Pasinaudodamos finansavimu įmonės galės įsigyti mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacines (MTEPI) paslaugas, reikalingas jau pradėtų kurti gynybos srities produktų ar technologijų vystymui. Šie produktai turės atitikti Lietuvos kariuomenės iškeltus prioritetus.

„Geopolitinių įtampų ir grėsmių akivaizdoje gynybos inovacijų reikšmė ir svarba tik auga. Nuo pažangių gynybos sprendimų priklauso Lietuvos bei kitų valstybių saugumas, todėl svarbu didinti investicijas ir prisidėti prie NATO gynybinių pajėgumų. Kartu tai didelę vertę šalies ekonomikai kuriantis sektorius, kurio apyvarta per penkerius metus išaugo beveik dvigubai ir siekė apie 700 mln. eurų“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Nauju finansavimu gali pasinaudoti labai mažos, mažos ir vidutinės įmonės, kurių metinė apyvarta per paskutinius finansinius metus buvo ne mažesnė kaip 1 tūkst. eurų. Didžiausia vienam projektui skiriama suma – iki 30 tūkst. eurų, finansuojama dalis – iki 80 proc.

„Galimybės kurti pažangias gynybos inovacijas labai priklauso nuo verslo bendradarbiavimo su mokslo įstaigomis ir tyrėjais. Siekiant paskatinti tokį bendradarbiavimą ir suteikti įmonėms geresnę prieigą prie MTEPI paslaugų sukurta nauja finansavimo priemonė. Tikimės, kad ja pasinaudos apie 10 gynybos inovacijas vystančių ir kvietimo sąlygas atitinkančių įmonių“, – sako Inovacijų agentūros „ManuFuture Lab“ skyriaus vadovė dr. Sigutė Stankevičiūtė.

Anot jos, šių metų balandį Inovacijų agentūrai pasirašius bendradarbiavimo sutartį su Lietuvos kariuomene ir Gynybos resursų agentūra šalies organizacijoms atsivėrė dar daugiau galimybių gynybos inovacijų srityje.

„Šio susitarimo pagrindu nustatyti Lietuvos kariuomenės gynybos inovacijų poreikiai ir prioritetai, pagal kuriuos bus vertinamos ir „Gynybos inovacinių čekių“ finansavimą siekiančios gauti įmonės. Ateityje planuojama turėti ir daugiau į gynybos inovacijas orientuotų investicijų bei paslaugų“, – teigia S. Stankevičiūtė.

Norintys gauti „Gynybos inovacinių čekių“ finansavimą paraiškas gali teikti iki birželio 25 d. Daugiau informacijos apie kvietimą – čia. Finansavimas skiriamas iš valstybės biudžeto lėšų.