Šis žingsnis yra dalis platesnio technologijų pramonės sutarimo atsisakyti slaptažodžių, kurie naudojami nuo 1960 m., ir pereiti prie saugesnio bei veiksmingesnio asmens tapatybės tikrinimo formato.

Slaptarakčiuose kodas derinamas su biometrine informacija, pavyzdžiui, pirštų atspaudais ar veido atpažinimo duomenimis, todėl juos lengviau įsiminti ir sunkiau pavogti, rašo independent.co.uk.

Šių metų pradžioje pradėjus naudoti „Google“ programėles, pavyzdžiui, „YouTube“, „Search“ ir „Maps“, pastebėta, kad jos jau palaiko naująjį formatą, nors jis diegiamas lėčiau, nei tikėtasi.

„Google“

Technologijų bendrovė teigė, kad siekis paskatinti naudotojus naudoti slaptarakčius sutapo su kibernetinio saugumo supratimo mėnesiu, ir tvirtino, kad naujoji technologija yra greitesnė ir saugesnė.

„Mes ir toliau skatinsime pereiti prie slaptarakčių, kad ilgainiui slaptažodžiai taptų retenybe ir atgyvena“, – tinklaraštyje rašė „Google“ produktų vadovai Sriramas Karra ir Christiaanas Brandas.

„Google“ vartotojai, kurie dar nenaudoja slaptarakčių, kitą kartą prisijungdami prie savo paskyros gaus raginimą juos nustatyti.

Kitose interneto platformose, įskaitant „eBay“ ir „Uber“, jau naudojami slaptarakčiai, nes technologijų pramonė siekia visiškai atsisakyti tradicinių slaptažodžių.

„Įdiegę slaptarakčius visose savo programėlėse matome puikių rezultatų ir raginame visus naudotojus juos susikurti“, – sakė „Uber“ vyresnysis inžinerijos direktorius Ramsinas Betyyousefas.

„Google“, kuri visose savo platformose turi milijardus naudotojų, pripažino, kad „naujoms technologijoms prigyti reikia laiko“, todėl suteikė žmonėms galimybę laikinai atsisakyti slaptažodžių ir visur, kur įmanoma, naudoti slaptarakčius.

Slaptaraktis

Bendrovė nenustatė datos, kada slaptažodžių bus visiškai atsisakyta, tačiau kai kurie saugumo ekspertai teigia, kad jų „mirtis“ neišvengiama.

Įgyvendinti perėjimą padeda FIDO (Fast Identity Online) aljansas, kuris kartu su „Apple“, „Google“, „Microsoft“ ir šimtais technologijų bendrovių rengia naująjį prisijungimo standartą.

„Bendradarbiaudami kaip įvairių platformų bendruomenė, pagaliau galime įgyvendinti šią viziją ir padaryti didelę pažangą siekiant panaikinti slaptažodžius“, – sakė Alexas Simonsas, vadovaujantis „Microsoft“ tapatybės programų valdymo grupei.