Tai, ką du ambicingi Stanfordo universiteto doktorantai pradėjo kaip beprotišką eksperimentą bendrabučio kambaryje, tapo tikru pasauliniu įrankiu, žmonių atrama, kai reikia gauti atsakymus iš karto. Nesvarbu, ar klausimas yra toks kasdieniškas, kaip supjaustyti ananasą, ar toks gilus, kaip gyvenimas po mirties, „Google“ turi atsakymą kiekvienam, rašo usatoday.com.

Savo 25 metų kelionę „Google“ pažymėjo spalvingu ir šmaikščiu „Doodle“, kuriame pavaizduota logotipo evoliucija per du dešimtmečius. Savo tinklaraštyje paieškos sistemos milžinė padėkojo gerbėjams už „25 smalsumo metus“.

„Prieš dvidešimt penkerius metus paleidome „Google“ paiešką, kad padėtume rasti atsakymus į įvairius klausimus. Nuo to laiko milijardai žmonių kreipėsi į mus, kad būtent tai ir padarytų – patenkintų savo smalsumą. Norėdami pradėti verslą. Kad pradėtų kelionę. Kad supjaustytų ananasą“, – rašė bendrovė savo tinklaraštyje.

Sundaras Pichai, „Google“ ir „Alphabet“ generalinis direktorius, socialiniame tinkle „X“ padėkojo „Google“ darbuotojams už tai, kad bendrovė išlaiko inovacijų žaidimo pranašumą. „Su 25-uoju @Google gimtadieniu! Ačiū visiems, kurie naudojasi mūsų produktais ir meta mums iššūkį toliau diegti naujoves, ir visiems „Google“ darbuotojams“, – sakoma jo įraše.

Bendrovė taip pat pasidalijo įspūdinga paieškos sistemos kelione nuo vienkartinio eksperimento, kurį atliko du Stanfordo universiteto doktorantai, iki dominavimo internete.

„Nuo 1998 m. daug kas pasikeitė, įskaitant mūsų logotipą, kuris matomas šiandienos „Doodle“, tačiau misija išliko ta pati: tvarkyti pasaulio informaciją ir padaryti ją visuotinai prieinamą bei naudingą. Milijardai žmonių iš viso pasaulio naudojasi „Google“, kad galėtų ieškoti, bendrauti, dirbti, žaisti ir dar daugiau“, – rašė bendrovė.

Kaip atsirado „Google“?


„Google“ atsirado 1995 m. Stanfordo universiteto bendrabučio kambariuose. Du ambicingi doktorantai – Sergejus Brinas ir Laris Peidžas – buvo pasiryžę padaryti pasaulinį žiniatinklį prieinamesnį. Jie uoliai dirbo savo bendrabučio kambariuose, kad sukurtų paieškos sistemos prototipą.

„Google“ paieška

Paieškos sistema, kuri iš pradžių vadinosi „Backrub“, buvo pervadinta į „Google“. Naujasis pavadinimas buvo gudrus matematinės skaičiaus 1, po kurio seka 100 nulių, išraiškos žaismas.

Pirmasis „Google“ biuras buvo nuomojamas garažas Menlo Parke Kalifornijoje.

Šiandien „Google“ ir daugeliu jos produktų – „Gmail“, „Google Docs“ ir kt. – naudojasi milijardai žmonių, ir jie tapo pagrindiniu informacijos šaltiniu.