Vaizdas ir kvapas šokiravo

„Šuniukas išsinėrė iš antkaklio ir pabėgo. Aš jo ieškojau visais įmanomais būdais, kaip galėjau ir kur galėjau, feisbuke visose grupėse paskelbus buvau, sulaukiau ir skambučių, kad žmonės jį matė, bet pusdienį paieškojus, link antros dienos pusės, sugalvojau, kad reikia į „Grindą“ paskambinti. Maža ką, gal pagavo kas nors. Pasirodo, jis žuvo po automobilio ratais ir pateko ten.

Kadangi dirbau vakare, sutariau, kad kitą dieną aš jį pasiimsiu. Taip ir teko. Jie žinojo, aš kelis kartus skambinau, kad tuoj atvažiuosiu pasiimti, nes bijojau. Tikiu, kad yra žmonių, kurie sako atsiims, bet neatvažiuoja, tai laikyti irgi jiems… Aš dar užsikertu, žinokite, dar neatsigavus nuo tų visų vaizdų“, – „Delfi“ pasakoja vilnietė Inga Smailė.

O vaizdai, kuriuos ji užfiksavo įstaigos teritorijoje, kalba patys už save. Moteris išvydo į konteinerį ir aplink be gailesčio sumestus nugaišusius šunis, aplink zujančias muses. Be to, pasakoja moteris, sklido ir stiprus nosį gniaužiantis kvapas.

„Taip ir radau. Žinojo, kad atvažiuosiu, teritorija nėra maža, aš suprantu, kad tai yra kasdienybė, tai vyksta, niekur nuo to nedingsi, bet kažkur už pastato galėtų tokius dalykus daryti… Ten, juk, ir miškelis už to pastato yra. Ne taip viešai. Žmonės gyvena, juk namai ten, iš viršutinių aukštų, aš įsivaizduoju, turėtų matyti. Ir tvora ne aklina, o visiškai kiaura, viskas matosi, žmonės ten vaikšto, aš nežinau iš tiesų. Be žodžių. Ir kvapas, ir musių krūvos. Vargšai gyvūnai, sustingę taip žiauriai, kojom į viršų, lyg dar pagalbos kokios prašytų. Žiauru, žodžiu“, – pasakoja I. Smailė.

Nugaišę šunys Vilniaus gyvūnų globos namuose

Moterį nustebino ne tik vaizdai, kuriuos ji išvydo, bet ir tai, kaip su ja buvo elgiamasi atvykus atsiimti partrenkto augintinio.

„Sakė atvešime prie automobilio, nes į teritoriją pačią mes nevažiavome. Gal ir reikėjo važiuoti. Atvežė sodininko karutyje paprastame, kuriame telkšojo vanduo. Šuniukas į juodą šiukšlių maišą įdėtas, suklijuota viskas lipnia juosta, dokumentams skirta įmautė priklijuota ir ant lapo ryškiai žaliu markeriu parašyta: neišmesti, neišvežti ir nedėti į šaldytuvą. Ir atvežė tame karutyje, toje baloje. Bent vandenį tą išpiltų.

Paklausus, iš kur čia tas vanduo, sako: lijo naktį. Tai aš taip suprantu, kad jis tame karutyje kažkur prasivoliojo naktį. Žodžių pritrūkus aš savaime aišku pradėjau filmuoti. Tai jie rusiškai man sakė: ko čia vaikštai kaip turistė po teritoriją, lipk nuo žolės, kodėl lipi ant žolės, mindai žolę. Sakė susirink savo dvėselieną ir eik iš čia, nes uždarysiu vartus ir visai neišeisi. Tai aš ten, aišku, tuos diedus dar gerokai apkeikiau. Tikrai nesirinkau žodžių, keiksmažodžių nemažai pavartojau, net nežinojau, kad tokių moku“, – nuogąstauja pašnekovė.

Vilnietės augintinis, supakuotas maiše

Netruko sureaguoti ir įmonės atstovai

Netrukus sureagavo ir Vilniaus gyvūnų globos namus administruojanti „Grinda“. Įmonės „Facebook“ paskyroje dėstoma:

„1. „Grinda“ ir Vilniaus gyvūnų globos namai netoleruos tokios nepagarbos gyvūnams ir išėjusiai gyvybei. Tiek metų atliktus gerus darbus – išgelbėtas gyvybes, pagerintas beglobių gyvūnų laikymo sąlygas – vienu mostu nubraukė neatsakingo darbuotojo atsainus požiūris į prarastą gyvybę. Kritusio augintinio palaikai šeimininkei turėjo būti perduoti su derama pagarba. Su taip pasielgusiu darbuotoju teks atsisveikinti – jo požiūris į gyvūnus visiškai prasilenkia su Vilniaus gyvūnų globos namų vertybėmis. Dėl to atsiprašome visų gyvūnų mylėtojų.

2. Vilniaus gyvūnų globos namai atlieka kelias miesto gyvenimui svarbias funkcijas – ne tik sugauna pasiklydusius augintinius, suteikia jiems būtinąją veterinarinę pagalbą ir laikiną prieglobstį, kol šie grįš pas savo šeimininkus ar ras naujus namus. Ne mažiau svarbi funkcija – sanitarinės Vilniaus miesto sveikatos užtikrinimas: surenkame gatvėse autoįvykiuose žuvusius, viešosiose erdvėse rastus kritusius ar veterinarijos klinikose užmigdytus gyvūnus, operacines atliekas ar pas gyvūnų savininkus nugaišusius gyvūnus ir perduodame šalutinius gyvūninius produktus juos utilizuojančiai įmonei „Biovast“ (UAB „Rietavo veterinarinė sanitarija“) – apie 3 t kiekvieną mėnesį. Šalutiniai gyvūniniai produktai laikinai laikomi šaldiklyje, o vaizdo įraše užfiksuotas pasirengimas juos perduoti utilizavimo įmonei.“

Apie vaizdus, kuriuos išvydo moteris, įmonės atstovai nedaugžodžiavo.

„Pagal priėmimo taisykles šalutinius gyvūninius produktus privaloma perduoti utilizavimui be pašalinių daiktų – antkaklių, kateterių, plastiko maišų. Vaizdas ir darbas – ne iš maloniųjų, tad suprantama, kad galėjo šokiruoti tam nepasiruošusius lankytojus“, – rašoma įraše.

Įmonės atstovai įraše taip pat pažadėjo užtikrinsiantys, kad tokie vaizdai nepasikartotų.

„Grinda“ ir Vilniaus gyvūnų globos namai peržiūrės šio darbo organizavimo procesus, kad būtų sumažintas neigiamas poveikis aplinkiniams. Dar kartą atsiprašome visų gyvūnų mylėtojų“, – priduriama įmonės paaiškinime.