Daugiausia dėmesio skiriama švietimui ir šildymui

„ACC Distribution“ prekių ženklų vystymo vadybininkas Egidijus Sabaitis sako, kad išmanieji namai tampa vis populiaresni dėl jų teikiamo patogumo, saugumo ir energijos taupymo. Kad namai iš tiesų būtų išmanūs, turi turėti keletą pagrindinių prietaisų ir naujovių: išmanioji apšvietimo sistema, išmanioji šildymo ir vėdinimo sistema, išmanioji saugumo sistema, išmanieji buitiniai prietaisai, išmanios garso ir vaizdo sistemos, išmanios užuolaidos ir žaliuzės, išmanioji namų valdymo centrinė sistema ir išmanieji balso asistentai, išmaniosios spynos bei išmanieji dūmų ir anglies monoksido detektoriai. Išmanieji namai leidžia ne tik patogiau valdyti įvairius prietaisus, bet ir sutaupyti energiją, užtikrinti didesnį saugumą bei gerinti gyvenimo kokybę.

Jam pritarė ir dizainerė Elena Milerytė sakydama, kad išmaniais tapti namams padeda ir išmanieji garsiakalbiai bei balsu valdomi asistentai, leidžiantys valdyti kitus išmaniuosius įrenginius balsu, klausytis muzikos, gauti naujienas ir atlikti daugybę kitų užduočių. Išmanieji elektros lizdai ir jungikliai leidžia valdyti elektros prietaisus nuotoliniu būdu, stebėti energijos suvartojimą ir nustatyti automatinius įjungimo/išjungimo laikus. Išmaniosios vandens valdymo sistemos apima vandens nuotėkio detektorius, išmaniąsias laistymo sistemas ir kitus prietaisus, kurie padeda taupyti vandenį ir apsaugoti namus nuo vandens žalos. Išmaniosios sveikatos ir gerovės priemonės, pasak jos, taip pat svarbios, norintiems gyventi patogiau: „Pavyzdžiui, išmaniosios svarstyklės, miego stebėjimo prietaisai, oro valytuvai ir drėkintuvai, kurie padeda stebėti ir gerinti jūsų sveikatą bei gerovę“.

Pigiausi ir taupiausi įrenginiai

Tai, kad namai yra išmanūs nereiškia, jog juose įtaisyti naujausi prietaisai, o viskas veikia šeimininkui davus komandas žodžiu. Pats išmanumo principas paremtas pigumu ar galimybe sutaupyti ateityje, patogumu bei tvarumu. E. Sabaitis išskyrė populiariausius sprendimus, kurie tenkina šiuos reikalavimus.

Išmanieji termostatai automatiškai reguliuoja temperatūrą pagal šeimininko įpročius ir buvimo vietą, padeda sumažinti šildymo ir vėdinimo išlaidas. Išmanios apšvietimo sistemos leidžia reguliuoti šviesos intensyvumą ir spalvą, padeda dar labiau taupyti energiją. Išmanieji laistymo valdikliai optimizuoja vandens sąnaudas atsižvelgdamos į oro sąlygas ir dirvožemio drėgmės lygį. Išmanieji maitinimo lizdai stebi energijos suvartojimą ir leidžia automatizuoti įrenginių išjungimą. Saulės energijos sistemos – bene populiariausias atsinaujinantis energijos šaltinis, kurio pagalba elektros gamybai ar vandens šildymui pasitelkiame saulės energiją.

„Investavus į šiuos įrenginius, galima ne tik sutaupyti ilguoju laikotarpiu, bet ir prisidėti prie aplinkos apsaugos, sumažinant namų energijos suvartojimą ir anglies dioksido išmetimą į aplinką. Gerai suprojektuoti bei apšiltinti namai padeda palaikyti pastovią temperatūrą, sumažinant šildymo ir vėsinimo poreikius. Izoliacija ir sandarumas, atspindinčios stogo dangos. Oro-oro ar oro-vandens šilumos siurbliai efektyviai naudoja energiją šildymui ir vėdinimui“, – kalbėjo „ACC Distribution“ atstovas.

Login 2024. Egidijus Sabaitis. Išmanieji namai praktikoje

E. Milerytė patarė, kad renkantis energiją taupančius ir gamtai draugiškus įrenginius, svarbu atsižvelgti į keletą kriterijų, tokių kaip energijos vartojimo efektyvumas, ilgaamžiškumas, gamybos ir utilizavimo poveikis aplinkai bei finansinis naudingumas: „Pavyzdžiui, LED lemputės, kurios taupo energiją, veikia ilgiau ir yra draugiškos aplinkai. Buitinę techniką geriausia rinktis pažymėtą A+++ ženklu. Energiją taupo saulės energijos sistemos, šilumos siurbliai, indukcinės viryklės. Renkantis bet kurį iš šių įrenginių, svarbu atsižvelgti į savo poreikius, biudžetą ir ilgalaikę naudą tiek finansiniu, tiek aplinkosauginiu požiūriu“.

Lietuviams svarbiausias efektyvumas

Skirtingų šalių gyventojai renkasi skirtingus namų modernizavimo būdus, atsižvelgdami į geografinius aspektus, oro sąlygas ir, žinoma, kainas. Pasak E. Milerytės, lietuviai investuoja į savo namų modernizavimą įvairiose srityse, tačiau ypač didelis dėmesys skiriamas šildymo sistemų atnaujinimui ir energijos efektyvumo didinimui. Tai apima investicijas į naujus, efektyvesnius šildymo katilus, šilumos siurblius, grindinio šildymo sistemas, bei pastatų izoliaciją ir langų keitimą. Šios investicijos ne tik padeda sumažinti energijos sąnaudas, bet ir prisideda prie aplinkos apsaugos, mažinant šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą.

„Be to, lietuviai daug dėmesio skiria namų interjero atnaujinimui, įskaitant virtuvės ir vonios kambario renovacijas, baldų keitimą ir modernių technologijų, tokių kaip išmaniosios namų sistemos, diegimą. Šios investicijos padeda pagerinti gyvenimo kokybę ir padidinti nekilnojamojo turto vertę“, – apie mūsų tautiečių pomėgius kalbėjo dizainerė.

E. Sabaitis pabrėžė, kad lietuviai siekia ne tik pagerinti savo gyvenimo kokybę, bet ir investuoti į energiją taupančius ir tvarius sprendimus, kurie ilgainiui sumažina išlaidas ir padidina nekilnojamojo turto vertę. Energijos efektyvumas ir atsinaujinanti energetika, tai sritis kur regimas didžiausias susidomėjimas. Sparčiai populiarėja išmaniųjų namų technologijos, leidžiančios automatizuoti šildymo, apšvietimo ir saugumo sistemas, optimizuoti energijos suvartojimą.

Ne visi inovatyvūs sprendimai pasiteisina

Modernizavimas namuose dažnai tampa iššūkiu, ypač kai kalbama apie technologijų pasirinkimą. Kai kurios technologijos gali atrodyti prabangios ar naujoviškos, bet gali būti perteklinės arba netgi sukelti daugiau problemų nei privalumų.

„Pasirenkant technologijas rekomenduoju pradėti nuo poreikių sąrašo, ką norima automatizuoti. Interneto platybėse daugybė išmaniųjų namų pavyzdžių, laiką taupyti pagelbės dirbtinio intelekto asistentai ar išmanių namų specialistai. Reikėtų rinktis sistemas, atviras skirtingų gamintojų įrenginiams, apjungiančias komfortą, saugumą ir energijos taupymą“, – patarė E. Sabaitis.

Jis paaiškino, kad išmanieji namai ir tvarumas yra glaudžiai susiję, nes technologijų naudojimas prisideda prie energijos taupymo ir aplinkos tausojimo. Šiandienos kontekste, kai klimato kaita ir energijos taupymas yra svarbūs klausimai, išmaniosios technologijos tampa vis svarbesne kiekvieno būsto dalimi. Įdiegiant atsinaujinančios energijos šaltinius ir integravus juos su išmaniąja technologija, namai tampa dar tvaresni ir mažiau priklausomi nuo neatsinaujinančių energijos šaltinių.

E. Milerytė konkrečiau įvardijo įrenginius, kurie nors dažnai naudojami išmaniuose namuose, gali sudaryti rūpesčių bėgant laikui. Yra keletas technologijų, kurios ne visada pasiteisina modernizuojant namus. Pavyzdžiui, išmanieji veidrodžiai, kurie gali rodyti orų prognozes, naujienas ar netgi individualų dienos tvarkaraštį. Jie gali atrodyti įdomiai, tačiau daugeliui žmonių tai nėra būtina funkcija. Be to, jie gali būti brangūs ir reikalauti papildomos priežiūros.

„Nors išmanieji durų skambučiai ir užraktai gali padidinti saugumą, jos taip pat gali būti pažeidžiamos kibernetinių atakų. Be to, jei sistema sugenda arbam prarandate prieigą prie savo išmaniojo telefono, galite susidurti su problemomis patekti į savo namus. Nors išmanieji apšvietimo sprendimai gali būti patogūs ir taupyti energiją, kartu jie gali būti brangūs įdiegti ir reikalauti nuolatinės priežiūros. Be to, ne visi vartotojai nori ar gali naudotis išmaniosiomis programėlėmis, kad valdytų apšvietimą“, – aiškino dizainerė.

Technologijų naudingumas labai priklauso nuo individualių poreikių ir gyvenimo būdo. Tai, kas vienam žmogui gali būti nereikalinga ar nepraktiška, kitam gali būti labai naudinga ir patogu. Todėl prieš investuojant į naujas technologijas, verta gerai apsvarstyti savo poreikius ir galimybes.