„Europos lyčių lygybės indeksą matuoja Europos lyčių lygybės institutas (EIGE). Kasmet buvo daroma ta pati išvada – pažanga vyksta vėžlio greičiu. Tačiau 2023 metais buvo užfiksuotas didžiausias metinis bendro indekso šuolis indekso istorijoje – Europos Sąjungos rodiklis pasiekė 70,2 balo iš 100. Tačiau, kaip visada, po skaičiais slypi daugybė niuansų, tad pasiekimai yra trapūs“, – sako ji. „Šiandien prie lyčių lygybės tikslo priartėjusi tik Švedija, kurios indeksas viršija 80 balų. Be Švedijos, kitų šalių, pavyzdžiui, Nyderlandų ir Danijos, indeksas ir toliau didžiausias – situacija nesikeičia jau daugiau nei dešimtmetį. Taip pat matome, kad tokios šalys kaip Italija, Portugalija, ir Malta, nors ir nepasiekė ES vidurkio, per pastaruosius 10 metų padarė didžiulę pažangą lyčių lygybės srityje. Tai rodo, kad jei šalys įgyvendina priemones, pažanga spartėja“, – įsitikinusi A. Skardžiuvienė.

Lietuvos indeksas – 64,1 balo. Nuo 2010 m. Lietuvos įvertinimas padidėjo 9,2 balo, bet pozicija išliko ta pati kaip ir 2010 metais – 17. Nuo 2020 metų, palyginus su kitomis valstybėmis narėmis, Lietuvos įvertinimas padidėjo 3,5 balo (penktas didžiausias padidėjimas tarp valstybių narių per šį laikotarpį). Dėl spartesnės pažangos nei kitose ES šalyse, Lietuva, palyginus su praėjusių metų indeksu, pakilo per tris pozicijas.

„Kalbant apie EIGE galios rodiklį, labiausiai turime tobulėti ekonominių sprendimų priėmimo posrityje – čia šalis įvertinta tik 37,8 balo. Šį skaičių puikiai vizualizuoja, kiek yra moterų, dalyvaujančių biržinių bendrovių valdybose – vos 25 proc. Taip pat atkreiptinas dėmesys, kad moterų, einančių generalinių direktorių pareigas skaičius per devynerius metus paaugo vos 1 proc.“, – skaičiuoja A. Skardžiuvienė.

 Agneta Skardžiuvienė

„Paminėtina, kad, kalbant apie galios rodiklį, teisės aktai taip pat atveria kelią reikšmingiems pokyčiams. Aštuoniose ES valstybėse narėse teisės aktais nustatytos kvotos padėjo pralaužti ledus bendrovėse – vis daugiau moterų užima vadovaujamąsias pareigas, todėl valdybose atsirado daugiau inovacijų, kūrybiškumo ir padidėjo našumas. Tikimės, kad ir Lietuvoje priimta Direktyva dėl lyčių pusiausvyros bendrovių valdybose paskatins pažangą“, – sako asociacijos „Lyderė“ vadovė.

Spręsti iššūkius padeda viešumo galia

A. Skardžiuvienė sako, kad labai svarbu atvirai ir garsiai kalbėti apie iššūkius, su kuriais susiduria moterys ir taip prisidėti juos sprendžiant – LOGIN tam yra puiki platforma.

„Seniai praėjo laikai, kai technologijos, inovacijos, lyderystė buvo tik vyrų žaidimų aikštelė. Pasižiūrėjus į LOGIN programą akivaizdu, kad moterys – niekuo nenusileidžiančios ir ne mažiau įkvepiančios lyderės, kuriomis norisi sekti ir iš kurių mokytis“, – įsitikinusi ji.Tarp daugybės LOGIN konferencijos diskusijų – kartu su asociacija „Lyderė“ organizuojami pokalbiai apie mentorystės galią, kuriuose dalyvaus Inovacijų agentūros direktorė Romualda Stragienė, farmacininkė, startuolio „Longeverse“ steigėja ir vadovė Eglė Pavydė ir profesorius Vytautas Ašeris, taip pat – diskusija apie darbo ir gyvenimo balansą su advokatų kontoros „Walless“ vadovaujančiaja partnere Dovile Burgiene, įmonės „Reiz Tech“ vadovu Valdu Šimu ir psichologe Ugne Juodyte.

LOGIN – didžiausias, turtingiausias turiniu ir, ko gero, drąsiausias inovacijų festivalis Baltijos šalyse. Jau 18-ąjį kartą bus plačiomis akimis pažvelgta į šiuolaikinį pasaulį, technologijų pažangos sukeliamus pokyčius ir kliūtis. Įkvėpimu dalinsis tikri inovacijų pionieriai. Konferencijoje skleisis idėjos, galinčios nuvesti prie pirmojo vienaragio, o kartu žvelgsime į tai, kas laukia ateityje. Didieji šių metų LOGIN partneriai – medicinos centrai Northway, technologijų platintojas Baltijos šalyse ACC Distribution, VĮ Registrų centras, VšĮ Inovacijų agentūra, draudimo bendrovė Balcia, nekilnojamojo turto projektų vystymo bendrovė Realco, Šveicarijos finansinių technologijų įmonių grupė „iSun“, naujienų agentūra ELTA. LOGIN vyks gegužės 30–31 dienomis Litexpo, Vilniuje. Daugiau informacijos ČIA.

Gabrielė Andrašiūnienė

LOGIN – didžiausias, turtingiausias turiniu ir, ko gero, drąsiausias inovacijų festivalis Baltijos šalyse. Jau 18-ąjį kartą bus plačiomis akimis pažvelgta į šiuolaikinį pasaulį, technologijų pažangos sukeliamus pokyčius ir kliūtis. Įkvėpimu dalinsis tikri inovacijų pionieriai. Konferencijoje skleisis idėjos, galinčios nuvesti prie pirmojo vienaragio, o kartu žvelgsime į tai, kas laukia ateityje. Didieji šių metų LOGIN partneriai – medicinos centrai Northway, technologijų platintojas Baltijos šalyse ACC distribution, VĮ Registrų centras, VšĮ Inovacijų agentūra, draudimo bendrovė Balcia, nekilnojamojo turto projektų vystymo bendrovė Realco, Šveicarijos finansinių technologijų įmonių grupė „iSun“. LOGIN vyks gegužės 30–31 dienomis Litexpo, Vilniuje. Daugiau informacijos čia.