Vilniaus universiteto neuromokslininkė dr. Urtė Neniškytė papasakojo, kad iš tiesų jau yra parodyta, jog mūsų smegenų dalyje, atsakingoje už atmintį, susidaro naujos nervinės ląstelės. Ir šis procesas galimai koreliuoja su erdviniu mąstymu bei fiziniu aktyvumu. Tad smegenis tikrai galime treniruoti ir netgi padidinti specifinės srities – hipokampo – apimtį. Kita vertus, ar daugiau yra geriau?

Ilgą laiką buvo manyta, kad naujų nervinių ląstelių susidarymas, kitaip žinomas kaip neurogenezė, vyksta tik embriono vystymosi stadijoje ir gimstame su tiek smegenų ląstelių, kiek jų vėliau turėsime visą gyvenimą.

Tačiau 1998-ieji metai žymi itin svarbų įvykį neuromokslų istorijoje. Švedijos mokslininkai nustatė, kad suaugusio žmogaus smegenyse vis dar išlieka tam tikros zonos su specialiomis pirmtakinėmis nervinėmis ląstelėmis, iš kurių vėliau gali išsivystyti nauji neuronai ir kitos nervinės ląstelės. Šios zonos aptinkamos hipokampe – jūros arkliuko formą primenančioje smegenų dalyje, kuri atsakinga už mokymąsi ir atmintį.