Šią temą konferencijoje gvildens ir vandens someljė mokslus baigusi, UNIQA prekės ženklo vadovė Erika Šaltytė, kuri skaitys pranešimą tema: „Unikalus pozityvios energijos šaltinis – vanduo? 5 mitai apie vandenį“.

E. Šaltytė teigia, kad vanduo dengia 70,8 proc. Žemės paviršiaus, o mūsų organizmas taip pat sudarytas iš vandens: moterų apie 55 proc., vyrų – apie 60 proc. kūno masės sudaro vanduo.

„Be vandens negalime išgyventi ilgiau nei keletą dienų (dvi-tris). Negaudamas vandens, mūsų organizmas pradeda netekti skysčių, ląstelės nustoja daugintis, funkcionuoti, iš organizmo nebėra pašalinami toksinai, o kūno temperatūra gali pasiekti aukštumas“, – teigia ji.

Vanduo

Anot pašnekovės, mūsų gera savijauta ir ilgaamžiškumas priklauso nuo to, ar geriame užtektinai vandens ir ar palaikome rekomenduojamą skysčių balansą.

„Vanduo yra mūsų ilgaamžiškumo šaltinis. Tai yra įrodyta ir moksliniais tyrimais – „eBioMedicine“ žurnale paskelbtame tyrimo straipsnyje teigiama, kad tinkamas vandens kiekis organizme tiesiogiai koreliuoja su lėtesniu senėjimo procesu ir mažesne tikimybe sirgti lėtinėmis ligomis“, – pasakoja E. Šaltytė.

Pasak jos, apie vandenį yra nesuskaičiuojamas kiekis tiek linksmų, tiek susirūpinimą keliančių mitų. Keletas jų yra tendencijai besikartojantys.

Erika Šaltytė

„Dažnai girdžiu mitą, kad tik gazuotas ir sūrus vanduo yra natūralaus mineralinio vandens statusą turintis vanduo ar kad vanduo neturi skonio. Taip pat sklando mitai, kad negalima gerti nevirinto, nefiltruoto vandens, taip pat ir vandens iš krano“, – dėsto pašnekovė.

Ji pabrėžia, kad vienas pagrindinių mitų yra tas, kad kiekvienam iš mūsų per dieną reikia išgerti du litrus vandens.

„Iš tiesų mūsų suvartojamo vandens kiekis priklauso nuo mūsų gyvenimo būdo. Jeigu per dieną žmogaus sunaudojama maistinė energinė vertė yra apie 2000-2500 kilo kalorijų, tai vienai suvartojamai kilo kalorijai reikia 1 ml skysčio. Tačiau skysčių turi daržovės, vaisiai, sriubos“, – pastebi E. Šaltytė.

Vanduo

Tačiau, anot jos, turime nepamiršti ir to fakto, kad kai kurie skysčiai vandenį šalina, o ne priešingai, papildo organizmą.

„Kita formulė, kuria galime paskaičiuoti,, kiek vandens mums reikia išgerti per dieną, yra ši: vienam žmogaus kūno svorio kilogramui reikia 30-35 ml skysčių: pvz., 70 kg x 35 ml = 2450 ml. Tačiau jei aktyviai sportuojame, kiekis turi būti dar didesnis.

Geriausias indikatorius, ar vartojame užtektinai vandens, yra mūsų šlapimas. Stebėkime spalvą ir suprasime, ar pakankamai savimi rūpinamės. Atsigerti vandens, pasidaryti vandens pertraukėlę nieko nekainuoja – reikia tik išsiugdyti įprotį“, – teigia ji.