Dėka asmeninio pasimetimo sukūrė verslą

Universiteto moterims įkūrėja I. Jablonskė teigia, kad šios jos veiklos pradžia buvo tikrai labai keista.

„Juk atrodo, kad viskas turi prasidėti tada, kai turi konkrečią idėją. Tačiau aš, prieš sukuriant šį universitetą, kuriam jau 4,5 metai, pati buvau labai didelėje pauzėje. Pusmetį buvau apribojusi visas veiklas, atsisakiusi net tam tikrų verslų. Tikėjau, kad turi „gimti“ kažkas naujo. Tačiau supratau, kad norint, jog gimtų kažkas prasmingo, turiu pati padaryti pauzę“, – pasakoja ji.

Anot pašnekovės, po pusmečio pasyvesnio gyvenimo ji dar nežinojo, ką nori sukurti. Tačiau tuomet ji ir pagalvojo apie moteris, kurios po tam tikrų gyvenimo pasikeitimų, pavyzdžiui, vaikų gimimo, jaučiasi labai panašiai. Tada I. Jablonskei ir „gimė“ mintis sukurti erdvę, kurioje moterys, kurios yra pasimetusios, galėtų padedamos bendruomenės pasisemti žinių, naujų įgūdžių.

„Tikėjau ir tebetikiu, kad ši erdvė moterims padeda grįžti į darbo rinką, išmokti naujų dalykų, kurti verslus“, – teigia verslininkė.

Ji įsitikinusi – moterys gali sukurti labai daug. Tačiau tam reikia pasitikėti savimi.

Norėjo, kad prisijungti galėtų visos norinčios moterys

Verslininkė pabrėžia, kad kai kuri kažką naujo, šiame, labai greitai kintančiame pasaulyje, nereikia nuo pat pradžių žinoti visų atsakymų.

„Tereikia žinoti pirmąjį žingsnį. O jį bedarant sužinai, koks žingsnis yra antras ir taip toliau. Universiteto idėja „gimė“ rugsėjo gale. Pradžioje aš subūriau savanorių komandą. Dvejus metus šį projektą kūrė tik savanorės. Lapkritį mes pradėjome pirmuosius darbus ir norėjome startuoti pavasarį. Tačiau tada užklupo pandemija. Ir tuomet buvo labai pozityvių dalykų. Pavyzdžiui, mes vieninteliai buvome pasiruošę dirbti nuotoliniu būdu. Tačiau, pamenu, kai dar tik ieškojome rėmėjų ir visiems pasakojome, kad dirbsime nuotoliu, niekas mumis netikėjo. O mes tiesiog norėjome, kad bet kur esančios moterys galėtų dalyvauti universiteto veikloje“, – pasakoja I. Jablonskė.

Tačiau įgyvendinti šią idėją verslininkei pavyko. Dabar universiteto veikloje gali dalyvauti moterys, esančios skirtinguose Lietuvos ir net pasaulio, kampeliuose.

Suprato, kad universitetas labai reikalingas Universiteto įkūrėja pabrėžia, kad jos pradinė idėja buvo padaryti prieinamą mokslą visoms moterims, nesvarbu, kur jos bebūtų.

„Ir prasidėjus karantinui mes jau buvome susiruošę. Tačiau buvo kitų iššūkių, nebuvo viskas taip pozityvu“, – teigia ji.

Pašnekovė pabrėžia, kad ji visada norėjo kažką sukurti kitiems, o ne tik užsidirbti pinigų. Tačiau verslininkė prisimena, kad teko išgyventi ir sudėtingų situacijų. Pavyzdžiui, tą pačią dieną, kuomet prasidėjo karantinas, atsirado ir labai daug moterų, kurios prašė grąžinti jau sumokėtus pinigus.

„Tą pačią dieną visi rėmėjai taip pat atsitraukė. Taip pat visi nuomonės formuotojai, kurių paslaugas pirkome, tą pačią dieną atsiuntė sąskaitas. Ta diena buvo labai sudėtinga“, – prisimena universiteto įkūrėja.

Tačiau vos per keletą dienų viskas vėl pasikeitė. I. Jablonskė gavo daugybę laiškų iš moterų, kurios verslo suteiktų stipendijų dėka galėjo studijuoti universitete nemokamai. Tokių moterų istorijos buvo labai individualios. Vienos slaugė sergančius vaikus, kitos pačios gydėsi sunkias ligas. Tačiau visos tos moterys rašė, kad „WoW University“ suteikia galimybę nors trumpam pabėgti nuo patiriamo skausmo. Tuomet verslininkė ir suprato, kad veiklą privalo tęsti.

Tiki pauzės galia

Verslininkė pabrėžia, kad tuomet, kai kuri kažką nuoširdžiai, kai tau pačiam labai rūpi ši veikla, įvyksta stebuklai.

„Mes patyrėme neįtikėtiną palaikymą. Taip ir pradėjome veiklą“, – prisimena pašnekovė.

Anot jos, visi žmonės ir verslai susiduria su sudėtingomis situacijomis. Tačiau tuomet labai padeda tam tikra pauzė. Jos dėka galima sprendimus priimti sąmoningai.

„Taip pat padeda sunkus darbas ir nepametimas savo „vidinio stuburo“. Jei tu turi ketinimą, vidinį norą, žinai, ką nori sukurti, tavęs niekas nepaveiks“, – įsitikinusi I. Jablonskė.

Verslininkė sako, kad motyvacija privalo būti kiekvieno žmogaus viduje. Taip galima nepasiduoti aplinkybėms, o kiekvieną kartą ieškoti kūrybiško sprendimo.

Bendruomenių galia – didžiulė

Universiteto įkūrėja sako, kad šiuo metu jos sukurtoje mokymosi platformoje žinių semiasi ne tik moterys, tačiau ir vyrai.

„Yra kursų, kurie išliko skirti tik moterims, tačiau turime ir tokių, kuriuose gali mokytis ir vyrai. Manau, kad gali sukurti pačią geriausią mokymosi platformą, tačiau jei nėra bendruomenės, tai lieka labai „sausas“ dalykas. Kai yra bendruomenė, kuri gyvena tomis pačiomis vertybėmis, viskas žymiai efektyviau“, – akcentuoja ji.

Verslininkė sako, kad bendruomenė suteikia galimybę būti drauge su žmonėmis, kurių akys žiba dėl tų pačių priežasčių, kaip ir tavo. Taip pat bendruomenė suteikia didžiulį palaikymą.

Nori ir toliau kurti prasmingus projektus

Pačiai I. Jablonskei labiausiai įsimena įvairios istorijos, kada moterys susiduria su įvairiausiais iššūkiais, pavyzdžiui – pačių ar vaikų ligomis, tačiau „kabinasi“ į gyvenimą ir nori mokytis, kažko siekti.

„Po mokslų sutinku tas moteris ir jos būna neatpažįstamai pasikeitusios. Man gražiausia, kad tada, kai jos „gauna“, pradeda norėti ir „duoti“. Taip susikuria neįtikėtinai gražios verslo draugystės, prasmingi projektai“, – teigia ji.

Pašnekovė sako, kad bendruomenės galia – neįtikėtina.

„Mes norime atverti dar daugiau galimybių ir būti tvarūs, kaip organizacija. Norime kokybiškai teikti savo paslaugas“, – nurodo I. Jablonskė

Padeda žmonėms patikėti savimi

Verslininkė pabrėžia kad šiuo metu labai daug žmonių yra pasimetę ir nežino, koks bus rytojus. Visus išgąsdino ir dirbtinio intelekto skubi evoliucija.

„Mūsų universitetas padeda žmonėms ir persikvalifikuoti. Taip mes stipriname žmonių pasitikėjimą savimi ir suvokimą, kad jie viską gali“, – pabrėžia pašnekovė.

Universiteto įkūrėja teigia, kad stengiasi žmonėms suteikti kuo daugiau praktinių įgūdžių.

„Šiuo metu aš pati studijuoju kvantinę fiziką. Aš pati pirmiausia atsigręžiu į savo vertybes. Viena iš vertybių, kuri nekinta daugybę metų – mano pačios, kaip žmogaus, evoliucija. Viskas, ką aš mokausi jau dešimt metų, yra apie sąmoningumą“ – sako pašnekovė.

Ji pabrėžia, kad labai gera gyvenime realizuoti save ir savo idėjas.