Konferencijoje „LOGIN 2024“ bus nagrinėjama tema apie vaikų saugumą internete, pranešimą skaitys „Tele2 Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Asta Buitkutė, kuri pristatys didžiausius pavojus virtualiame pasaulyje.

A. Buitkutė teigia, kad pavojų internete yra ne vienas ir ne du, tad šią temą ji pasirinko neatsitiktinai. Pasak jos, nuo dalies tų pavojų galima apsisaugoti įvairiomis technologinėmis priemonėmis.

„Pavyzdžiui, įdiegti interneto apsaugą, naudoti antivirusinę programą. Tokiu būdu galima išvengti kokio nors kompiuterio užkrėtimo ar duomenų nutekėjimo, tačiau yra dalykai, nuo kurių tai neapsaugos. Kai vaikai pradeda naudotis socialiniais tinklais, jie gali tapti nelabai gerų žmonių taikiniu“, – sako A. Buitkutė.

Asta Buitkutė

Anot jos, internetas savaime nėra dėl to kaltas, juk pagrobimo, seksualinio priekabiavimo ir išnaudojimo pavojai tyko ir realiame mūsų pasaulyje, tačiau internetinėje erdvėje viskas labai priartėja.

„Iš tikrųjų tie priekabiautojai, kurie ieško aukų, dabar veikia internete, lygiai taip pat kaip ir kiti internetiniai sukčiai, kurie siekia pasipelnyti ar užkrėsti kompiuterį. Tai tame yra didesnis pavojus ir nuo to technologinės priemonės jau gali ir neapsaugoti, čia jau reikia visai kitų dalykų“, – komentuoja ji.

A. Buitkutė teigia, kad interneto išskirtinumas yra tas, kad priekabiautojai gali prisidengti netikru profiliu, o tokie profiliai daro ir daugiau žalos – skleidžia dezinformaciją, dirba kaip komentatoriai ir pan.

Vaikai su telefonais

„Bet kuris toks priekabiautojas, pagrobėjas ar vaikų išnaudotojas gali apsimesti kitu paaugliu, vaiku, kuris visiškai nekaltai kviečia draugauti kitus vaikus. Pasauliniai tyrimai rodo, kad patys pažeidžiamiausi yra 12-15 metų paaugliai, kadangi tuo metu jau vyksta dalinis atsiskyrimas nuo tėvų, jie gauna šiek tiek daugiau laisvės, tačiau turi dar per mažai gyvenimiškos patirties“, – dėsto pašnekovė.

Pasak jos, su vaikais reikia apie tai kalbėtis ir pasakoti jiems tuos atvejus, nes daugybė jų yra mums žinoma.

„Dirba institucijos ir yra kuriami įvairūs įrankiai, kaip su tuo kovoti. Technologijos sukelia tų pavojų, bet taip pat gali ir su jais kovoti. Įvairios organizacijos kasdien dirba, kad sumažintų vaikų išnaudojimą internete“, – dalijasi ji.

Asta Buitkutė

A. Buitkutė pastebi, kad tai yra sunki tema tėvams, jiems patiems nejauku apie tai kalbėti, o daliai tėvų atrodo, kad jų vaikui nieko nenutiks.

„Statistika nėra tokia žiauri, kad jau kiekvienas vaikas gali pakliūti į tas pinkles, bet iš tikrųjų verta pradėti kalbėtis ir domėtis, ką vaikas veikia internete, kokia yra jo mėgstamiausia programėlė, su kuo jis bendrauja.

„Google“ paieškoje galite sužinoti, ar ta vaiko mėgstama programėlė yra saugi naudoti, ar ji tinkama jūsų amžiaus vaikui, nuo kokio amžiaus ją galima naudoti, ką apie jos naudojimą sako kiti tėvai ir pan.“, – teigia ji.