Dar praėjusiais metais Inovacijų agentūra kartu su Izraelio inovacijų institucija pasirašė bendradarbiavimo susitarimą, kuriuo paskatino šalių įmones kartu kurti moksliniais tyrimais ir eksperimentine plėtra grįstus inovatyvius produktus. Tam buvo suorganizuotas Lietuvos įmonių vizitas į Izraelį – jo metu verslų atstovai turėjo galimybę užmegzti bendradarbiavimo ryšius.

Inovacijų agentūros Inovacijų skatinimo skyriaus vadovas Mantas Biekša sako, kad partnerystė tarp „Baltic Amadeus“ ir „BSW Group Technologies Israel“ įmonių yra labai geras sėkmingo tarptautinio bendradarbiavimo pavyzdys, atskleidžiantis augantį Lietuvos informacinių ir ryšių technologijų sektoriaus potencialą.

„Skaitmeniniame amžiuje investicijos į inovacijas tampa gyvybiškai svarbiomis, todėl nuosekliai ieškome galimybių, kaip sustiprinti įmonių gebėjimus įsijungti į tarptautines programas ir kurti ne tik į Lietuvos, tačiau ir į tarptautinę rinką orientuotus aukščiausio lygio produktus, paslaugas ar technologijas. „Baltic Amadeus“ buvo skirtos 300 tūkst. eurų investicijos, o šiemet įmones kviečiame pretenduoti į 600 tūkst. eurų finansavimo krepšelį ir kurti inovacijas kartu su Izraelio partneriais“, – sako M. Biekša.

Lietuviai su Izraelio partneriais didins kibernetinį atsparumą

Pasak „Baltic Amadeus“ projektų direktoriaus Ruslan Grumbianin, bendrovės komandai pristačius turimą potencialą vizito į Izraelį metu, susitarimas su ten veikiančia organizacija buvo rastas tik identifikavus esminius šių dienų iššūkius – modernėjančias kibernetines atakas ir augančią jų grėsmę valstybėms.

„Inovacijų agentūros inicijuotos programos metu vykome į Izraelį, kur ieškojome potencialių partnerių. Esame viena iš ilgiausiai veikiančių privačių IT bendrovių Lietuvoje. Tad pristačius savo sukauptą patirtį ir kompetencijas, užmezgėme ryšius su partneriais, turinčiais tuos pačius technologinius siekius. Bendros diskusijos atvedė į vieną pagrindinių tikslų – kibernetinio atsparumo užtikrinimą. Taip ir gimė bendra idėja imtis iniciatyvos“, – pasakoja R. Grumbianin.

Partneriai kurs dirbtiniu intelektu paremtą įrankį „Goliath“, pritaikytą kibernetinio saugumo infrastruktūroms stiprinti. Skirtingai nuo kitų priemonių, orientuotų į atskiras organizacijas, šis įrankis veiks nacionaliniu lygmeniu.

Ruslan Gumbianin

Revoliucinis žingsnis kibernetinio saugumo srityje

Lietuvos bendrovė projekte atliks pagrindinį vaidmenį – suteiks plėtros išteklius ir tobulins „Goliath“ technologinę sistemą. Tuo tarpu Izraelio įmonė projekte suteiks informacines žinias – dalinsis kibernetinio saugumo patirtimi, suteiks prieigą prie specialistų ir IT talentų bei užtikrins įmonių dalyvavimą pasaulinio lygio diskusijose.

Pasak R. Grumbianin, nors lietuvių ir izraeliečių inicijuotas projektas startavo dar tik šiais metais, bendrovė ambicingai žiūri į ateitį. „Kibernetinis saugumas yra mūsų IT sprendimų pagrindas, tad kuriant įsilaužimų testavimo įrankį skiriame ypatingą dėmesį naujausioms saugumo tendencijoms ir jų praktiniam įgyvendinimui. Šiuo metu dalyvaujame NATO gynybos inovacijų akceleratoriaus DIANA programoje, kurioje gilinamės į gynybos įrankių panaudojimą nacionaliniu mastu. Tuo pačiu vystome naują „Goliath“ funkcionalumą, kuris leis ne tik identifikuoti rastus pažeidžiamumus, bet automatiškai pateiks tikslines rekomendacijas ir galimų rizikų simuliacijas. Tai leis įmonėms įvertinti konkrečias ateities saugumo grėsmes ir užtikrinti reikalingą atsparumą joms atremti“, – sako „Baltic Amadeus“ projektų direktorius.

Projektą įmonės planuoja užbaigti jau kitų metų antrąjį pusmetį. Inovacijų agentūros Inovacijų skatinimo skyriaus vadovas M. Biekša neabejoja, kad įmonių bendradarbiavimas tarptautiniu mastu ir bendrų iššūkių sprendimas taps proveržiu Lietuvos inovacijų srityje.

„Lietuvos įmonės pasižymi savo kompetencijomis, kurias gali pasiūlyti pasauliui, todėl kartu galime pasiekti reikšmingų rezultatų. Taip pat dar šiais metais pasirašėme bendradarbiavimo susitarimą su Pietų Korėja, kuris padės įmonėms užmegzti verslo partnerystes, todėl tikimės dar daugiau panašių iniciatyvų“, – pažymi M. Biekša.

Įmonės, norinčios pretenduoti į Inovacijų agentūros paskelbtą finansavimo kvietimą, savo paraiškas gali teikti iki šių metų spalio 30 d. čia.