Robotas PIBOT sukurtas taip, kad galėtų prisitaikytį prie bet kokių lėktuvų pilotų kabinų ir gebėtų orlaivį valdyti rankiniu būdu.

Įprastai lėktuvuose esantys autopilotai yra programinė įranga, tačiau autopilotas nuo šiol galės būti ir robopilotas, kuris gali mechaniškai valdyti orlaivio prietaisus skrydžio metu.

PIBOT privalumas, pasak jį sukūrusios komandos, yra tas, kad jis gali prisitaikyti prie skirtingų pilotų kabinų ir skrydžio sistemų be būtinybės modifikuoti lėktuvą.

Pilotus ateityje gali pakeisti robotai pibotai. KAIST/Shutterstock nuotr.
Pilotus ateityje gali pakeisti robotai pibotai. KAIST/Shutterstock nuotr.

Robotas mokosi valdyti lėktuvą naudodamasis natūralios kalbos apdorojimu – t.y. perskaityti instrukciją, stebėti situaciją pilotų kabinoje naudojant vaizdo kamerą bei atitinkamai reaguojant.

Komanda teigia pademonstravusi, kad PIBOT gali saugiai valdyti orlaivį net ir esant stipriai turbulencijai. Kompanija tikisi, kad robotas netrukus bus pristatytas prekyboje.

Pilotus ateityje gali pakeisti robotai pibotai. KAIST/Shutterstock nuotr.

„Humanoidiniams pilotams robotams nereikia modifikuoti esamų orlaivių ir juos galima iš karto pritaikyti automatizuotiems skrydžiams.

Todėl jie yra labai pritaikomi ir praktiški. Tikimės, kad jie bus pritaikyti įvairiose kitose transporto priemonėse, pavyzdžiui, automobiliuose ir kariniuose sunkvežimiuose, nes jais galima valdyti įvairią įrangą. Jie bus ypač naudingi tais atvejais, kai kariniai ištekliai labai išseks“, – pranešime teigė Pietų Korėjos pažangiųjų mokslų ir technologijų instituto (KAIST) Elektros inžinerijos mokyklos projekto tyrimų vadovas prof. Davidas Hyunchulas Shimas.