Įmonė „Shift4 Payments Lithuania“ veikia penkerius metus. Jos generalinis direktorius T. Vizgirda sako, kad šiuo metu kompanija subūrusi kone 300 technologijų profesionalų, nors įkūrus bendrovę tikslas buvo gerokai kuklesnis – įdarbinti 40 programuotojų.

„Atvykau į Lietuvą prieš 30 metų šešiems mėnesiams. Įsimylėjau šią šalį, įsimylėjau vieną moterį, kuri dabar yra mano žmona. Auginame dvi puikias dukras ir niekada neišvažiuosiu iš Lietuvos, nes čia visko yra ir yra ką veikti“, – šypsosi vyras, pasakodamas sako istoriją.

Amerikoje gimęs ir augęs T. Vizgirda nuo mažų dienų žavėjosi aviacija ir IT sritimi. Jo mama dirbo dirbtinio intelekto programuotoja karo pramonėje – kurdavo programas naikintuvams.

„Man tuo metu įdomiau buvo ne dirbtinis intelektas, o naikintuvai. Mane užauginęs patėvis visą gyvenimą dirbo „Boeing“, buvo skysčių dinamikos inžinierius ir dirbdavo su tarptautine kosmoso sistema“, – jau nuo mažų dienų T. Vizgirda sako žinojęs apie technologijų pasaulį.

Pirmasis darbas Lietuvoje T. Vizgirdai buvo su Amerikos kompanija „Gtech“, kuri geriau žinoma kaip loterija „Perlas“. Tinklai, duomenų centras, terminalai – tokie buvo pirmieji iššūkiai su technologijomis. Porą metų jis dirbo su Ilja Laursu, vėliau vystė daug startuolių.

„Shift4 Payments“ man yra įdomiausia iš technologinės perspektyvos; kai lankomės restorane, bare, viešbutyje, kazino Amerikoje, labai didelė tikimybė, kad mūsų sistema yra ta, kuri kontroliuoja visus finansinius sandorius, – tarp klientų ir įstaigos visas vykstančias transakcijas. Ir didžiulis malonumas jausti, kad produktas vartojamas taip plačiai – 200 milijardų apyvarta Amerikoje per metus“, – sako įmonės generalinis direktorius.

LOGIN konferencijoje T. Vizgirda pasakos apie visus savo vykdytus projektus, kurie pradžioje atrodydavo kaip misija neįmanoma. Jo patirtis – 20 metų IT sektoriuje. Pašnekovas sako, kad ši sritis jį vis dar domina.

„IT yra tai, kad mane „veža“. Aišku, yra daug kitų dalykų, kurie „veža“: Lietuva, ir ji „veža“, lietuvių ir Lietuvos sėkmė labai „veža“. Ekonominė padėtis Lietuvos, jos gerinimas – „veža“, Lietuvos vaikai – „veža“. Norisi visiems padėti, kad visi augtų, kad visi turėtų šansą gyvenime, ir viskas, ką dabar pasakiau, yra viena visuma. O IT yra tas branduolys kartu su Lietuva“, – sako T. Vizgirda.

Jo dėka prieš porą metų į pirmąjį civilių įgulos skrydį su „SpaceX“ erdvėlaiviu buvo įdėta Lietuvos vėliava. Ji šiuo metu saugoma Molėtų observatorijoje. Taip pat T. Vizgirdo dėka šių metų LOGIN konferencijoje svečiuosis vienas iš keturių kosmose buvusių civilių komandos narių – verslininkas Džeradas Isakmanas.

Su Elono Musko įmone dirbantis T. Vizgirda teigia: kosmosas nėra jau toks nepasiekiamas, visai gali būti, kad ateityje savaitgaliais skraidysime į Marso valstybę.

„Žmonija taip neatsakingai užteršia Žemę... Gal prieš penkerius metus skaičiau, kad jau neįmanoma atkurti visiškai, mūsų Žemė po truputį miršta, o ne klesti, auga. Dabar esame priversti žiūrėti į kitas planetas, ir Marsas – viena tų galimybių“, – žiniomis dalijasi pašnekovas.

Prakalbus apie ateitį ir užsiminus apie robotus įmonės „Shift4 Payments Lithuania“ generalinis direktorius sako, kad jam robotai visgi nelabai patinka.

„Mačiau visas „Teminatoriaus“ dalis. Po šių filmų į robotus žiūriu įtariai“, – juokiasi T. Vizgirda.

Jo įsitikinimu, žmonija nepersikels gyventi į virtualų pasaulį, kaip prognozuoja futurologai.

„Man patinka ne virtualus pasaulis. Virtualus pasaulis yra pramogoms, verslui, bendrauti per Atlantą ar Ramųjį vandenyną, bet gyvenimas pats maloniausias man ne virtualus, o realus“, – dalijasi LOGIN 2022 konferencijos pranešėjas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)