Kaip anksčiau rašė LOGIN, kad SMS žinutė yra siunčiama piktavalių, paprastai išduoda keli dalykai.

Pirmiausia, siuntėjo telefono numeris yra ne Lietuvoje (prasideda ne kodu +370), arba siuntėjo pavadinimas yra kaip nors iškraipytas (supainiotos didžiosios ar mažosios raidės, pridėta papildomų tarpų ar kitų simbolių, taškų, didžioji raidė I keičiama mažąja i ir pan.).

Antra, žinutėje sukčiai pateikia nuorodą, kuri veda į kenkėjišką svetainę. Lietuviškos tarnybos paprastai nenaudoja domenų, besibaigiančių galūnėmis „.com“, „.net“ ir pan. Sukčiai, be abejo, gali pasitelkti net ir „.lt“ domenus, tokiu atveju klastą išduotų iškraipytas pačios svetainės pavadinimas.

Nukentėjus nuo sukčių reikėtų pranešti policijai naudojantis elektroninių paslaugų portalu www.epolicija.lt.

„Atidarę nuorodą būsite nukreipti į netikrą Lietuvos pašto interneto svetainę, o vėliau prašoma jūsų suvesti bankinės kortelės duomenis. Nepasiduokite sukčių atakoms, neatidarykite nuorodos, o informaciją apie galbūt tikrai planuojamą pristatyti siuntą pasitikrinkite naudojantis oficialia Lietuvos pašto interneto svetaine“, – anksčiau įspėjo policijos virtualus patrulis.

Kaip teigė Lietuvos pašto Saugos ir prevencijos departamento vadovas Andrius Varnelis, Lietuvos pašto siunčiamuose laiškuose niekada nebūna nuorodų į tiesioginius mokėjimus, nėra prašoma suvesti mokėjimo kortelių ar kitokių asmens duomenų.

Andrius Varnelis

„Apmokėti paslaugas galima tik prisijungus prie savitarnos ir naudojant elektroninę bankininkystę. Na, o siuntas patogiai sekti galima oficialiame tinklalapyje adresais lietuvospaštas.lt arba post.lt“, – teigė A. Varnelis.

RRT įpareigojo operatorius identifikuoti apsimestines SMS ir jas blokuoti

Kaip anksčiau rašė LOGIN, Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) įpareigojo mobiliojo ryšio operatorius laikytis tvarkos, kuri leis atpažinti, žymėti ir stabdyti apsimestines sukčių siunčiamas trumpąsias žinutes.

„Pirmą kartą nustatėme apsimestinių trumpųjų žinučių identifikavimo tvarką. Mobiliojo ryšio paslaugų teikėjai nuo šiol turės identifikuoti apsimestines SMS iš bendro SMS srauto ir tokiu būdu užkirsti kelią vartotojams netekti asmeninių duomenų ar finansų“, – sako Jūratė Šovienė, RRT tarybos pirmininkė.

Jūratė Šovienė

Nuo šiol naudodami filtravimo priemones, operatoriai turės aptikti interneto puslapių nuorodas ir įvertinti, ar jos nėra įtrauktos į Nacionalinio kibernetinio saugumo centro (NKSC) sudaromą žalingų interneto resursų sąrašą. Jeigu nuoroda bus sąraše, tokios SMS žinutės bus blokuojamos.

Kitais atvejais, kai SMS žinutėje esanti nuoroda nėra įtraukta į NKSC sąrašus, tačiau kelia pagristų įtarimų, SMS gavėjas bus įspėtas apie galimai apsimestinę SMS, o nuorodą operatorius turės persiųsti NKSC patikrinimui.