LOGIN.LT pasiteiravo trijų populiariausių mobiliojo ryšio operatorių – „Tele2“, „Telia“ ir „Bitė“ – ar įmanoma atsekti sukčius ir ką gali padaryti kiekvienas Lietuvos gyventojas, kad jų išvengtų?

Ar įmanoma atsekti sukčių?


Donatas Drakickas, „Tele2“ produkto vadovas teigia, kad skambučiai ir SMS žinutės – klasikinis sukčių bandymas apgauti, išvilioti asmens duomenis ir (ar) pinigus.

„SMS žinutes nusikaltėliai siunčia ne iš savo telefono numerio, o per tarpininkus – įmones, kurios teikia SMS persiuntimo paslaugą verslams, vadinamuosius SMS agregatorius, todėl susekti nusikaltėlius nėra taip paprasta, kaip atrodo“, – komentuoja D. Drakickas.

Donatas Drakickas

Pasak jo, dažniausiai tai yra virtualus numeris, išsipirktas per agregatorių, todėl tikrai nėra taip, kad policijai pakanka juo paskambinti.

„Tačiau gavę informaciją apie galimą sukčiavimą, mes stabdome tokius SMS srautus savo tinkle arba blokuojame sukčių skambučius. Bendradarbiaujame su policija, o surinkta informacija padeda išsiaiškinti vis naujas nusikaltėlių schemas, nes jos nuolat keičiasi“, – teigia pašnekovas.

Atskleisti neleidžia įstatymai


Audrius Stasiulaitis, „Telia“ atstovas spaudai pastebi, kad dėl teisinių priežasčių operatoriai negali niekaip vertinti ar analizuoti galimai kenkėjiškų SMS žinučių turinio.

„Numeriai, iš kurių yra siunčiamos tokios SMS žinutės, labai dažnai yra padirbti (angl. „spoofing“). Tam naudojamos pakankamai sudėtingos technologijos, kurios leidžia klastoti siuntėjo numerį. Blokuoti siuntėją taip pat ne visada pavyksta, nes SMS siuntimo paslaugas teikiančios įmonės siunčia ir tikras SMS žinutes, kuriais pateikiama tikra informacija klientams“, – teigia jis.

Anot A. Stasiulaičio, sukčiai kaip kanalą naudoja ne tik SMS, bet ir „Viber“ programėlę, skambučius, e. paštą.

Audrius Stasiulaitis

„Pavienis tokių žinučių blokavimas nėra efektyvus, o blokuoti automatiškai sisteminėmis priemonėmis trūksta teisinės bazės. Kartu su RRT intensyviai dirbame ieškodami būdų, kaip minėtas problemas galėtume valdyti sisteminėmis priemonėmis ir iš esmės pakeisti situaciją rinkoje“, – komentuoja pašnekovas.

Jaunius Špakauskas, „Bitė“ komunikacijos vadovas antrina, kad įstatymai neleidžia atskleisti siuntėjo pateikiant daugiau duomenų, nei šiuo metu jau mato trumposios žinutės ar skambučio gavėjas.

„Ryšio linijos, iš kurios skambinama ar į kurią skambinama, nustatymas nurodo, kad jei skambinantysis pasirinks funkciją nenurodyti numerio – atsiliepęs ir nematys skambinančiojo numerio. Tokią galimybę turi praktiškai kiekvienas Lietuvos gyventojas, pats valdydamas savo išmaniojo įrenginio nustatymus“, – teigia J. Špakauskas.

Telefono numeris – imituotas


Pasak jo, jei ryšio tiekėjas vis tik nuspręstų žmogaus valios nepaisyti ir kokiu nors techniniu sprendimu skambinančiojo numerį vis tik atskleisti – tai būtų įstatymo pažeidimas.

„Dažniausiai tokios žinutės, kurių siuntėjas – imituotas, atkeliauja iš kitų ryšio tinklų, net ne iš Lietuvos ryšio operatorių tinklų. Paprastai jos siunčiamos pasitelkiant specialią programinę įrangą ir ne iš mobiliojo įrenginio, tiesiog melagingai nurodomas siuntėjo telefono numeris“, – dėsto pašnekovas.

Jaunius Špakauskas

Jis pastebi, kad daugiausiai, ką gali nustatyti operatoriaus kibernetinio saugumo komanda – iš kokio tinklo toks kenkėjiškas SMS pateko į operatoriaus tinklą.

„Tam tikrais atvejais, kai įmanomas tyrimas, nes turima bent menkiausių duomenų, būtų bandoma kreiptis į operatorių, iš kurio toks SMS atėjo. Tokią informaciją jau būtų galima pateikti Lietuvos policijai. Tačiau dažnu atveju minimo „siūlo galo“ net neturima, nes ryšio tiekėjas turi mažai informacijos apie tokios SMS kelionę“, – teigia J. Špakauskas.

Kaip apsisaugoti?


Kaip teigia A. Stasiulaitis, didžiausią poveikį visada gali padaryti žmonių sąmoningumas ir keli esminiai saugumo įpročiai.

„Reikia kritiškai vertinti visas įtartinas SMS žinutes, jas dažnai pažinti galima ir iš pasitaikančių gramatinių klaidų. Tačiau svarbiausia – niekada per tokias SMS žinutes gautuose nuorodose nevesti jokių asmeninių ar mokėjimo kortelės duomenų“, – perspėja jis.

Sukčiai

D. Drakickas dalijasi universalia taisykle – gavus bet kokią įtartiną SMS žinutę, laišką, ar sulaukus keisto skambučio – neskubėti.

„Kad tai sukčių darbas, dažnai išduoda netaisyklinga kalba, nerišlūs sakiniai, nelogiškas reikalavimas – pavyzdžiui, atsiimti siuntinį, kurio neužsakėte, ar gauti laimėjimą loterijos, kurioje nedalyvavote ir pan. Svarbu nespausti žinutėse esančių nuorodų, o jei jau paspaudėte, nevesti ten jokių savo duomenų“, – pataria ekspertas.

  • Sulaukę netikėto sukčių skambučio, nutraukite pokalbį.
  • Sulaukę pakartotinio skambučio, nekelkite ragelio. Jeigu pakėlėte ragelį ir supratote, kad skambina tie patys žmonės, vėl padėkite ragelį.
  • Kilus įtarimui, kad susidūrėte su sukčiumi, neskubėkite vykdyti jo prašymų – nedelsdami praneškite policijai telefonu 112. Kodėl? Pranešę policijai padėsite efektyviau ir greičiau išaiškinti sukčius – visi gauti pranešimai yra registruojami, analizuojami, gretinami ir susiejami pagal bendrus požymius.