Biurai – net 68 šalyse

„Avia Solution Group“ yra gerasis multikultūriškumo organizacijos pavyzdys. Ši įmonė gali didžiuotis daugiau nei šimtu biurų skirtingose pasaulio valstybėse.

„Manau, kad šiuo metu pasaulis yra be ribų. Multikultūriškumo mes galime atrasti daugelyje organizacijų. Mūsų patirtis išties yra plati. Šiandien dienai, mes, kaip grupė, veikiame šešiuose kontinentuose. Visiškai neseniai atidarėme savo biurą Australijoje. Esame įsikūrę 68 šalyse. Tautybių, pagal ką galime „matuoti“ multikultūrišką aplinką, turime daugiau nei šimtą“, – pasakoja pašnekovė.

Ji pabrėžia, kad aviacija yra labai globali industrija. Jų įmonėje dirba ne tik pilotai, tačiau ir aptarnaujantysis personalas, inžinieriai.

„Aviacija – sritis, kurioje nėra jokių ribų ir sienų. Žmogus iš Europos gali keliauti dirbti į Aziją, o iš Azijos – atvažiuoti į Europą.“, – nurodo I. Staniūnė.

Pasitaiko ir iššūkių

Personalo vadovė teigia, kad jų darbo diena prasideda Australijos laiku ir baigiasi Amerikos laiku.

„Turime tam tikrą metodiką, kurios pagalba dirbame. Ir tikrai galime sutilpti į aštuonias darbo valandas dienoje, tačiau natūralu, kad reikia visiems pasistengti. Pradėjus dirbti globalioje rinkoje mums teko išmokti ir tam tikrų pamokų. Reikėjo prisitaikyti ir dirbti lanksčiai. Juk egzistuoja ne tik darbo diena, tačiau ir valstybinės šventės, atostogos. Kiekvienoje šalyje egzistuoja tam tikri ritualai“, – pasakoja specialistė.

Pašnekovė sako, kad multikultūriškumas suteikia ne tik pliusus, tačiau priverčia susidurti ir su iššūkiais. Ir nors galimybė susipažinti su skirtingomis kultūromis ir požiūriais vilioja, tai taip pat kelia ir tobulėti verčiančių iššūkių.

„Tačiau vis tik dirbant multikultūriškoje aplinkoje pats didžiausias privalumas yra nuolatinis mokymasis. Taip padidėja ir galimybė atsirasti inovacijoms, o taip pat ir kūrybinių sprendimų paieška. Tačiau tam reikalinga terpė, kurioje kiekvienas gali išsakyti savo idėjas bei jaustis priimtas“, – nurodo I. Staniūnė.

Todėl, anot jos, dirbant multikultūriškoje aplinkoje su iššūkiais susiduria vadovai. Juk tokią aplinką suvaldyti nėra paprasta.

Galimybė augti kaip asmenybėms

Įmonės personalo vadovė pabrėžia, kad multikultūriškoje aplinkoje dirbantys specialistai turi galimybę nuolat augti kaip asmenybės.

„Mes ugdome savo tolerancijos lygį, smalsumą, net ir žinias, apie tam tikrą kultūrą. Ir nors kartais būna sunku suprasti, ką tas kitos kultūros žmogus turi omenyje, tokioje aplinkoje dirbant yra labai daug privalumų, tačiau taip pat ir iššūkių vadovui“, – teigia pašnekovė.

Ji pasakoja, kad ne visi jos pačios komandos nariai gyvena Lietuvoje.

„Mano komandą sudaro devyni žmonės. Vienas jų visada dirba nuotoliu, kitas yra užsienietis. Todėl dar vienas privalumas dirbant multikultūriškoje aplinkoje – kalbos barjero įveikimas. Tačiau aš pati dirbdama Lietuvos ofise pastebėjau, kad mes esame tolerantiški. Esame atlaidūs, duodame daugiau galimybių“, – teigia I. Staniūnė.

Tačiau nuvykusi į kitose šalyse esančius ofisus ji pastebi, kad ten taip pat darbuotojai yra labai malonūs bei tolerantiški. Visi yra linkę padėti „apsiprasti“ naujoje kultūroje.

Multikultūriškumas naudingas tiek verslui, tiek ir asmenybei

Personalo vadovė pasakoja, kad jų įmonėje yra vykę net multikultūriškumo mokymai.

„Juos pradžioje dariau savo personalo skyriaus specialistams. Jau tada paaiškėjo, kad nesvarbu kiek daug mes kasdien bendraujame, tačiau skirtingai suprantame užduotis, grįžtamąjį ryšį. Esame turėję kūrybines dirbtuves, kurių metu visi personalo specialistai, iš viso pasaulio, virtualiai dalinosi savo patirtimi“, – teigia pašnekovė.

Ji įsitikinusi, kad kultūriniai mokymai padeda. Jų pagalba galima efektyviau apmokyti naujuosius kolegas.

„Taip pat svarbu, kad personalo specialistai padėtų naujam žmogui susiorientuoti kultūriniame kontakte. Juk yra niuansų, kuriuos kiekvienam darbuotojui, dirbančiam multikultūriškoje aplinkoje, tenka perprasti“, – sako įmonės atstovė.

Jų įmonėje dirba net 160 personalo specialistų. Be jų multikultūriška organizacija vergu ar gebėtų taip efektyviai veikti.

Kiekvienas darbuotojas – skirtingas

Personalo vadovė nurodo, kad multikultūriškoje įmonėje keliami tikslai yra visiškai kitokie, nei lokalioje bendrovėje. Būtent jų įmonė nuolat ieško vietų, kuriose jie dar nėra atsidarę, nori padidinti ir savo biurų skaičių.

„Tačiau jei mes kalbame apie „minkštuosius“ tikslus, mums labai svarbus darbuotojų įtraukimas bei įgalinimas priimti sprendimus. Tuomet mes galime didžiuotis sąmoningais darbuotojais, kurie dirba nutolusiuose padaliniuose“, – pabrėžia ji.

Pašnekovė teigia, kad darbuotojai skirtingose pasaulio šalyse taip pat labai skiriasi. Juk galbūt vieniems patinka vieni dalykai, o kitiems – absoliučiai kiti. Skirtingose šalyse gyvenantys žmonės skiriasi net ir savo iniciatyvumu.