P. Kalvelis.

Anot jo, Lietuvoje esant vos vienam šuniui vedliui, visuomenė nėra spėjusi susipažinti ar pratusi matyti tokius keturkojus, tad juos atskirti yra sunku.

„Reikalinga didesnė edukacija ir švietimas apie šunų vedlių išskirtinumą bei svarbą. Priimtas tik įstatyminis sprendimas neduos siekiamų rezultatų. Labai reikalingas ir žmonių didesnis supratimas, kad keturkojai pagalbininkai yra kiekvieno neregio „akys“ ir padeda orientuotis erdvėse, saugiai judėti. Jie visada turi būti šalia, nepaisant ar išeinama tik į parduotuvę, ar apsistojama nakvynei“, – sako P.Kalvelis.