Siekiant, kad maistas kuo ilgesnį laiką išliktų šviežias ir saugus vartojimui, tiek pramonėje, tiek ir namuose jis skirtingais būdais apdorojamas: konservuojant, marinuojant, sūdant, džiovinant, šaldant ir pan. Visgi tokio apdorojimo ne visada užtenka. Dažnai, ypač pramonėje, siekiant maistą apsaugoti nuo jį gadinančių bakterijų ir grybų bei taip prailginti jo galiojimo trukmę, maisto produktai papildomi įvairiomis medžiagomis.

Sintetiniai maisto konservantai

Vilnius Tech universiteto Molekulinės biotechnologijos laboratorijos mokslininkė dr. Rūta Gruškienė papasakojo, kad dažniausiai į maistą pridedamos sintetinės medžiagos.

„Dažnai naudojami sintetiniai maisto konservantai: nitratai, sulfatai, sulfitai ir pan. Mėsoje tai, pavyzdžiui, nitratai labai dažnai naudojami. Sulfitai – labiausiai žinomi dėl naudojimo vyno gamyboje“, – vardija mokslininkė.

Sintetinius siekiama keisti natūraliais

Visgi dr. R. Gruškienė teigia, kad kintantis žmonių gyvenimo būdas, kai jie vis labiau siekia maitintis kuo natūralesnėmis medžiagomis, ir žinojimas, kad sintetiniai maisto konservantai gali sukelti vėžinius susirgimus ar įvairias alergines reakcijas, verčia mokslininkus leistis į natūralių maisto konservantų paieškas.