Siekiant, kad maistas kuo ilgesnį laiką išliktų šviežias ir saugus vartojimui, tiek pramonėje, tiek ir namuose jis skirtingais būdais apdorojamas: konservuojant, marinuojant, sūdant, džiovinant, šaldant ir pan. Visgi tokio apdorojimo ne visada užtenka. Dažnai, ypač pramonėje, siekiant maistą apsaugoti nuo jį gadinančių bakterijų ir grybų bei taip prailginti jo galiojimo trukmę, maisto produktai papildomi įvairiomis medžiagomis.
Sintetiniai maisto konservantai
Vilnius Tech universiteto Molekulinės biotechnologijos laboratorijos mokslininkė dr. Rūta Gruškienė papasakojo, kad dažniausiai į maistą pridedamos sintetinės medžiagos.
„Dažnai naudojami sintetiniai maisto konservantai: nitratai, sulfatai, sulfitai ir pan. Mėsoje tai, pavyzdžiui, nitratai labai dažnai naudojami. Sulfitai – labiausiai žinomi dėl naudojimo vyno gamyboje“, – vardija mokslininkė.
Sintetinius siekiama keisti natūraliais