Ir nors šiuo metu nėra GPS sekimo lustų, kuriuos būtų galima implantuoti vaikams (mat reikėtų ne tik įkišti mikroschemą po oda, bet ir implantuoti didelių gabaritų mobiliojo ryšio imtuvą ir bateriją), tačiau yra gerokai paprastesnių būdų – programėlių, kurios gali padėti juos sekti.

Kibernetinio saugumo ekspertas Darius Grigaliūnas teigia, kad programėlių, kurios leidžia stebėti vaiko buvimo vietą, yra ne viena.

„Tokios programėlės gali teikti tam tikrus duomenis, pavyzdžiui, paskutinio buvimo vietą, laiką. Jos veikia naudodamos integruotą GPS imtuvą, esantį telefone. Pavyzdžiui, „iPhone“ telefone yra tokia funkcija, pavadinimu „Find My iPhone“. Ja naudojantis, galima stebėti, kur yra įrenginys“, – teigia D. Grigaliūnas.

Darius Grigaliūnas

Anot jo, su kitomis stebėjimo programėlėmis yra galimybė nustatyti virtualią „geografinę tvorą“ (angl. „Geofencing“).

„Tai reikštų, kad jeigu vaikas gali būti patvirtintose saugiose geografinėse zonose, tokiose kaip gyvenamasis rajonas, mokykla, namai, treniruočių salė ir kt., tai kituose mikrorajonuose, miestuose ar konkrečiose vietose, kuriuose jam negalima lankytis, jas pažeidus, būtų automatiškai informuojami atsakingi asmenys“, – aiškina kibernetinio saugumo ekspertas.

Kaip teigia Mantas Užupis, „Tele2“ IT saugumo ekspertas, bene dažniausiai naudojamais įrankiais vaikų buvimo vietos nustatymui laikomi „Family link“ („Google“) ir „Family Sharing“ („iOS“).

„Naudodami „Family link“ programėlę, tėvai gali bet kada matyti, kur yra jų vaikas. Norėdami aktyvuoti vietos stebėjimo funkciją, spustelėkite parinktį „Vieta“ (angl. „Location“); „Nustatyti“ (angl. „Set up“). Įjunkite nustatymus, kurių reikalaujama ekrane, kad matytumėte savo vaiko buvimą vietą. Galiausiai, pasirinkite „Įjungti“ (angl. „Turn on“).

Asociatyvi nuotrauka

Čia galima įjungti ir pranešimus, kai vaikas atvyksta ar išvyksta iš tam tikros vietos. Programėlė pasitarnaus ir tuo atveju, jeigu atžala pames ar užmirš, kur paliko išmanųjį – speciali įrenginio radimo funkcija leis įjungti garso signalą ir taip lengviau jį surasti“, – aiškina M. Užupis.

Anot jo, kai bendrinate savo buvimo vietą su „Family Sharing“ grupės nariais, jūs galite matyti jų buvimo vietą, o jie jūsų.

„Taip pat galite gauti pranešimus, kai pasikeičia šeimos nario buvimo vieta, pavyzdžiui, vaikas išeina iš mokyklos vykstant pamokoms.

Pasirinkite „Nustatymai“ (angl. „Settings“) ir spustelėkite savo „Apple ID“ vardą bei „Family Sharing“ funkciją. Tada slinkite iki „Vieta“ (angl. „Location“) pasirinkimo ir spustelėkite reikiamo šeimos nario vardą, su kuriuo norite bendrinti savo buvimo vietą“, – dėsto pašnekovas.

„Family Sharing“

Pasak eksperto, kad šie įrankiai veiktų, turi būti įjungtos vietos nustatymo paslaugos.

„Abiejose programose nerasite savo vaiko buvimo vietos, jeigu jo prietaisas yra išjungtas, nėra prijungtas prie interneto ar telefonas kurį laiką buvo nenaudojamas“, – teigia M. Užupis.

Indrė Bimbirytė-Yun, „Telia“ tvarumo projektų vadovė, pastebi, kad šiuo metu viena populiariausių vietovės sekimo programėlių yra „life360“, kuri prieinama tiek „Android“, tiek „iOS“ platformose.

„Šią aplikaciją kiekvieną mėnesį naudoja apie 42 milijonai vartotojų, o jos populiarumo paslaptis – didelis vietos sekimo funkcijų pasirinkimas. Tėvai gali žemėlapyje sužymėti populiariausias vietas ir gauti pranešimus, kai vaikas peržengia mokyklos slenkstį ar grįžta namo“, – teigia I. Bimbirytė-Yun.

Anot jos, programėlė taip pat siūlo galimybę aplink šias vietas kurti saugių zonų „burbulus“ ir įspėti, kai atžalos juos palieka.

„life360“

„Visgi bene įdomiausia funkcija – ataskaitos apie vaikus vežančių vairuotojų vairavimo ypatumus ir pranešimas apie įvykusį eismo įvykį. Užsienyje jau nuskambėjo ne vienas atvejis, kai programėlė tėvams padėjo pirmiesiems sužinoti, kad vaikas pateko į avariją“, – komentuoja pašnekovė.