Kailio priežiūra priklauso nuo veislės standarto

„Tauro Grooming Academy“ mokymų vadovė, vet. gydytoja Kamilė Ausmanė sako, kad visų veislių šunų kailio priežiūrai reikia skirti pakankamai dėmesio namuose, tačiau, kaip teigia ji, kartą per mėnesį augintinį vis dėlto derėtų patikėti ir profesionalams, mat kiekvienai veislei, priklausomai nuo plauko tipo, būdinga ir tam tikra priežiūros specifika.

Štai, pavyzdžiui, šiurkštų plauką turintys šunys reikalauja specialaus kirpimo – trimingavimo: „Šiurkščiaplaukius, pagal tai, kaip jiems priklauso, reikia triminguoti – pešti plauką, kad šiurkštus plaukas liktų kokybiškas. Jiems naudojama ir speciali kosmetika.“

Kiekvieno keturkojo kailio priežiūra atliekama remiantis veislės standartais, tad natūralu, jog skirtingos veislės reikalauja ir skirtingos priežiūros. Gali būti, kad jūsų augintinio kirpti nereikia, mat jis turi trumpą plauką, tačiau jei keturkojo plaukas ilgas – tikėtina, reguliariai lankytis šunų kirpykloje dėl šios priežasties teks.

„Jeigu šunys kerpami „pet“ stiliumi, tai gali būti ilgaplaukis bei šiurščiaplaukis, tada ir kerpama kirpykloje, o namuose šukuojama, kad nesiveltų. Gal trumpaplaukiai reikalauja mažiau dėmesio, bet jie taip pat intensyviai šeriasi, tad reikia specialiais įrankiais juos šukuoti“, – sako specialistė ir priduria, kad šukuojant augintinį bus ne tik prižiūrima kailio išvaizda, bet pavyks išvengti ir nepageidaujamų plaukų sankaupų namuose ir ant drabužių.

Ši cu

Ilgo plauko šunys, nors ir dažniausiai nesišeria, turi būti reguliariai šukuojami, siekiant užkirsti kelią plaukų sąvėloms, kurioms atsiradus iššukuoti kailį gali būti sudėtinga, o kartais ir neįmanoma. Tokiais atvejais tenka pasitelkti žirkles, o neretai – specialisto pagalbą. Tad reguliariai tinkamai prižiūrimas kailis padės ne tik palaikyti augintinio sveiką išvaizdą, bet ir išvengti plaukų kamuolių namuose, sąvėlų ar kitų nepriežiūros sąlygotų reiškinių.

„Kerpamus šunis reikėtų kirpti kartą per mėnesį, o jeigu su šunimis miegame lovoje, nepakenktų ir dažnesnis maudymas. Jeigu šuo trumpo kailio – sekam jo šėrimosi periodus ir skiriam laiko namie arba vedam profesionaliai priežiurai“, – teigia K. Ausmanė.

O renkantis kailio priežiūros priemones, K. Ausmanė rekomenduoja konsultuotis su augintinį prižiūrinčia kirpėja: „Patartina ir namuose tęsti maudymą su ta pačia kosmetika, kaip ir kirpėjos salone.“

Pasiteiravus, ar balto kailio šunims reikalinga intensyvesnė priežiūra, turint omenyje ir dažnai matomas rudas dėmes ant probleminių augintinio kūno vietų (pavyzdžiui, akių, pedučių, ausų), specialistė sako, kad baltas kailis nėra niekuo išskirtinis: „Tiesiog ant balto, šviesaus kailio viskas matosi. Pasivaikščiojote lauke – jau jo kojos pilkos nuo dulkių, pjovėte žolę – jau baltakailis tampa žalias.“

Vis dėlto, ji pabrėžia, kad akys, ausys, dantys yra viena sistema – čia reikia užtikrinti švarą.

„Jeigu dantys – tai be apnašų ir akmenų, akys – kad plaukai nedirgintų, kasdien jas pavalant su šarminiu vandeniu, drėkinant, ausys – kaip lakmuso poperėlis išduoda, ar viskas gerai organizme, jos turi būti neraudonos, nekarštos, neturėti kvapo, tai įtakoja ir mityba. Taip pat baltas šuo turi gerti iš gertuvės ir vengti drėgmės“, – sako ji.

Havanos bišonas

Kailio išvaizdai svarbi mityba

Paklausta, ar mityba turi įtakos šuns plauko kokybei, specialistė pabrėžia, kad tai – bene svarbiausia kailio sveikatos ir nepriekaištingos išvaizdos dedamoji.

„Maistas šuns grožiui, sveikatai, kailio kokybei sudaro 80 proc., 20 proc. yra teisinga kosmetika, priežiūra – tiek pas kirpėją, tiek pas vet. gydytoją“, – aiškina ji.

K. Ausmanė džiaugiasi, kad augintinių šeimininkai vis daugiau dėmesio skiria savo keturkojų priežiūrai.

„Tikrai kartais ir jų kosmetikai daugiau išleidžia pinigų nei savo. Pasitaiko ir apleistų šuniukų, bet tokius žmones reikia šviesti, kaip prižiūrėti, o jeigu jau nerandate laiko namuose, tai reguliariai veskite i kirpyklą. Bet dauguma yra gražus ir mylimi šeimos nariai“, – šypteli ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją