„Nors per žinias girdime apie pamažu besitraukiančią ekonomiką ir rekordiškai išaugusias būsto paskolų palūkanas, pažvelgę į perkamiausių išmaniųjų reitingą visu tuo galėtume suabejoti. Populiariausiųjų penketuke matome net tris naujausius „iPhone“, o slinkdami sąrašu žemyn išvysime ir šiemet neįprastai gerai pasirodžiusius „Samsung“ flagmanus. Visgi nepaisant to, jog lietuviai pakankamai konservatyvūs ir į kitų gamintojų pusę pernelyg nesidairo, gegužės mėnesio pardavimai rodo, jog „Samsung“ ir „Apple“ dvivaldystė netrukus virs „meilės trikampiu“, tarp jų įsiterpiant „Xiaomi“, – teigia „Telia“ telefonų kategorijos vadovė Rimantė Marcišauskienė.

2023 m. pirmo pusmečio bedrovės perkamiausių telefonų dešimtukas atrodo taip:

  1. „Samsung Galaxy A53“
  2. „iPhone 14 Pro“
  3. „iPhone 14“
  4. „Samsung Galaxy A54“
  5. „iPhone 14 Pro Max“
  6. „iPhone 13“
  7. „Samsung Galaxy S23 Ultra“
  8. „Samsung Galaxy S22“
  9. „Samsung Galaxy A34“
  10. „Samsung Galaxy A23“

Nenugalima lyderio formulė

Pirmą perkamiausių 2023 m. pirmo pusmečio išmaniųjų dešimtuko vietą vėl užėmė „Samsung Galaxy A53 5G“, kurio lyderystė tęsiasi dar nuo pernai. Pasak R. Marcišauskienės, tai pernelyg nestebina, nes per pirmąją metų pusę rinkoje taip ir neatsirado geriau subalansuoto vidutinio kainų segmento modelio.

Šis „aukso viduriuko įsikūnijimu“ tituluojamas įrenginys tokias svarbias savybes, kaip ryškus 120 Hz „AMOLED“ ekranas ir tamsoje puikiai fotografuojanti kamera, sugeba pasiūlyti už palankią kainą, atsisakydamas dažnai antrame plane liekančio prabangaus metalo ar stiklo korpuso ir galios topuose pirmas vietas skinančio lusto.

„Viena priežasčių, kodėl „Galaxy A“ serijos įrenginiai jau eilę metų gali pasigirti tokiais puikiais pardavimais, net ir rinkoje esant itin ambicingų „Xiaomi“ ar „OnePlus“ pasiūlymų, yra panašumas į brangesnius „Galaxy S“ serijos modelius. Kitaip nei minėtų gamintojų atveju, „Galaxy A“ telefonai dažnai su flagmanais dalinasi įvairiomis funkcijomis ir turi panašų išorės dizainą. Todėl labai dažnai vartotoją prie „Galaxy A53“ atveda tradiciškai didelis medijų dėmesys „Galaxy S23“ ar „Galaxy S22“, bet kartu ir nenoras mokėti tokios didelės sumos“, – sėkmės motyvus atskleidžia pašnekovė.

Kad „Samsung“ vidutiniame kainų segmente gali konkuruoti tik su pačia savimi, liudija ir iškart po šių metų kovą vykusio prekybos starto į topo viršūnę šovęs „Galaxy A54“. Dabartinio lyderio įpėdinis gali pasigirti „Galaxy S23“ seriją dar labiau primenančia korpuso estetika, ryškesniu ekranu, kiek galingesniu „Exynos 1380“ procesoriumi ir pajėgesniu kamerų komplektu. Vos per du prekybos mėnesius šis modelis perkamiausiųjų dešimtuke sugebėjo įsitaisyti net ketvirtoje pozicijoje ir taip pateikti rimtą paraišką į populiariausio 2023 m. išmaniojo titulą.

„iPhone“ meilė nerūdija

Ekspertė atkreipia dėmesį ir į kitą Lietuvoje jau eilę metų nesikeičiančią tendenciją – „iPhone“ dominavimą aukščiausiame kainų segmente. Nepaisant to, kad dėl „Apple“ nuo pandemijos laikų pasivijusio komponentų trūkumo pernykštį rudenį pristatyta „iPhone 14“ serija pas viso pasaulio prekybininkus kone akimirksniu tapo deficitu, šio prekinio ženklo gerbėjai buvo itin ištikimi. Nepaisant praėjusio kalėdinio maratono, sausį atsigavęs „iPhone 14“ tiekimas lėmė didžiulius pardavimus, kurie reikšmingai nesumažėjo net kovą ir balandį, kada prekyboje pagaliau atsirado visų spalvų ir vidinės atminties variantų modeliai.

„Šie metai nuo ankstesnių skiriasi tuo, kad perkamiausiu modeliu tapo ne įprastas „iPhone 14“, o „iPhone 14 Pro“. Tai galima paaiškinti tuo, kad „Apple“ savo brangesnius išmaniuosius šiemet pasistengė kiek labiau atskirti nuo pigesniųjų, jų ekrane tradicinę „antakio“ formos kamerų išpjovą pakeisdama „Dynamic Island“ pavadinta „sala“ bei tik juose įmontavusi galingesnį „A16 Bionic“ lustą ir naują 48 megapikselių pagrindinę kamerą“, – pokyčių priežastis aiškina „Telia“ atstovė.

Įdomu tai, kad panašiai kaip ir kitose šalyse, Lietuvoje „iPhone 14 Plus“ liko už perkamiausiųjų dešimtuko borto – didesnį ekraną vartotojai greičiausiai buvo linkę iškeisti į „Pro“ modeliui būdingus techninius pranešimus. Atitinkamai antrą, trečią ir penktą vietas užėmusiems „iPhone 14 Pro“, „iPhone 14“ ir „iPhone 14 Pro Max“ kompaniją palaikė šeštoje pozicijoje atsidūręs pernykštis „iPhone 13“, kuris, kaip biudžetinė „iPhone“ alternatyva, šiemet pakeitė nuo 2019 m. iš Lietuvos perkamiausiųjų topo nesitraukusį „iPhone 11“.

Didesnės konkurencijos viltys

R. Marcišauskienė pastebi, kad po savotiško pernykščio nuosmukio sėkmė vėl atsisuko ir į „Samsung“ flagmanų pusę. Pietų Korėjos milžinei ne tik pavyko iškart po vasarį vykusio pristatymo telefonus išsiųsti kone visiems norintiesiems, bet ir patys įrenginiai šiemet vartotojus domino daug labiau. Šiais metais Europos gyventojams skirtus „Samsung“ flagmanus pasiekęs spartesnis bei efektyvesnis „Sapdragon 8 Gen2“ lustas, kuris pakeitė dažnai kritikuotus „Exynos“, bei išankstinės prekybos pradžioje už tą pačią kainą siūlytas didesnės 512 GB atmintinės modelis leido „Galaxy S23 Ultra“ užimti neįprastai aukštą septintą vietą ir taip geriau pasipriešinti „iPhone“ dominavimui.

„Daugiau konkurencijos į perkamiausiųjų dešimtuką turėtų atnešti ir „Xiaomi“. Nors šiųmečiai kompanijos flagmanai „Xiaomi 13“ ir „Xiaomi 13 Pro“ yra pakankamai nišiniai produktai, balandį prekyboje pasirodęs jos dukterinės įmonės pristatytas vidutinės klasės atstovas „Redmi Note 12 Pro“ gegužę buvo septintas perkamiausias telefonas Lietuvoje.

Vartotojus greičiausiai vėl žavi šios bendrovės įrenginiams būdingas itin geras kainos/kokybės santykis – už 300 eurų nesiekiančią sumą siūlomas didelis ir ryškus 120 Hz ekranas, pakankamai kokybiška 50 megapikselių kamera bei didelė 5000 mAh baterija. Norisi tikėti, kad ši kombinacija paskatins didesnę konkurenciją Lietuvos rinkoje ir taip tautiečiams suteiks daugiau pasirikimo“, – viliasi Telia“ telefonų kategorijos vadovė.