Pokyčiai teikiantys vis daugiau vilties

Nacionalinio vėžio instituto Chemoterapijos su dienos stacionaru skyriaus vedėja, gydytoja chemoterapeutė dr. Birutė Brasiūnienė teigė, kad per dešimtmetį, gydant vėžiu sergančius pacientus, užfiksuota tikrai daug pokyčių bei pradėtas taikyti inovatyvus gydymas, dėl kurio pastebimi ir gerėjantys gydymo rezultatai.

„Pokyčių tikrai daug, tai ir inovatyvus gydymas, o su juo – gerėjantys gydymo rezultatai, ir paciento gyvenimo kokybė gydantis naujais vaistais, onkologinės pagalbos sistemos pokyčiai, į praktiką ateinant mokslo pasiekimams toliau aktyviai vystosi personalizuota medicina, pacientų besikeičiantis požiūris į savo ligą, pagalbą sau gydymosi metu ir aktyvus dalyvavimas gydymosi procese, bei, žinoma vėžio gydymo paslaugas tiekiančių įstaigų, skyrių modernizavimas, viską pritaikant šių dienų paciento poreikiams ir lūkesčiams“, – komentavo dr. B. Brasiūnienė.

Medikė atkreipė dėmesį, kad per pastaruosius 10 metų tiek pasaulyje, tiek Lietuvoje vėžio gydymas pasikeitė ženkliai ir keičiasi toliau. Anot jos, mokslo pažangos dėka vis daugiau sužinoma apie specifinius vėžinės ląstelės pakitimus, taikinius, kurių blokavimui kuriami vaistai.

„Sulaukėme naujų inovatyvių vaistų, taikinių terapijos, imunoterapijos. Pasikeitė kai kurių vėžio lokalizacijų – krūties vėžio, inkstų, odos melanomos ir kitų – gydymo paradigmos. Tai reiškia, kad nauji gydymai ir jų deriniai išstūmė senąją chemoterapiją, persigrupuoja gydymo eiliškumas, daugiau medikamentinio gydymo taikoma prieš chirurginį gydymą ir pan.